Басейнът на "Червено знаме" да бъде прехвърлен на общината, предлага "Спаси София"

Басейнът и целият комплекс са занемарени от години

© Анелия Николова

Басейнът и целият комплекс са занемарени от годиниИзбори 2022

Плувният комплекс на "Червено знаме" да бъде прехвърлен от Министерството на младежта и спорта (ММС) на Столичната община, предлага независимият общински съветник Борис Бонев. Целта е спасяването и модернизацията на съоръженията.


Бонев е предложил да се сформира работна група с представители на общината и министерството, съобщава гражданската организация "Спаси София".


"Една от възможностите е той (комплексът) да бъде прехвърлен за стопанисване на Столичната община, с оглед на финансовия и кадрови ресурс, с който тя разполага. Общината има интерес да го ремонтира, за да може басейните да се използват както от гражданите и гостите на София, така и от спортисти", казва Бонев.
Няколкото басейна са част от спортния комплекс "Червено знаме", който от години тъне в разруха. На мястото на някогашните игрища за футбол и хокей беше изградена "Арена Армеец". Все още съществуващи, но в тежко положение, са басейните, бившият хотел на ЦСКА и няколко зали, сред която и "Васил Симов", ползвана от волейболния ЦСКА.През есента на 2017 г. "Червено знаме" попадна в новото държавно дружество "Сердика спортни имоти" заедно със стадион "Българска армия", спортно-тренировъчната база в Панчарево и част от спортния комплекс "Къро". Скоро след това министерството на спорта заяви, че се търси инвеститор за комплекса.


"Има идеен проект за изграждане на съоръжения в рамките на комплекса, но липсва инвеститор, като в рамките на мандата на настоящото правителство не се предвиждат строителни дейности", заявиха от министерството в отговор до "Дневник" през пролетта на 2020 г. Сега "Дневник" отново изпрати въпроси до ММС по темата.


"Вече близо десет години министерството не успява да намери начин да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в разруха. Затова предлагаме стопанисването да бъде задължение на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, собственост и предназначение", казва Бонев.


Басейнът на "Червено знаме" да бъде прехвърлен на общината, предлага "Спаси София"

© Анелия Николова


Спортен комплекс "Червено знаме" е открит през 1985 г. за европейското първенство по водни спортове, като по това време е сред най-модерните в Европа. До 2011 г. имотът, както и намиращият се на неговата територия спортен комплекс е част от активите на Министерство на отбраната, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта, припомнят от "Спаси София".


От организацията изразяват притеснения, че на мястото може да се появят жилищни сгради. "Предвид факта, че до комплекса е планирано изграждането на нова станция на метрото, се опасяваме, че намеренията са той да бъде съборен и на негово място да бъде построен поредният "уникален" жилищен комплекс. Нелогично е да се откажем от такова съоръжение, това е против обществения интерес. Смятам, че общината би била по-добър стопанин и може да се намери работещо решение, включително и чрез публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и голям хотел и други сгради, които биха представлявали интерес за инвеститорите", добавя Бонев.


Преди година от ММС отговориха пред "Дневник", че целта е изграждане на нов комплекс, но заявиха, че "терените на комплекс "Червено знаме" ще бъдат използвани за изграждането единствено на спортна инфраструктура."


По думите на Бонев "модернизацията на спортен комплекс "Червено знаме" трябва да бъде един от основните приоритети за Столичната община в рамките на следващата година".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK