С парите от държавата ще бъдат завършени само две трибуни на стадиона на "Ботев"

С парите от държавата ще бъдат завършени само две трибуни на стадиона на "Ботев"

© www.ianos.grОтпуснатите от държавата 25 млн. лева за изграждането на стадиона на "Ботев" (Пловдив) ще стигнат за завършване на два от четирите сектора, съобщава Plovdiv24.bg, като се позовава на отговора на заместник-кмета по строителството Пламен Райчев до Гражданския съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион "Христо Ботев".


"След съгласуване на гореизброените строително-монтажни работи с проектантския екип и строителния надзор на обекта е потвърдено, че в този си вид и обем стадионът ще може да се ползва за мачове от българското първенство и за купата на България", гласи цитираният отговор.


Това се разминава с изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Преди дни той беше на стадиона заедно с министъра на спорта в оставка Красен Кралев и заяви: "Ще стане едно прекрасно съоръжение. Да сме живи и здрави, мога да им обещая, стане ли готов стадионът един финал на купа, не българска, ще ви издействам. Такава е политиката на УЕФА и на всички останали - държавите, които са вложили пари в съоръжение, ги награждават. Дали Суперкупа, няма значение. Тука на този стадион ще се изиграе."
Райчев посочва още, че в сегашната обществена поръчка "не са предвидени мероприятия за ремонт на терена" на стадиона. Това ще бъде направено за сметка на Община Пловдив. "Възложено е и на проектантски екип на обекта да предостави техническо решение за възстановяване на тревното покритие включващо проектосметна документация, на базата на която средствата за възстановяването му ще бъдат планирани в бюджета на община Пловдив".


В началото на 2020 г. Борисов заяви, че се отказва от купуването на правителствен самолет и средствата се пренасочват - за стадионите на пловдивските "Ботев" и "Локомотив", както и за физкултурни салони. Впоследствие за стадиона на "Ботев" бяха дадени 25 млн. лева, а за този на "Локомотив" - 12 милиона.


Обществената поръчка за изграждането на "Христо Ботев" беше спечелена от транспортната ПИМК. През януари собственикът ѝ Илиян Филипов каза пред Би Ти Ви, че отпуснатите средства са недостатъчни за завършването на стадиона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK