Затегнете маратонките за бягане, но с едно наум

Затегнете маратонките за бягане, но с едно наум

© Клуб "Бегач"Помните ли усещането от миналата пролет, когато българите се насочиха масово към парковете? Притиснати от рязко променената действителност, те потърсиха възможност за свобода и движение на открито. Година по-късно ограничения, свързани с коронавируса, все още има. Но утихнало ли е желанието на хората да спортуват на открито? Не и според организаторите на масови бегачески събития.


През 2020 г. плановете им бяха силно променени, като някои от стартовете бяха отложени, а други - отменени. Надеждите за тази година са, че възможностите пред бегачите ще бъдат отворени. Разбира се, съобразено с обстановката и уговорката, че винаги могат да се наложат промени. Това създава предизвикателствата пред организаторите, но те опитват да бъдат с положителна нагласа.


"Имаме големи очаквания за сезона. Ако няма още затваряния и не ни забранят да правим състезания, очаквам да участват и повече хора, защото те са стояли в къщи, не са тренирали и искат да се движат", каза пред "Дневник" Еленко Еленков - председател на клуб "Бегач", който е един от големите организатори на събития, свързани с бягане.
Клубът планира да проведе по-малко състезания спрямо 2019 г. Заради несигурната обстановка Еленков посочи, че няма поставени цели за масовостта на събитията. Сред приоритетите за "Бегач" ще бъдат провеждането на планинския маратон "Панчарево", надпреварите "Бизнес рън" и др. "Когато си направил едно състезание, трябва да го поддържаш. Хората го включват в техния календар, тренират за него и би било тъжно да отпадне изведнъж", допълни Еленков.


С повече българи и музика в градските маратони


През миналата годината в страната трябваше има най-много градски маратони досега - шест, но заради ситуацията с коронавируса бяха проведени четири, тъй като тези в Пловдив и Плевен не се състояха. Засега не се знае дали целта за шест маратона ще бъде изпълнена тази година.Ранната регистрация вече е отворена за повечето събития, като най-близо в календара е Стара Загора (11 април). Заедно с маратоните във Варна (9 май) и София (10 октомври) се оформя веригата "Бягането като начин на живот", подпомагана от държавата, като наградните фондове и джакпотът от 20 хиляди лева остават непроменени.


"Хората излизат от зимата, спортува им се, тича им се. Нивото, което върви като записвания, е нормално. Какво обаче ще се случи тези няколко месеца, никой не може да каже, но като организатори на трите маратона можем да кажем, че нещата се развиват много добре и нагласата е положителна", заяви Анатоли Илиев, който е сред организаторите на трите маратона.


По думите му не се предвиждат промени по състезанията, като целта ще бъде да се привлекат повече българи. "За новости е още рано да мислим, тъй като колегите гледат да наберат някои средства в повече, нищо, че засега не сме много обнадеждени. Винаги можем да обявим нещо, с което в последните десет дни да привлечем повече спортисти. Това, в което съм сигурен, че ще направим, е да поощрим повече българските участници и ветераните. В тези две насоки ще има и повече средства, и награди", каза още Илиев.


Приповдигнато настроение има и при организаторите на маратона в Кюстендил, който дебютира през 2020 г. Надпреварата е планирана да се проведе на 19 септември, като надеждата на организаторите е състезанието да стане по-разпознаваемо и с традиции в бягането. "Мислим, че най-ценното нещо е традицията. Хората, които са бягали миналата година, ще искат да подобрят времето си, а други ще търсят рекорди на трасето", каза Антон Бонов, който е координатор към Българската федерация по лека атлетика.


Обиколката на трасето е с дължина 21 км, като идеята на организаторите е да звучи музика във всяко от седемте населени места, през които преминава надпреварата. Целта пред тях е да участват около 200-250 състезатели. За сравнение, през 2020 г. стартираха около 200 души.


Маратонът в Кюстендил е част от веригата "Рън България", която цели да популяризира бягането в по-малките населени места. "Почти всичко се прави в София. Но нека да се развива бягането и в други градове. Да се обръща внимание и на по-малки населени места, за да може да не се събират толкова много хора, но да видят, че се случва нещо", допълни Бонов.


График на градските маратони през 2021 г.:
11 април - Стара Загора
9 май - Варна
23 май - Плевен
19 септември - Кюстендил
10 октомври - София
*Пловдив


Неяснота има около маратона в Пловдив, който традиционно се провежда през май. От друга страна, маратонът в Плевен е планиран за 23 май.


"Ще има състезания, които най-вероятно ще сменят оригиналните си дати. Ситуацията се влошава и можем само да гадаем какви ще бъдат последиците. В период на изчакване сме. Ако го има маратона, той ще бъде края на октомври", каза директорът на маратона в Пловдив Константин Ганев.


А към бягането - плуване и колоездене


Друг спорт, който включва бягане и набира популярност, е триатлонът. Тази година асоциацията предвижда да проведе две държавни първенства в Бургас и Пловдив на 26-27 юни и 10-11 юли, които ще бъдат съпътствани от стартове за аматьори с идеята да бъде привлечен интересът към спорта.


Отворени стартове (спринт триатлон) ще включват 750 м плуване, 20 км колоездене и 10 км бягане. Председателят на асоциацията по триатлон Марио Илиев заяви пред "Дневник", че се очакват около 500 състезатели на всяка от двете надпревари.


"Започнахме със 150 участници на състезание, а сега ще са тройно повече. Откакто е олимпийски спорт от 2000 г., триатлонът се движи по възходяща линия, като това нещо се случва и в България", каза Илиев.


Той допълни: "Нашият спорт е на открито и ние нямаме притеснения от гледна точка на провеждането. Не е отборен спорт, няма директен контакт, хората се състезават индивидуално. От гледна точка на мерките може би ние сме доста облагодетелствани като начин на провеждане."


Фотогалерия: Лица, забележителности и рекорди в Софийския маратон >


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK