"Децата го заслужават": предизборно правителството вдигна парите за спорт сред младите

"Децата го заслужават": предизборно правителството вдигна парите за спорт сред младите

© Николай НиколовДетските градини ще получават по 3 лв. субсидия за спорт на дете, а училищата, университетите и военните училища - по 5 лв. на учащ. Това стана с решение на правителството днес, с което парите за физическо възпитание и спорт за децата и младежите бяха увеличени с близо 2 милиона лева и достигнаха 5 млн. лв., съобщи пресслужбата на кабинета.


Това е първото увеличение на целевата субсидия от 14 години, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е бил на поста в половината от това време. За последно тази сума беше увеличена на досегашните нива (преди това бяха 1.00 и 1.50 лв.) през 2006 г., когато спортът в България беше ръководен от Държавната агенция за младежта и спорта с председател Весела Лечева (правителството на Сергей Станишев - бел. ред.).


"Децата го заслужават", заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието.
С парите ще бъдат подкрепени над 1 млн. деца и учащи, посочи Кралев. Увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С парите ще се осигури активното им участие в спортни прояви - училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия, гласи информацията.


С приетото постановление на Министерския съвет, което идва малко повече от месец преди изборите, "се очаква да бъде преодолян недостигът на пари за за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции".


Проектът за промяната беше внесен от Министерството на младежта и спорта за обществено обсъждане преди година и беше подложен на критики най-вече за това, че парите за спортуване на учащите отново остават мизерни.


Вестник "Сега" отбелязва, че инфлацията от 2006 до края на 2019 г. е над 50%, т.е. с толкова са се обезценили тези 2 и 3 лв. Едно училище с примерно 1000 ученици ще получи 3000 лв., които трябва да похарчи единствено за спортни уреди и пособия; за покриване на разходите на отборите за участия в състезания на областни и национални нива (застраховки, транспорт, нощувки); за дейности (осигуряване на предметни награди за участниците). Ако училището изпрати дори и един свой отбор на състезание, парите ще свършат и няма с какво да купи топки, например.


Сега поредната промяна на постановлението на Министерския съвет беше внесена със същите мотиви, които пренебрегна преди година при общественото обсъждане. И положението на училищата няма да се подобри, защото, както изтъква самото Министерство на младежта и спорта в мотивите си, "цената на една футболна топка за зала варира от 50 до над 180 лв., а най-евтините баскетболни и волейболни топки са 35 лв.". Да не говорим за разходите за пътувания, състезания и екскурзии, които се увеличават почти непрекъснато, допълва "Сега".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK