Големият разговор: Световната атлетика се допитва до всички, за да определи пътя си

Големият разговор: Световната атлетика се допитва до всички, за да определи пътя си

© ReutersМеждународната федерация по лека атлетика даде ход на нов проект, чрез който ще опита да начертае пътя си за следващото десетилетие до 2030 г. Озаглавен "Глобален разговор", той представлява мащабно проучване, което е насочено към всички, имащи отношение към този спорт.


Допитването ще събира мнения от спортисти, треньори, представители на националните федерации, директори на състезания, почитатели, партньори и др.


"Мисля, че това е отличен момент да проведем този разговор и да видим къде сме и как можем да станем по-добри", каза президентът на световната атлетика Себастиан Коу пред "Ройтерс". Атлетиката заема централно място в олимпийската програма и с всичките си дисциплини има повече състезатели от всички останали спортове.
В момента обаче пред атлетиката има предизвикателства, посочва "Ройтерс" и представя като такива разликата между елитния спорт и любителското бягане. Сред проблемите в професионалната атлетика са трудностите на комерсиалните стартове от "Диамантената лига" в надпреварата за телевизионни зрители, отделни допинг скандали и споровете около т.нар. бързи маратонки.


Коу смята, че в момента атлетиката може да има важна роля в подобряване на здравето на хората и се надява темата да бъде застъпена на правителствено ниво. "Искам да окуража всеки, който има отношение към атлетиката, да допринесе със своето виждане по време на този процес. Силата ни като спорт стъпва върху разнообразието на нашата общност и ние имаме нужда да чуем мнението на всичките 214-членове и на ключовите групи в общността ни, за да развием план, който напълно да представи глобалните ни цели".


Проектът започва с част, наречена "Твоят глас, нашето бъдеще", която ще продължи два месеца. "Глобалният разговор" ще се състои от две анкети - една за националните федерации и друга, отворена за всички желаещи. Спрямо резултатите ще се предлагат и гласуват решения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK