"Надмини себе си": на състезание с колело по Ком-Емине

"Надмини себе си": на състезание с колело по Ком-Емине

© Balkan Trek FacebookНадмини себе си". Това е мотото на състезание с дължина близо 600 км, което очаква любителите на планинското колоездене. Надпреварата Red Bull Bike the Balkan, която ще се проведе от 23 до 28 август, ще представлява отборно изминаване на туристическия маршрут от връх Ком до нос Емине, съобщиха организаторите.


В последните години маршрутът стана много харесван покрай опитите за рекорди на Кирил Николов-Дизела, Божидар Антонов, Антония Григорова, Мария Николова и др.


"Търсихме да направим нещо, което няма твърде голяма масовост, да е навън и рискът за състезателите от заразяване да е много малък. Маршрутът е емблематичен и лесно разпознаваем. Много хора го минават всяка година с колело или пеша и в крайна сметка си казахме: "Защо да няма състезание там", казаха организаторите пред "Дневник".
Всеки отбор ще бъде съставен от по двама души, а състезанието ще бъде разделено на шест етапа. За участие в надпреварата ще бъдат допуснати първите 25 регистрирани тима, които покриват критериите за записване.


Фотогалерия: Да пробягаш изпитанието Ком-Емине с рекорд >


В състезанието може да участват само лица над 18 години, като те трябва да имат предишен опит от състезания по издръжливост като "Витоша 100", ултра крос триатлонът "Лъвско сърце", държавни първенства или други многодневни надпревари с дължина над 100 км.


"Идеята е да се покаже маршрутът, да се развие състезанието и да се прави ако не всяка година, то през година. Решихме да е по двойки, а не сами, защото такъв тип състезание е много дълго и хората си помагат не само физически, но и като стане трудно, те се надъхват", добавиха организаторите.


По думите им има интерес към надпреварата, като се водят разговори за привличане на състезатели от чужбина.


Етапите в състезанието:
Етап 1: Вр. Ком - проход Арабаконак - дължина 115 км, положителна денивелация 3377 м
Етап 2: Проход Арабаконак - проход Беклемето - 80 km, 3500 D+
Етап 3: Проход Беклемето - местност Узана - 77 km, 3100 D+
Етап 4: Местност Узана - хижа Чумерна - 88 km, 2600 D+
Етап 5: Хижа Чумерна - Върбишки проход - 79 km, 2050 D+
Етап 6: Върбишки проход - нос Емине - 140 km, 2900 D+

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK