WADA възрази срещу доводите на спортния съд да намали наказанието на Русия

WADA възрази срещу доводите на спортния съд да намали наказанието на Русия

© Associated PressСветовната антидопингова агенция (WADA) изрази недоволство срещу доводите за намаляване на наказанието за руския спорт. Според организацията Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана не е обяснил напълно основанието за решението си, съобщи специализираният сайт insidethegames.biz.


На 9 декември 2019 г. WADA наложи забрана на Русия да участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската антидопингова лаборатория. Впоследствие в края на 2020 г. КАС намали санкцията на две години след обжалване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).


Тогава панелът посочи, че решението не бива да се тълкува като "утвърждаване" на действията на Русия. От WADA първоначално реагираха със задоволство, че са спечелили делото, но сега изразиха разочарование, след като КАС публикува пълния си доклад.
Според него съдът е трябвало да обмисли "подходящ период" за наказанието, подчертавайки, че WADA е възнамерявала забраната да покрие само по едно издание на всяка от летните и зимните олимпийски игри. От КАС допълват, че принципите за пропорционалност трябва да бъдат разглеждани в светлината на последствията.


"Панелът не желае да одобри пълния набор от забрани, които според WADA са пропорционални и разумни. С други думи, въз основа на собствената си оценка на пропорционалност, панелът счете, че легитимните цели на WADA могат да бъдат постигнати адекватно с по-малки последствия", пише в отговора на WADA.


Забраната на Русия важи до 16 декември 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар 2022. В този период от страната ще бъдат допускани единствено спортисти, които отговорят на изискванията да докажат, че са чисти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK