Планът на Висшата лига: до 2031 г. 50% от постовете да се заемат от жени

Планът на Висшата лига: до 2031 г. 50% от постовете да се заемат от жени

© ReutersВисшата лига обяви, че дава началото на екшън план "Няма място за расизъм", който включва поредица от ангажименти, насочени към създаване на по-голям достъп до възможности и кариерно развитие. Той включва общо шест точки, които имат за цел да изкоренят половото и расово неравенство във футбола.


Ангажиментите се основават на съществуващите действия, предприети от Висшата лига и клубовете за насърчаване на равенството, разнообразието и приобщаването.


"Футболът е разнообразен спорт, който обединява общности и култури от всички среди. Това разнообразие направи играта по-силна на терена и е жизненоважно да гарантираме, че това се отразява във всички нейни области", каза изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс.
Сред две от най-важните задачи, които си поставя Висшата лига, са увеличаването на броя служители от различни етнически групи, както и по-голямо участие на жените.


Според този план до 2026 г. 42% от постовете трябва да бъдат заемани от жени, а през 2031 г. - 50 процента.


По отношение на расовото разнообразие до 2026 г. 18% от персоналът трябва да бъде от цветнокожи, азиатци или друга етническа група. До 2031 г. броят ще се увеличи до 30 процента.


От Висшата лига добавят, че борбата с расизма по стадионите в Англия остава задача от първостепенно значение. За тази цел ще се правят ежегодни обучения в училищата, други инициативи с фенове и млади хора. Освен това Висшата лига ще държи на по-сурови санкции за различни провинения.


Всичко това става факт след увеличението на обиди на расова основа към футболисти в Англия. Социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм" вече обявиха, че затягат контрола, преглеждайки съобщения и коментари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK