Атанас Скатов загина след падане в подножието на К2

Атанас Скатов опитваше да изкачи 11-и осемхилядник

© facebook.com/14x8000

Атанас Скатов опитваше да изкачи 11-и осемхилядникАтанас Скатов е загинал след падане при слизане от Лагер 3 под К2 (8611 м). Тялото му е намерено и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира до Скарду, съобщава БНР след получена информация от компанията, която оперира на място - Blue sky trek and tours.


Министерството на външните работи потвърждава за трагичния инцидент. "На 5 февруари 2021 г. около 11.20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан."


"Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени", допълват от министерството.
За падането на Скатов беше съобщено от Alpine Adventure Guides в "Туитър". Според информацията причина за него е било скъсване на въже, както и че е бил изпратен екип от шерпи, който да търси Скатов.


След това организаторите на експедицията от обясниха пред БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип, и затова натам ще лети хеликоптер. Впоследствие тялото му е било намерено. Посочва се също, че въжето е здраво и предположението е, че българинът се е изпуснал.


Това казва и Чан Дава Шерпа, който обясни, че падането е станало около японския Лагер 3. "Атанас се изкачваше със своя шерпа, като беше няколко метра напред, за да може неговият водач да го следва внимателно. Докато сменяше осигуряването си от едното въже към другото, изглежда са допуснати грешки и той падна. Бяхме разположили въжетата и въжето не е скъсано", написа Чан Дава Шерпа във "Фейсбук".


По думите му Скатов е бил много уважаван сред всички членове на експедицията. "Дълбоки съболезнования към семейството и приятелите му. Загубихме прекрасен приятел на планината".


Скатов беше част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Заедно с още няколко души те се насочиха към атака заради очаквани атмосферни условия, които да позволят изкачването.


От Seven Summit Treks (SST), която организира експедицията, обявиха по-рано, че опитът за изкачване на К2 е преустановен. "Целият ни екип слезе успешно обратно в Лагер 3, като някои от тях се насочиха към 8000 м снощи. В следващите няколко часа ще започнем слизането към базовия лагер."


До момента Скатов беше изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.


Стремежът му към изкачване на 14-те осемхилядника съвпадна по време с опитите на Боян Петров да постигне Хималайската корона. Петров загина в подножието на Шиша Пангма (8034 м) през май 2018 г. Година по-късно Иван Томов загина след изкачване на четвъртия по височина връх Лхотце (8516 м).


"Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2", заяви Скатов в началото на януари от базовия лагер под К2.


В публичните си изяви той често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.


Българинът беше в необичайно голяма експедиция, целяща да постигне немислимото - първото зимно изкачване на К2. До преди по-малко от месец вторият по височина връх на планетата беше единственият осемхилядник, който не беше изкачван през зимата.


Историческия успех постигнаха непалецът Нирмал Пурджа и деветима шерпи в отделна експедиция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK