За Русия допинг скандалът в спорта вече е затворена страница

За Русия допинг скандалът в спорта вече е затворена страница

© Associated PressРуската антидопингова агенция (РУСАДА) обяви, че няма да обжалва решението на Спортния арбитражен съд (КАС), според което страната ще бъде извън големите спортни събития за две години заради манипулиране на данните от московската лаборатория.


"Руската антидопингова агенция счита, че тази глава вече е затворена и очаква с нетърпение и отдаденост да работи с WADA с поглед към пълното възстановяване на лиценза. РУСАДА остава изцяло отдадена на борбата с допинга, но ще продължи да защитава правата на чистите руски спортисти и да се противопоставя на всяка форма на дискриминация срещу руския спорт", гласи част от изявлението на РУСАДА.


На 9 декември 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) наложи забрана на Русия да участва в големи международни състезания за четири години. След обжалване на РУСАДА в края на 2020 г. КАС намали санкцията на две години. От WADA обаче искаха повече забрани и изразиха недоволство срещу доводите за намаляване на наказанието.
Руската антидопингова агенция ще трябва да плати глоба в размер на 100 хиляди долара или 10% от приходите си за 2019 г., както и вноска от 1.27 милиона долара за разходите, направени от WADA от януари 2019 г. до датата на решението за разследване на автентичността на данните от московската лаборатория.


Забраната за Русия важи до 16 декември 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар 2022.


В този период от страната ще бъдат допускани единствено спортисти, които отговорят на изискванията да докажат, че са чисти. Те ще могат да се състезават под руското знаме, но при награждаване няма да звучи химнът на страната. Наскоро руските спортисти предложиха да бъде използвана известната песен "Катюша".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK