Годишните награди на министър Кралев

Кралев връчва наградата на Миглена Селишка

© ММС

Кралев връчва наградата на Миглена СелишкаИзненадващите резултати са една от най-вълнуващите страни на спорта. Но това важи за състезателната му част. Когато изненадите са извън състезанията, обикновено следват въпроси. Такъв, изглежда, е случаят с "Нощта на шампионите". Това е вече традиционната церемония, на която Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българският спортен тотализатор награждават най-добрите спортисти в страната за годината. Обикновено отличените съвпадат с победителите в анкетата "Спортист на годината". Не и тази година.


В "Спортист на годината", която е най-старата класация в българския спорт и в която победителите се определят от спортните журналисти, за 2020 г. убедително спечели тенисистката Цветана Пиронкова. В създадената през 2015 г. церемония "Нощта на шампионите" министърът на спорта Красен Кралев награди като най-добри състезателката по борба Миглена Селишка и джудиста Ивайло Иванов.


Наличието на различни класации не е проблем. Нито пък евентуалното разминаване сред победителите, тъй като изборът до голяма степен е субективен. Няколко факта обаче предизвикват важни въпроси, на които засега министър Кралев избягва да даде отговори. Основните са кой и по какви критерии определя победителите в "Нощта на шампионите", на която за шест години са раздадени 1.23 млн. лева премии.
Липсата на отговори предизвика коментари, че, от една страна, ММС се влияе от фактори извън спорта ("Спортист на годината" е организирано от "Нове холдинг" на обвинения Васил Божков, когото преди властта награждаваше, а сега атакува), а от друга - че министърът подкрепя определени спортове.


Кой е по-по-най


"Спортист на годината" започва в началото на 40-те години на миналия век и постепенно наградата добива тежест. Първата официална анкета сред спортните журналисти в България се провежда през 1958 г. От 1994 г. фирмата на Васил Божков "Нове холдинг" става официален приемник на правата по организирането и провеждането на анкетата.


Миналия декември заради пандемията и много отпаднали състезания организаторите на "Спортист на годината" заявиха, че вместо челна десетка ще определят единствено челна петица. В нея Пиронкова, която се завърна вихрено в тениса след майчинство и тригодишно отсъствие, спечели убедително.


Няколко седмици по-късно дойде ред на "Нощта на шампионите". Чрез нея през 2015 г. ММС и тотото промениха традицията и вместо с автомобили вече най-добрите спортисти се награждават с парични премии. В категориите за най-добър спортист, треньор и отбор чековете са за по 50 000 лева.


Този януари изненадващо за пръв път победителят от "Спортист на годината" не беше отличен по време на "Нощта на шампионите". А и Селишка (европейска шампионка по борба), и Иванов (сребърен медалист от европейското по джудо), които са изборът на ММС и тотото, не са дори в челната петица на "Спортист на годината".


"Дневник" потърси министерството на спорта и БСТ с въпроси кои са членовете в комисията, избрала победителите в "Нощта на шампионите", и какви са критериите. Както и има ли някаква връзка между разминаването сред наградените в двете церемонии с това, че организатор на "Спортист на годината" е "Нове холдинг" на Васил Божков, срещу когото са повдигнати 19 обвинения от прокуратурата и той се укрива в Дубай.


Десет дни по-късно отговори няма. От тотото заявиха, че въпросите са за ММС, което е основен организатор на "Нощта на шампионите". Преди това от министерството казаха, че Кралев вече е говорил по темата пред Би Ти Ви и повече няма да я обсъжда. В телевизионното си гостуване преди седмица министърът припомни хронологично реда на създаване на трите събития, на които годишно се награждават най-добрите спортисти на България (третото са "Спортните икари", организирани от фондация "Български спорт" от 1991 г.). Той заяви единствено, че "победителите (в "Нощта на шампионите") се определят от комисия, която е съставена от членове на министерството, на Българския спортен тотализатор и Българския олимпийски комитет". "Това са съвсем различни процедури и нямат нищо общо помежду си", каза спортният министър, без да даде подробности.


"В годините, когато даден атлет е безспорен фаворит, когато представянето му безспорно доминира, тогава е възможно и по-често да има съвпадения между призьорите. В години, в които е много оспорвано, като миналата и сегашната година, е много трудно да се вземе решение кой е победител и има разминаване", заяви Кралев.


"Обичайна практика на хунтата. Избират непрозрачно свои хора, за да могат да усвоят обществени средства", гласи краткият отговор на "Нове холдинг" на въпроси на "Дневник" по темата за разликите в наградите. ("Хунтата" е определението на Божков за управляващите, направено, след като бизнесът му беше атакуван и тече процедура за екстрадирането му от Дубай.)


Ансамбълът по художествена гимнастика спечели наградата за "Отбор на годината" в "Нощта на шампионите" в четири последователни години, но тази година наградата не беше връчена

© LAP.BG

Ансамбълът по художествена гимнастика спечели наградата за "Отбор на годината" в "Нощта на шампионите" в четири последователни години, но тази година наградата не беше връчена


Кой получава наградите


От създаването на "Нощта на шампионите" до миналата година имаше почти пълно съвпадение с победителите в "Спортист на годината". Единствено през 2019 г. ММС и тотото наградиха освен Владимир Илиев и състезателката по борба Тайбе Юсеин, която беше пета в "Спортист на годината".


Внимание тази година привлече и фактът, че за пръв път в "Нощта на шампионите" не беше определен "Отбор на България". Категория, която в последните четири години беше неизменно печелена от ансамбъла по художествена гимнастика.


В началото на 2017 г. Кралев връчи "Венец на победителя" на Васил Божков

© ММС

В началото на 2017 г. Кралев връчи "Венец на победителя" на Васил Божков

Въпросът защо този път няма отличени в категорията също остава без отговор. За сравнение - в "Спортист на годината" за най-добър отбор беше избран съставът, представил България на АТП къп по тенис.


В "Нощта на шампионите" се награждават също най-добрият спортист с увреждания, както и млади спортисти в различни възрастови групи. На церемонията се връчва и "Венец на победителя" за деятели, свързани със спорта, които са имали кръгли годишнини.


Големите победители в "Нощта на шампионите"
2015 г. - 200 000 лева
Най-добър спортист - Габриела Петрова*, лека атлетика, 50 000 лева
Най-добър отбор - национален отбор по волейбол, мъже - 50 000 лева
Най-добър треньор - Пламен Константинов, 50 000 лева


2016 г. - 200 000 лева
Най-добър спортист - Мирела Демирева*, лека атлетика - 50 000 лева
Най-добър отбор - ансамбъл, художествена гимнастика - 50 000 лева
Най-добър треньор - Ина Ананиева, художествена гимнастика - 50 000 лева


2017 г. - 215 000 лева
Най-добър спортист - Григор Димитров*, тенис - 50 000 лева
Най-добър отбор - ансамбъл, художествена гимнастика - 50 000 лева
Най-добър треньор - Весела Димитрова, художествена гимнастика - 50 000 лева


2018 г. - 215 000 лева
Най-добър спортист - Тайбе Юсеин*, борба - 50 000 лева
Най-добър отбор - ансамбъл, художествена гимнастика - 50 000 лева
Най-добър треньор - Петър Касабов, борба - 50 000 лева


2019 г. - 215 000 лева
Най-добър спортист - Тайбе Юсеин, борба, и Владимир Илиев*, биатлон - по 25 000 лева
Най-добър отбор - ансамбъл, художествена гимнастика - 50 000 лева
Най-добър треньор - Весела Димитрова, художествена гимнастика, и Иван Иванов, вдигане на тежести - по 25 000 лева


2020 г. - 185 000 лева
Най-добър спортист - Миглена Селишка, борба, и Ивайло Иванов, джудо - по 25 000 лева
Най-добър отбор - няма
Най-добър треньор - Петър Касабов, борба, и Атанас Герчев, джудо - по 25 000 лева


*Това са случаите, в които награденият в "Нощта на шампионите" съвпада с победителя от гласуването на спортните журналисти за "Спортист на годината"


Фотогалерия: Цветното награждаване на най-добрите спортисти за 2019 г. >

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Кога КраДлев ще връчи ВЕНЕЦ о5т СУДЖУЦИ< на Делян Пеевски, за "особени" заслуги към спорта?

  Ако не беше тъжно, щеше да е смешмно !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Весело

  Еми Божков вече не е част от Шайката, а шеФФче на Жудото е герберебятско депУтатче...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Весело

  Много "хубав" кадър с черепчето...

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  ....остави без отговор няколко въпроса"

  Които "въпроси" вълнуват единствено няколко потенциални избирателя на неизбираемото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Друго си е да те вълнува само какво влиза в храносмилателната и какво излиза от отделителната системи...

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Тоя, черепа излезе голяма мишка. Едно обикновено варненско прасе да го прави на балък.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Любопитно

  Защо нямаме спортист и спортистка на годината?
  При немците е така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Разграничаването от Божков трябва да е на всички нива. Но пък няма лошо и не толкова популярни спортисти (по скоро не толкова добре платени спортове) да изкарат някакви пари.

 9. 9 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Трябва да има награда ''Най-всеотдаен родител на дете-спортист'' !
  .....и да се разпределят по 50 стотинки на ВСИЧКИ родители дето се разкъсваме на 8 от работа -тренировка-мач-възстановителна-лагер-тийм билдинг-училище-работа-тренировка-мач ......
  И всичко това , знаейки , че гоним предварително изгубена кауза , но щастливи че детето не е на улицата , а расте дисциплиниран и отговорен човек !
  ...всъщност , задръжте си 50-те стотинки , да ги вземе Прасен , не искам да подхранвам заблудата че институциите правят нещо за детско-юношеския спорт !

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Спортът върви само надолу и надолу. Примирихме се, че няма да играем на европейско по футбол. Примирихме се, че няма да имаме олимпийски шампион. Примирихме се, че няма да имаме олимпийски медалист. Но нещата стигнаха вече дотам, че не можем да съберем призова тройка за "Спортист на годината". От ден на ден Кралев се появява във все по-комедийни роли, да посреща на летището с флагчета и грамоти кога юноши и девойки до 14 г. възраст, кога победителите от шампионата за бездомни, параолимпийци, ветерани, неолимпийски спортове като спортен риболов, плажен волейбол, шахмат, алпинизъм и огнеборци. Печем се като жаба на котлон и не усещаме за какво падение става дума.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Има какво още да се разследва относно личните отношения между разни хора и спечелените награди, което от една страна би показало България като съвременна държава с хора с всякаква ориентация в управлението, от друга корупцията и как задоволяват личните си въжделения с помощта на обществената си позиция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Разстроено

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Вероятно от любов към политическата коректност - новата световна лудост?!

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  От снимките личи, че след раздялата с Божков г-н министърът се е вталил. Това малко ли е?

  Като казах Божков -- цяла седмица още нищо не са му иззели. Какво е това отпускане?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  От снимките личи, че след раздялата с Божков г-н министърът се е вталил. Това малко ли е?Като казах Божков -- цяла седмица още нищо не са му иззели. Какво е това отпускане?
  —цитат от коментар 13 на Един вампир броди из Европа


  :)))))
  Карикатура !
  Изгледжа като дебелата , макси версия на Мини Ми !

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenlyaka":

  Най-често външният вид на човек е резултат от генната лотария.
  Човек рядко има вина или заслуга за начина, по който изглежда!
  Определено, обаче има вина и би трябвало да носи отговорност за онова, което мисли, говори и ПРАВИ!!!

 16. 16 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Викаш, спортът и балансираното хранене са измислиция за балъците...

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#16] от "atag":

  Ние на сало обикновено не викаме, а си говорим цивилизовано!
  Иначе спорта и балансираното хранене са въпрос на съзнателен избор и ниво на култура - гените са дар от генната лотария!

 18. 18 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Значи министеро на спорта, както и повелителят на Жибката са несъзнателен избор и са с ниско ниво на култура - тук ме спечели... Ама внимавай, че Шехерезада ще ти спре надницата.

 19. 19 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenlyaka":Най-често външният вид на човек е резултат от генната лотария.Човек рядко има вина или заслуга за начина, по който изглежда!Определено, обаче има вина и би трябвало да носи отговорност за онова, което мисли, говори и ПРАВИ!!!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Аз съм съгласен , и не се присмивам на Прасен !
  Просто съвсем естествено у политиците , бидейки те подлеци,крадци и прочие , изпъква уродливото ....физически грозното .....и т.н .Само отбелязвам очевидното .

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Министър Кралев не е във спортна форма.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#18] от "atag":

  Ваше право е да развивате митологично мислене и елементарна "обяснителна" схема на света около Вас - мое право е да се забавлявам на факта, че практикувате това си право!!!

 22. 22 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#21] от "selqnin":

  Не се срамувай, де - срамна работа няма. Пък и колко му е 120 поста на ден - гледам вчера не си изпълнил нормата - само 80 поста си пуснал тук, ама може би ви ги броят не само в Дневник, а по всички медии

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#22] от "atag":

  Радвам се, че стриктно и внимателно следите и броите постовете ми - открихте ли нещо, за което да ме докладвате или Ви трябва още време и сериозни интелектуални усилия?!
  Такива много ги "харесвам" от комунистическите времена в гимназията и казармата!
  Казвахме им "ухо"!!!
  Тъжна история!

 24. 24 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#23] от "selqnin":

  Спирам да отговарям, че така само ти помагам да си правиш нормата, а да помагам на тролове противоречи на принципите ми.

 25. 25 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Кралев да отговори как така малка Словения развива толкова много спортове на световно ниво.
  Ски алпийски
  Ски бягане
  Биатлон
  Сноуборд
  Ски скокове
  Хокей на лед
  Баскетбол
  Волейбол
  Колоездене
  Кану-каяк
  Футбол
  Хандбал

  А Хърватска?
  Футбол
  Водна топка
  Баскетбол
  Ски алпийски дисциплини
  Хандбал
  Лека атлетика
  Плуване
  Спортна гимнастика

  А сърбите?
  Волейбол
  Баскетбол
  Футбол
  Водна топка
  Хандбал

  Поне на художествена гимнастика ще ги бием. :)

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#24] от "atag":

  "пирнципи"???...Вие???...
  Наистина ли?
  Не бях се смял така много отдавна!
  Благодаря!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Защо се казват,"наградите са на министър Кралев". Той ли дава парите.

 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Весело

  "Ансамбълът по художествена гимнастика спечели наградата за "Отбор на годината"

  Как без състезание печели наградата "Отбор на годината"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK