Нирмал Пурджа обяви, че е изкачил К2 без допълнителен кислород

Нирмал Пурджа обяви, че е изкачил К2 без допълнителен кислород

© facebook.com/NimsPurjaНепалецът Нирмал Пурджа съобщи, че е изкачил К2, без да използва допълнителен кислород. Думите му идват дни след историческото първо зимно изкачване на втория по височина връх на планетата (8611 м).


В събота Нирмал Пурджа и още деветима шерпи стъпиха на К2. Той беше единственият от 14-те осемхилядника, на който нямаше успешно зимно изкачване.


"Беше трудно решение дали да изкачвам с допълнителен кислород. Заради атмосферните условия и времевата рамка не успях да се аклиматизирам достатъчно. Най-високата точка, на която успях да спя, беше Лагер 2 (6600 м). В идеалния случай алпинистите трябва да спят или поне да стигнат Лагер 4, преди да се насочат към атака на върха", заяви Нирмал Пуржда.
Той посочи, че е поел премерен риск и е направил изкачването без допълнителен кислород. "Увереността ми, познаването на силата на тялото ми, способностите ми и опитът ми от изкачванията на 14-те осемхилядника ми позволиха да продължа с останалите от групата и дори да водя", обяви непалецът.


Думите му бяха потвърдени от водача на експедицията Чан Дава Шерпа.


Преди месеци Нирмал Пурджа изкачи всичките 14 осемхилядника само за 190 дни в рекордно постижение. Тогава той използваше допълнителен кислород, подкрепата на шерпи, както и отлична логистика, заради което значимостта на направеното стана обект на обсъждания в общността.


Под К2 е и българинът Атанас Скатов, който е част от голяма международна експедиция, също целяща зимно изкачване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK