С "голям хоризонт" българският баскетбол ще опита да улови мига

Баскетболистите бяха посрещнати със знамена и възгласи при връщането си в София

© LAP.BG

Баскетболистите бяха посрещнати със знамена и възгласи при връщането си в СофияБългарският баскетбол трябва да улови мига след класирането си за европейското първенство. Успехът беше оценен високо от председателя на федерацията Георги Глушков и селекционера Росен Барчовски.


С престижна и безценна победа срещу Латвия България заслужи правото да играе на първо голямо първенство от десетилетие. За последно го направи през 2011 г. отново под ръководството на Барчовски.


"Класирането е хубаво. Дава път на младите, дава им голям хоризонт. Това, което мен лично ме вълнува много, е това, че показахме характер. Показахме, че можем да се борим за победата от първата до последната минута, да я искаме и да я вземем срещу много силен съперник", каза Глушков.
По думите му успехът "е една искра". "Трябва да загори огън. Десет години не успявахме и търсехме виновни", заяви той. Преди година баскетболната федерация постави началото на четиригодишна програма за развитие.


Барчовски също смята, че моментът е подходящ за поставяне на основа. "Трябва да използваме правилно и разумно този импулс."


Топлото посрещане на баскетболистите

© LAP.BG

Топлото посрещане на баскетболистите


Двамата с Глушков са на мнение, че в България има талантливи състезатели. В центъра на вниманието е Костадин Костадинов, получил похвали за представянето си.


"Имаме млади момчета. Александър Везенков е лидер и смятам, че ще даде импулс. Апетитът идва с яденето, с победите. Смятам, че им е харесало да се борят за победа", добави Глушков.


Според Барчовски за отбора е било по-добре, че заетият с клубния си отбор Везенков не се е включил в последния момент, какъвто е бил случаят с водещи играчи на Латвия. "Това е колективен спорт, в който не става с присаждане на каквито и да е звезди с по една тренировка. Това не работи."


Селекционерът заяви, че се работи за натурализирането на центъра Дейвид Кравиш, а е възможно да се потърси и чуждестранен гард. "Ако ми се гарантира, че Станимир Маринов ще е здрав, няма и да се замисля (да търся чужденци). Може да се застраховаме."


Барчовски даде значимото за ролята както на всички треньори и родителите на баскетболистите, така и на предишния щаб. "Любо Минчев започна изграждането на този отбор. Аз имах шанс да завърша цикъла."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK