Нови играчи, но по-малко приходи бележи пазарът на тв правата в големите първенства

Нови играчи, но по-малко приходи бележи пазарът на тв правата в големите първенства

© Associated PressКомпании за стрийминг услуги и все повече играчи променят драстично пазара на телевизионните права на футболните първенства в последните години. През 2021 г. част от топ 5 лигите в Европа подписаха новите си дългосрочни договори, които освен редица промени, отбелязаха и спад в стойността на контрактите.


Общото е, че в последните години Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А и Лига 1 подписаха нови договори за по-малко пари. Това се дължи основно на кризата, причинена от коронавируса.


Най-висшата лига
И след новите сделки английското футболно първенство остава най-скъпото в света. Договорът за периода до 2022 г. е на стойност 5 милиарда паунда, което с малко над 100 милиона по-малко от предходния (2016-19). Въпреки влизането на стрийминг платформата "Амазон" с 20 мача на сезон, беше сложен край на тенденцията за постоянно нарастване на сумите и рекордни договори.


В разгара на пандемията Висшата лига увеличи броя на телевизионните мачове заради затварянето на стадионите. В търсене на повече приходи се прибегна до ход с пускане на срещи като платени събития (pay-per-view), претърпял голям провал. Вместо това Висшата лига предостави безплатно мачове и на обществената телевизия BBC.


Далеч преди началните преговори за новия тригодишен период вече се говори, че следващият договор за вътрешния пазар ще отбележи още по-голям спад.


Серия А


Италианският шампионат е поредният, в който навлязоха компаниите за стрийминг услуги. При това не като допълнение, а като основен играч. Миналата седмица DAZN придоби правата за италианския пазар в договор на стойност 2.5 милиарда евро. За периода до 2024 г. това прави по около 850 милиона годишно, което е по-ниско от досегашните стойности.


Досега Sky Italia и DAZN плащаха общо 973 млн. евро на сезон. Според новия договор стрийминг платформата ще дава всички десет мача на кръг, но три от тях ще бъдат споделени и ще могат да се излъчват на друго място. Именно с този ход ръководството на Серия А се надява да се доближи до парите от предходния договор.


Пандемията и свиването на пазара предотвратиха плана на Серия А за достигане границата от 1 млрд. годишно.


Бундеслига


Новият договор за телевизионните права беше подписан през лятото на 2020 г. точно в разгара на коронавирусната пандемия. Неговата стойност за периода от 4 години е 4.4 милиарда евро, а правата останаха в Sky Deutschland и DAZN (1.1 мрлд. на година).


Стойността му е по-ниска от досегашните 4.64 млрд.


Нови играчи, но по-малко приходи бележи пазарът на тв правата в големите първенства

© Associated Press


Въпреки това германското първенство, което от години се слави с най-успешния и устойчив бизнес модел, вярва, че лекият спад няма да му се отрази в дългосрочен план.


"Имаме дългосрочни партньори, които продължават да са заинтересовани да работят задълго с нас", каза наскоро президентът на Германската футболна лига (DFL) Кристиан Зайферт.


Ла Лига и Лига 1


Ситуацията в Испания и Франция не се различава от останалите първенства. Ла Лига подписа с "Телефоника" (каналът ѝ Movistar предава мачовете) и Mediapro за 3.421 милиарда евро. Това е по-малко от предходната сделка, но трудно може да се прави сравнение, поради факта, че до 2016 г. клубовете сами продаваха правата си, а "Барселона" и "Реал" (Мадрид) доминираха пазара.


В скоро време се очаква Ла Лига да предоговори и един от договорите си с Mediapro, който включва пакет от 460 милиона евро за излъчване на мачовете в барове.


Във Франция договорът между Лигата и Mediapro, който беше до 2024 г. за 1.217 млрд. на година, беше прекратен след дълга сага. Стигна се до подписване на договор със стария притежател на правата Canal+, но за 50% по-малка сума.


Очаква се след края на сезона Лига 1 също да предоговори телевизионните си права.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK