Алесандро Филипини: Парите не могат да гарантират, че планината ще приеме катерачите

Тази година десетима мъже влязоха в историята с първото зимно изкачване на К2, но по-късно петима души загинаха в опит да стъпят на втория по височина връх на планетата - сред беше и българинът Атанас Скатов

© Reuters

Тази година десетима мъже влязоха в историята с първото зимно изкачване на К2, но по-късно петима души загинаха в опит да стъпят на втория по височина връх на планетата - сред беше и българинът Атанас СкатовПарите не могат да гарантират, че планината ще приеме катерачите. Това смята Алесандро Филипини, който е един от водещите журналисти в сферата на алпинизма. Италианецът, който е съпруг на голямата българска волейболистка Цветана Божурина, от години след отблизо развитието на алпинизма и засилващите се комерсиални експедиции. Журналистът от "Гадзета дело спорт" говори пред "Дневник" за щурма към К2 (8611 м) в началото на годината, за предизвикателствата и споровете в алпинизма.


Вторият по височина връх на планетата беше изкачен за пръв път през зимата от Нирмал Пурджа и деветима шерпи. Провеждащата се успоредно мащабна комерсиална експедиция беше помрачена от смъртта на петима души, сред които и на българина Атанас Скатов. Твърденията са, че на 4 срещу 5 февруари много катерачи са се събрали на Лагер 3, където са прекарали тежка нощ заради студа и липсата на подходящи условия за почивка, след което някои са тръгнали да слизат. Сред тях е бил и Скатов, който пада и загива. В последните дни се обсъждат версиите дали това е станало заради грешка (версията на шерпите и организаторите на експедицията) или заради скъсано въже (както е записано в два от документите, издадени в Пакистан).


Каква е разликата между чистия алпинизъм и комерсиалните експедиции?
- Това са два напълно различни спорта. То е като Джиро д'Италия в колоезденето и карането на електрически велосипед. Комерсиалната експедиция е цяла инфраструктура, която позволява на хора да се качват на най-високите върхове в света, без да имат много опит. Това става с помощта на шерпи, с подготовката на маршрута, на лагерите, с осигуряване на храна и напитки, на кислород. Всичко е осигурено. Единственият проблем е, че планината си е планина и тя не се променя. Във всеки момент може да се появи проблем, който шерпите и водачите да не могат да посрещнат. В чистия алпинизъм, както казва (Райнхолд) Меснер, всеки носи лична отговорност.
Какви са отговорностите на фирмите, организиращи комерсиалните експедиции?
- Фирмата трябва да осигури оборудването на маршрута, но не е задължително да е на целия маршрут. Същото важи и за височинните лагери, защото винаги съществува въпросът дали планината ще го позволи или не. Хората не разбират, че не може да се гарантира подобно нещо. Това важи, например, и за Лагер 4 на Еверест, който е по-лесен за изкачване от К2. Ако времето е лошо и има силен вятър, няма как да стане. Клиентите искат гаранции, защото парите, които плащат, са много. Но парите не могат да гарантират, че планината е готова да приеме хората.


Алесандро Филипини (вдясно) заедно с легендата Райнхолд Меснер (със синьото сако; първият човек, изкачил сам Еверест, при това без кислород), и Нирмал Пурджа (в средата)

© Алесандро Филипини

Алесандро Филипини (вдясно) заедно с легендата Райнхолд Меснер (със синьото сако; първият човек, изкачил сам Еверест, при това без кислород), и Нирмал Пурджа (в средата)


В тази експедиция под К2 изкачващите се са проявили абсолютна лудост, като са опитали да изкачат върха без аклиматизация. Най-добра, но все пак не напълно достатъчна аклиматизация са имали Джон Снори, Али Садпара и Саджид Садпара, които са нощували в ниския Лагер 3 на 7000 м, а Хуан Пабло Мор е прекарал една нощ във високия Лагер 3. Всички останали са се качили без аклиматизация на високия Лагер 3 и са искали да стигнат върха. С кислород или без - няма значение, защото без аклиматизация при липса на кислород човек ще загине. При изкачването си Нирмал и шерпите стигнаха върха от Лагер 3 за 15 часа. Но има и слизане - не знам, може би седем-осем часа. Това са общо 24 последователни часа, а за това време няма как да се осигури достатъчно кислород. Това е ясно. А сега казват, че не е имало кислород. Не е вярно. Имало е, но не достатъчно, за да се изкачат всички до върха.


Според вас изкачването е било грешка на клиентите или вина имат и организаторите?
- Проблемът на комерсиалните експедиции е, че никой не слуша директора на организацията. Той не може да командва изкачващите се, нито шерпите могат. В нощта на 4 срещу 5 февруари шерпите са казали, че трябва да се слиза, но катерачите са искали да се качват.


В подобен случай, когато клиентът настоява да продължи, каква е ролята на шерпите - длъжни ли са заради договора да продължат или е въпрос на морален избор?
- Въпрос на морал е. Не може да се говори за задължение. Има случаи, в които шерпи са загивали или измръзвали, за да бъдат с клиента си, но това е лудост и не е справедливо.


Колко струва участието в експедицията?
- Много е различно. Имало е хора, които са искали да се качат солово, и такива, които са очаквали пълно съдействие от агенцията. Сумите са между 20 000 и 50 000 долара.


Какво смятате за тази мащабна зимна експедиция на К2?
- Комерсиалните експедиции крият рискове, защото някои от хората нямат опит. Още повече през зимата и при това под К2, който е труден и изисква технически умения в някои участъци. Конкретно тази година организаторите имаха невероятен късмет, защото около месец времето отваряше възможност да са под върха. Обикновено прозорците през зимата са малко и кратки - като например полската експедиция имаше само една седмица за два месеца преди две години. За съжаление, сега лошото е, че някои катерачи загинаха.


Тази година членовете на експедицията в продължение само на един месец имаха възможността да се качват няколко пъти и този късмет с хубавото време за съжаление доведе до смъртта на няколко катерачи. Ако времето беше лошо както обикновено в този период, нямаше да отидат на толкова високо. Друго важно нещо е, че в дните, в които е трябвало да стоят в базовия лагер, намиращ се на 5000 м, и най-малкият здравословен проблем е голям. Така не всички са използвали лошите дни, за да са активни и да ходят до високия базов лагер или до базовия лагер на Броуд пик. Запазването на активността в лошите дни е трудно, но много важно при опит за зимно изкачване. Освен това успехът на Нирмал и шерпите имаше отрицателен ефект за останалите. Всичко изглеждаше много лесно, но всъщност не беше така.


Атанас Скатов изкачи десет от 14-те осемхилядника, но загина под К2

© facebook.com/14x8000

Атанас Скатов изкачи десет от 14-те осемхилядника, но загина под К2


Каква информация имате за падането на Скатов?
- Знам, че неговият шерпа Лапка Денди каза, че не е имало скъсване на въжето. Това, което казва гъркът Антониос Сикарис е много ясно - проблемът е, че Скатов е слизал без пикел. Това е невероятна грешка. Независимо дали има или няма въже, без пикел няма надежда да се спре падане. Мисля, че както в случая на Сержи Минготе, който беше много добре подготвен алпинист, се е получила грешка. Винаги при слизането вниманието намалява спрямо изкачването, защото има умора, а адреналинът е по-нисък. Почти всички смъртни случаи на К2 са при слизането. Тежката нощ със сигурност е повлияла, но всички останали са слезли по въжетата.


Мениджърът на Скатов заговори за това, че се е наложило катерачи да правят въже от дрехи.
- Това е холивудски филм, не е действителността. Подобно нещо не е възможно да се прави на К2.


Каква е ролята на шерпите в тези експедиции?
- Става същото като с планинските водачи в Алпите. Те имат много голям опит и могат много повече от това да са помощници на клиентите. През 2020 г. шерпите имаха голям проблем, защото заради пандемията нямаха работа. Затова те бяха принудени да се насочат към Пакистан за голямата експедиция на К2. Но не може да се каже, че това е било грешка.


Какво смятате за Нирмал Пурджа, който привлече световното внимание най-напред с изкачването на 14 осемхилядника за 190 дни, а след това и с първото зимно изкачване на К2?
- Сега на К2 се качиха едновременно Нирмал и деветима шерпи, което е много голям успех и показва способностите на непалските шерпи в осемхилядниците. Те показаха огромни сила, качества, стратегия и логистика. А това, което хората не разбират за Нирмал, е, че той изкачи 14-те осемхилядника и сега К2 през зимата наравно с шерпите, а не благодарение на тях. Той не беше техен клиент, а се качваше успоредно с тях, което е различно.Дали е използвал кислород, това е друг въпрос. Той е ползвал кислород при скоростното изкачване на 14-те върха заради сигурността си и да е по-бърз, но не е ползвал количествата, които ползват обикновените клиенти. Той показа, че е голям катерач. Не е алпинист, не е Денис Урубко, не е Райнхолд Меснер, нито Кристоф Виелицки. Но Нирмал е голям катерач, с невероятна сила, с невероятна психическа сила. Показа, че на осемхилядниците с лекота може да се постига всичко, ако имаш подготовката. С по-голяма лекота, отколкото тези, които имат претенциите да са големи катерачи, но както казва Меснер са просто катерачи на писти.


Какви са очакванията ви за следващите години?
- Очаквам занапред да има повече експедиции по другите върхове в Пакистан, които са много и са много красиви. Тази експедиция беше важна не само за Непал, но и за Пакистан. В надпреварата за осемхилядниците се надявам всяка година стойността да намалява, защото в Хималаите има много други красиви върхове както в Непал, така и в Тибет. Конкретно за К2 е възможно поляците да опитат зимно изкачване, но не очаквам да има друга такава голяма комерсиална експедиция през зимата.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Така де, тва да не ти е да се жениш пет пъти и все за девственици.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Но пък парите изпращат много, които са неподготвени, в планините. А те - планините, не прощават.

 3. 3 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Дават си парите на шерпите Они им носят багаж, опъват им въжета и нашите се понасят нагоре все едно до казвали нещо. А всъщност шерпите са в десетки пъти по добри от най добрите алпинисти. Да не говорим за салоните алпинисти.

 4. 4 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Шерпът знае дали проблемът на Скатов е само в пикела, но засега не иска да говори. Не бил видял от няколко метра какво става.

 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Николай Петков ги каза същите неща и го набедиха за завистник и злобар.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  "Дали е използвал кислород, това е друг въпрос. Той е ползвал кислород при скоростното изкачване на 14-те върха заради сигурността си и да е по-бърз, но не е ползвал количествата, които ползват обикновените клиенти. Той показа, че е голям катерач. Не е алпинист, не е Денис Урубко, не е Райнхолд Меснер, нито Кристоф Виелицки. Но Нирмал е голям катерач, с невероятна сила, с невероятна психическа сила. Показа, че на осемхилядниците с лекота може да се постига всичко, ако имаш подготовката. С по-голяма лекота, отколкото тези, които имат претенциите да са големи катерачи, но както казва Меснер са просто катерачи на писти."


  Всъщност парите не ти гарантират нищо в планината ! Нирмал Пурджа - шерпата, носил багажа на хората с пари, доказа, че единствено доброто познаване на планината, подготвеност и аклиматизация с тежките условия в нея дават резултат ! Който не е свикнал със студа и тежкия зимен терен, просто рискува живота си !

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  " Каква информация имате за падането на Скатов?
  - Знам, че неговият шерпа Лапка Денди каза, че не е имало скъсване на въжето. Това, което казва гъркът Антониос Сикарис е много ясно - проблемът е, че Скатов е слизал без пикел. Това е невероятна грешка. Независимо дали има или няма въже, без пикел няма надежда да се спре падане. Мисля, че както в случая на Сержи Минготе, който беше много добре подготвен алпинист, се е получила грешка. Винаги при слизането вниманието намалява спрямо изкачването, защото има умора, а адреналинът е по-нисък. Почти всички смъртни случаи на К2 са при слизането. Тежката нощ със сигурност е повлияла, но всички останали са слезли по въжетата."

  За съжаление е напълно прав ! Не спазваш ли правилата, няма значение дали ядеш месо или не !

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Втората снимка е уникална!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  На стената на алпинизма има място за всеки
  Копирано от standartnews.com

  https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/na-stenata-na-alpinizma-ima-myasto-za-vseki-452167.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  " Парите не могат да гарантират, че планината ще приеме катерачите"..... Но Бойко ще гарантира и плати репатрирането на трупове с наши пари щото видиш ли "немският застраховател" не щял да плаща......и щото май някой нещо е фалшифицирал, за да си начеше болното его.....

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Планината не иска навлеци !

 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2036 Разстроено

  Какъв е смисълът от това да тестваш на живо формулите за оценка риска? Ако има 90% шанс за смърт при изкачване при еди какви си условия на някой връх, примерно зимата и без кислород, ти просто ставаш едно число, от едната или другата страна на формулата. Успех или провал, това не е спорт, нито постижение, а статистика. И дори да не умреш на този връх, очевидно ще продължаваш, докато намерш условията, при които да се случи. Какво доказват тези хора с безкрайното си его? Постижението е било отдавна на първия изкачил се, всички останали са тъжните загубили, които се опитват да се изкарат герои, като си играят на руска рулетка с планината. Харчат милиони, цапат, хвалят се все едно кой знае какво са направили и накрая умират от арогантност.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Няма ли да напишат нещо ония, които ни убеждаваха, че Скатов е герой, сбъдвал мечтите си, ПОКОРЯВАЛ върхове и доказвал огромните си възможности???
  Единствено доказа, че е алпинист-турист, а най-голямото му постижение е, че превърна детето(децата) си в сирак, съпругата си във вдовица и себе си в мъртвец.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До къде стигнахме. И мениджъри разни... Начеса си крастата поне.
  Можете да помогнете все пак. Купете си новата му книга, само 77 кинта.
  Има повече книжки от Меснер...

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Няма какво, човека си замина и това е лошото. Иначе...много грозни неща, като се почне от това, как се представяше като някакъв топ алпинист който ще качва през зимата за първи път, а се оказа всъщност пълен аматьор, до това, какво са готови да направят някои фирми за пари. Направо ги заведоха на сигурна смърт и то не само Скатов.
  Както казваше един приятел, не мога да разбера защо трябва да дадеш толкова пари за да се отрепеш, като можеш да се отрепеш много по-евтино

 17. 17 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Ето една подобна от 1984 г.:
  http://static.bnr.bg/gallery/cr/f42ffbfefe423c2bfd7dc2e5892982a7.jpg

  Райнхолд Меснер с участници от българската експедиция на Еверест /Досков, Петков, Вълчев и др./

 18. 18 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Шерпът знае дали проблемът на Скатов е само в пикела, но засега не иска да говори. Не бил видял от няколко метра какво става.
  —цитат от коментар 4 на balkan_panda


  Това не ти е като да седиш на тротоара на 2 метра от някого :)
  Говорим са катерене, отвесна стена, 7000м н.м.в. - където сам внимаваш за живота си, гледаш си в краката и леда под носа ти, а не някъде ПОД теб.
  Всеки си е сам по тия чукари, с шерпа или без - това е.

 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Шерпът знае дали проблемът на Скатов е само в пикела, но засега не иска да говори. Не бил видял от няколко метра какво става.
  —цитат от коментар 4 на balkan_panda


  Ти може да си със зрителен ъгъл от 360 градусаи непрекъснато да виждаш всичко във всички посоки, но другите, и шерпът, не сме с такива способности. Моментът, в който загубваш упора и политаш, трае час от секундата. Едно мигване и другия може вече да го няма. Напълно възможно е шерпът да не е видял.
  Давай да си измисляме конспирации, че да изкараме друг виновен, а Скатов жертва, за да не му се помрачава "героизма".

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#16] от "uq":

  "..Няма какво, човека си замина и това е лошото. Иначе...много грозни неща, като се почне от това, как се представяше като някакъв топ алпинист който ще качва през зимата за първи път, а се оказа всъщност пълен аматьор..."

  Не е необходимо да си аматьор, за да загинеш под К2 ! Много топ алпинисти са оставили костите си в неговите урви и пропасти, а самия факт, че и до днес никой самостоятелно не го е покорил през зимата говори повече от всякакви коментари ! Скатов много парадираше с веганския си начин на живот, но за най - опасния връх в света това какво не ядеш или пък ядеш няма никакво значение ! Просто трябва да си много подготвен, внимателен и разсъдлив ! Най - важното : Бога да те пази, защото там времето и условията са отказвали или погубвали всякакви алпинисти - и топ, и аматьори !

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Е, най-добрите алпинисти са шерпите. Но това си го знаех и преди да прочета статията.
  Имам позната, чието хоби е високопланински туризъм. Събираше пари за да се запише в някоя група я в Андите, я в Хималаите. Качваше се някъде до 5 000 метра, беше ходила на много места с разнородни групи.
  Това е обсебващо хоби и напълно ги разбирам тези, които са му се посветили.

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Разстроено

  Каква е разликата между чистия алпинизъм и комерсиалните експедиции?
  - Това са два напълно различни спорта. То е като Джиро д'Италия в колоезденето и карането на електрически велосипед.
  ****************************
  Това, което казва гъркът Антониос Сикарис е много ясно - проблемът е, че Скатов е слизал без пикел. Това е невероятна грешка.
  ***************************

  Край, темата е закрита!
  Жалко за загиналия Скатов, съболезнования на близките му за загубата, но свръхмедиатизирането на покойния като някакъв супералпинист-мъченик би следвало да приключи тук! Нека почива в мир!

  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#16] от "uq":

  Фирмите не са виновни. Те само осигуряват някакви допълнителни улеснения при изкачването. Направили им лагери, прекарали осигурителни въжета по трасето и им осигурили шерпи да им помагат. Не са го носили и да са го изпуснали. Всеки сам преценява какви глупости да върши, как да ги върши и къде не му е мястото. Който се надценява...

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  На стената на алпинизма има място за всекиКопирано от standartnews.comhttps://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/na-stenata-na-alpinizma-ima-myasto-za-vseki-452167.html
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  Не съм съгласен. За Еверест е така, трябваше партийните величия да си начешат крастата, да покажат, че соц сме повече от гадните капиталисти, но пък подобни "алпинисти" няма да ги видиш на западния ръб там! Така, че издиша. Няма да говорим и колко качвания имат преди Еверест. Статийката е писана от абсолютен лаик! Вкрая на краищата какво постигна Димитров за България? Отговорът е НИЩО. Начеса си крастата. Възхищаваха му се хора, които напълниха планините и намират работа на ПСС. Че то лесно, нали така. Истината е, че това си беше бизнес проект и най-голямото доказателство е присъствието на "мениджър"! Че и въжета правили от дрехите. Става доста нагло от тяхна страна!

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#23] от "quatro_4x3":

  Ама ти това от първа ръка ли го говориш или така си чул? Щото от изказванията на истинските алпинисти, малко по-други неща се разбират. Да ти трасират маршрута, да ти осигурят екипировка и храна, да ти прекарат въжета...това си е туристическа услуга. Не е алпиниста сам да планира кое какво къде и как и фирмата само да осигурява логистиката. То това е разликата

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Гневно

  На стената на алпинизма има място за всекиКопирано от standartnews.comhttps://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/na-stenata-na-alpinizma-ima-myasto-za-vseki-452167.html
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  ***
  Не е ли вдъхновяващо за мнозина това, което направи Скатов? Даде надежди на хора, които са достатъчно упорити, за да се подготвят, достатъчно смели, за да го поискат и достатъчно разумни, за да преценят рисковете - да се изкачат на високо в красивите планини.
  ***

  Потресаващ идиотизъм.....

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Добре де, толкова народ загина там, не може ли пакистанските военни да изравнят склона с няколко ядрени заряда, да се върви по по-полегато?
  Трябва да се мисли с размах!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#24] от "rincewind":

  е то се почна със Лхотце 81-ва
  това доказване кой е по най.
  Ники Петков го каза най-добре.
  "...тя планината не ги знае тея неща.
  тя си седи там с нейните лавини, каменопади,
  разваляния на времето...там стават страшни неща."

 29. 29 Профил на Борис Иванов
  Борис Иванов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  Изравнени са ти мозъчните гънки. Напълно !

 30. 30 Профил на т
  т
  Рейтинг: 518 Неутрално

  От години се говори за проблемите на комерсиализацията на изкачванията на 8-хилядници. Ама пусто его...

 31. 31 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#28] от "mihail_p":

  Абсолютно съм съгласен с теб и Николай!

 32. 32 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 942 Неутрално

  И този и Пеков си го казаха, липсата на технически умения и опит, какъвто височинния турист няма са фатални.

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2279 Разстроено

  "десетима мъже влязоха в историята с първото зимно изкачване на К2, но по-късно петима души загинаха"

  така пише под снимката към статията, на която има 8 мъже

  Не мисля, че хималайските върхове са за туристи. Жалко за загиналите. Трябва някаква регулация тук.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 961 Неутрално

  "През 1984 г. в екипа за Еверест имаше 10 шерпи и 152-а носачи. Ако се върнем за спора за етикетите - дали е комерсиална, щом държавата я плаща? "
  Тогава загина Христо Проданов. Тогава нямахме право на голяма информация, говореха ни за подвизи, герои, а то се оказва една скъпо платена разходка за сметка на трудовия народ на група елитни спортисти.
  Скатов загина, и нещо се разшумя повече от обикновено. "Спортни" подвизи, спонсорирани със средства на данъкоплатците. Какви са критериите, за да се кандидатства за подобни участия в експедиции?

 35. 35 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  "Скатов загина, и нещо се разшумя повече от обикновено. "

  Има доста разлика. Загинал ми е като покорил! Томов като си отиде някой да каза нещо? Направи си парите и отивай - рискуваш сее си! Бизнес проекти като маруля не ги обичам!
  Тоя човек от 12-3 години (може би и повече) не е помирисвал работа. Оказа се, че и мениджър имал! Е, стига ми! И герой ше го направим! Айде стига. Този път "асансьора" го нямаше! Щот като си платиш и си казваш = то парапетчета ще има! Да, ама НЕ!

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 961 Неутрално

  ... Имам позната, чието хоби е високопланински туризъм. Събираше пари за да се запише в някоя група я в Андите, я в Хималаите. Качваше се някъде до 5 000 метра, беше ходила на много места с разнородни групи.....
  —цитат от коментар 21 на pamela


  Едни събират пари, за да се похвалят че били на Малдиви, Хавай, Тайланд и т.н. Твоята позната е малко по-елитна, или по-различна.

  А тук става дума за една голяма група, която си е начесала крастата с бюджетни средства, направили са си луксозно пътуване за да могат после да се правят на герои, супермени, свръх мъже. Ама на, стана гафа, и нещата се размирисаха... У нас всичко мирише.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Г-н Къртунов, дайте ни малко повече информация как можем да кандидатстваме са средства за спортни прояви? Имам детска мечта - с велосипед от Черно море до Атлантика. Велосипед имам, но ще ми трябват дневни, за хотели (поне 3 звезди), и дребни за някои ремонти. Около 10 000€.

 38. 38 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Много плюене тук и всички големи разбирачи. Като се обърне колата пътища много (и философи).

  Скато се е отдал на това, това е било нещото, което го е правило щастлив, знаел е за какво живее и се е бори за него. И съответно е заплатил с живота си. И въпреки това, живота му е имал смисъл за него. И е постигнал нещо, които повечето от тук и стълби да им изградят пак ще се откажат. Защото или не ги влече или са силни само да философтват, но си умират от страх.
  Всеки решава за себе си. Това, че не споделяте неговото виждане за смисъл на живота, не значи че то е грешно. Просто вашия живот може да е жалък, а вие да си мислите, че не е.

 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Офффф пак сичкото българин станА спец и по катерене.
  Ай ся малко да ви светна.
  1. За разлика от нас, всички тибетци, не само шерпите, всички които живеят на голяма височина, имат мутация, която им позволява да понасят липсата на кислород в пъти по-лесно от останалите "полендаци", от която и да е раса.
  И всички ръгнали по върховете трябва да са кристално наясно с това. Всяко усилие на един шерп за всеки друг е по 3.
  2. За тия които се чудят с какви средства се ходи по тия експедици.
  В момента само и единствено с лично осигурени спонсори. На Скатов спонсори му бяха "Пайп системс", специално за тази експедиция. Така че, данъкопалтци - спете спокойно никой не ви е ощетил с нищо.
  3. Как се кандидатства за участие в подобна експедиция - за последната държавна експедиция на Еверест тестът беше бягане от култовта кръчма в Драгалевци "Чичовци" до Черни връх.
  Постигналите най-добри резултати - нещо от около час - час и половина, ако правилно помня, се класираха. Така че за начало, който иска може сам да опита.
  Ще го държим в тайна.
  Други въпроси?
  До коментар [#37] от "historama":
  До коментар [#36] от "historama":

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#39] от "rapidfire":

  "2. За тия които се чудят с какви средства се ходи по тия експедици.
  В момента само и единствено с лично осигурени спонсори. На Скатов спонсори му бяха "Пайп системс", специално за тази експедиция. Така че, данъкопалтци - спете спокойно никой не ви е ощетил с нищо."

  Община Варна муе генерален спонсор. Не лъжи! Пайп му осигуриха нква манджа, марули и подобн и простотии!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK