Извинявайте, госпожо, но диванът ми "изяде" желанието за спорт

Извинявайте, госпожо, но диванът ми "изяде" желанието за спорт

© LAP.BGИзвинявайте, госпожо, но кучето ми изяде домашното - така звучеше едно от най-честите оправдания на учениците от миналото.


Времената се променят, ценностите също. Особено в последните необичайни месеци в пандемията от COVID-19, когато въпросът доколкото учениците се движат през деня се оказа не по-малко сериозен от това дали са научили урока и са написали домашните си.


От средата на март 2020 г. децата и младежите в България бяха поставени в непознатата ситуация през повечето време да учат онлайн, а спортът остана на заден план, заместен от седенето на дивана и взирането в екрана. Година по-късно специалистите казват, че резултатите от въвежданите на няколко пъти забрани за спорт за непълнолетните не са изненадващи, но са тревожни. И призовават за бързи и ясни мерки, които да работят за всички.
Засега държавните институции и хората, които имат авторитета да привлекат децата към движението, остават встрани. Това поставя България пред опасността да влоши допълнително традиционно слабите си резултати от изследванията за това колко спортуват децата и какво е физическото им състояние.


Госпожо, това какво беше


Няколко седмици след постепенното завръщане на учениците от прогимназиалния и гимназиалния курс в училищата преподавателите установяват, че трябва да започнат за градят почти от нула. "Навикът на децата да идват в час и да се събличат за спорт е изчезнал. Закъсняват с по 15 минути, бавят се, за упражненията питат: "Това как се правеше", разказва учителка по физическо възпитание от една от големите гимназии в София пред "Дневник". Според нея дългият престой вкъщи се е отразил пагубно на децата.


В момента учениците се редуват на двуседмични смени за присъствени часове. По думите ѝ за тези, които се връщат в училище, първата седмица е загубена заради привикването след прехода от домашната среда.


Извинявайте, госпожо, но диванът ми "изяде" желанието за спорт

© LAP.BG


Учителката разказва, че подхожда с разбиране и занижава нормативите, защото децата са притеснени и за оценките си. Но уточнява, че това не е от полза за никого.


Това, което истински я притеснява обаче, е, че учениците губят мотивация.

В началото на пандемията повечето деца се оплакваха от онлайн обучението и искаха да се върнат в час, докато вече не е такаВъпреки осезаемата промяна сред учениците промяна в учебните планове или в изискванията към учителите няма. "Дневник" се обърна към министерствата на образованието и на младежта и спорта с въпроси дали и какво прави държавата, за да привлече децата към спорта, и дали са правени изследвания за това как последната година се отразява на децата. До приключването на работата по статията отговори не бяха получени.


Кое е по-малкото зло


Притеснителни последствия от заседяването вкъщи отчита в работата си и Маруся Иванова, създател на Heal Fit Gymnastics. "За съжаление това, което наблюдавам, е влошаване на физическото състояние на децата. Задълбочаване на функционалните гръбначни изкривявания, увеличаване на градусите при структурните такива и намаляване на мускулния тонус. Всичко това е в резултат от обездвижването и липсата на възможност за спорт и активна физическа активност на децата, които не са картотекирани към спортни клубове", каза тя пред "Дневник".


В последната половин година въведените от здравните власти ограничения срещу разпространението на коронавируса силно намалиха възможността за организиран колективен спорт при децата. Забраната за тренировки в колективните спортове до 18 г. действа от края на ноември, с кратки прекъсвания, и ще отпадне от 1 май. Малко по-облекчени са условията при индивидуалните спортове. Единственото изключение през целия период беше за децата, които са картотекирани към някой от спортните клубове.


Според Маруся Иванова обществото все още е поставено в ситуация, в която трябва да избере по-малкото зло: "Как да опазим живота и здравето на децата си в период на пандемия, за която се знае твърде малко - да спрем спорта и да затворим залите, респективно да затворим децата си вкъщи, или с "риск" за здравето да ги поощрим да продължат да спортуват?" Наблюденията ѝ сочат, че много родители са спрели децата си и те не са се завърнали после в залите. Други пък са отказали груповите тренировки като цяло, по думите ѝ от страх да не се заразят децата.


В последната година имаше моменти, в които само деца, които са картотекирани в клубове, можеха да спортуват.

В последната година имаше моменти, в които само деца, които са картотекирани в клубове, можеха да спортуват.


Казва, че някои деца спират да посещават организирани занимания и заради появили се финансови проблеми на семейството. Налице е и факторът "притеснение детето да не се зарази", който е друга причина деца да остават встрани от спорта.


Тази картина я води до въпроси към институциите: "Никой не говори за статистика и процент на деца със затлъстявания, респираторни проблеми, гръбначни изкривявания и т.н. преди март 2020 г. и сега. Може сега това да не е приоритет на държавата, поставена в ситуация на оцеляване, но в дългосрочен план каква е стратегията за подобряване на качеството на живот и здраве на нацията? Кой и какви мерки ще въведе за да помогне на тези деца, които бяха затворени принудително вкъщи?"


Притесненията не са само в главите ни


Липсата на движение е в пряка връзка и с психическото състояние на човека, напомня спортният психолог Румен Колев. Той обяснява, че "притесненията нарастват най-силно в три вида ситуации - когато ситуацията е неясна, когато е необикновена и нова и когато е непредвидима", а в настоящата ситуация видимо присъстват и трите условия.


Цитира изследванията, според които в пандемията има ръст на страховите неврози, депресивните състояния, проблемите със съня и затруднения с концентрацията.

"Притесненията не са само в главите ни. Когато станат прекалено много, ние ги усещаме като тревожност в телата си и вече се появяват физическите симптоми на притеснения и тревожност: напрежение и болки в мускулите, нервност и неспособност за отпускане, слаба концентрация, нарушен сън, чувство за преумора", казва Колев.

По думите му в началото на пандемията и на ограничителните мерки ситуацията за децата е била доста по-стресова заради пълното ограничение. Впоследствие са свикнали, тъй като мерките станаха по-либерални и децата вече са имали нагласата, че те се променят в сравнително кратки интервали. "Едва ли ще открия топлата вода, ако кажа, че вследствие обездвижването се увеличава и без това сериозният проблем с наднормено тегло сред подрастващите", коментира психологът.


Кой ще включи "вентилатора"


Колев посочва, че спортът е ако не най-добрият, то сред най-ефективните вентилатори за напрежението и стреса в създалата се ситуация. Подчертава, че това е доказано биохимично.


Спортът е сред най-ефективните вентилатори за напрежението и стреса, казва спортният психолог Румен Колев.

© LAP.BG

Спортът е сред най-ефективните вентилатори за напрежението и стреса, казва спортният психолог Румен Колев.


"Предвид затварянето на много обекти, в които децата пребиваваха под една или друга форма, се засили още повече консумацията на медийно съдържание от тяхна страна. Освен че води до по-изразена изнервеност и нарушава качеството на съня, това съвсем затвърждава модела за нормален стил на живот, в който доминира електронното устройство", допълва психологът.


Според него

основната роля в случая е на родителите, защото те са ролевият модел: "Те са примерът и влиянието, а дори не осъзнават степента на това или го подценяват."

Ако родителят спортува и насърчава детето, то също се увлича в огромен брой от случаите, припомня Румен Колев и допълва, че който желае да практикува, действително намира начин въпреки обстоятелствата. Подчертава, че обичайно тези, които нямат активност заради ограниченията, не са от активните и без ограничения.


За това разказва и учителката по физическо възпитание, която говори пред "Дневник": "Има родители, които спортуват с децата си вкъщи. Правят упражненията от часовете и след това казват, че са доволни."


Иванова споделя мнението за важността от собственото отношение и отговорност в семейството. "Разходката на открито, в планината е винаги една добра възможност, но и въпрос на вкус и личен избор."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Че нали бяха строго забранени тренировките !

  Спасяваме човешли живот, Мерки ..

 2. 2 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Да ..

  " Забраната за тренировки в колективните спортове до 18 г. действа от края на ноември, с кратки прекъсвания, и ще отпадне от 1 май..."

  Като се коментираше, яе Българския Футбол има лица, под 18 години С ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОГОВОРИ с някои отбори..

  И на тях им е РАЗРЕШЕНО участие в официални мачове , вкл. и първа лига ..
  И доста от тях влизат на смени ит.н.
  Но са им забранени тренировки!

  Мерките ..
  Те имат своя специфична , може би малко странна логика ..

 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Чета, чета и си мисля, толкова някачествена статия е само на дойче веле! Поглеждам, хмм, не било дв, просто дневник са слезли и те на тяхното ниво!

 4. 4 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Мдам,вървим към "Извинявайте госпожо, но си сменях пола"!🥳👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Тюфлеци-някой друг им е виновен,че не спортуват. Баща ми е на 78 години и всеки ден прави лицеви опори и коремни преси вкъщи.

 6. 6 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Веднъж ме питаха защо не взема да стана учител. Отговорих, че една от основните причини е, че твърде много родители у нас не заслужават децата им да получат никакво образование. Уви - далеч не само " талантливите" такива.
  В този ред на мисли, крайно време е държавата да спре да се меси във възпитанието на децата.
  Дори една отмяна на часовете по спорт би била чудесна - ще се намали общия престой в училище, и всеки още от малък ще заприлича на родителите си.
  Какъв процент ще са прасенцата остава само да гадаем.

  swe in himina
 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Чета, чета и си мисля, толкова някачествена статия е само на дойче веле! Поглеждам, хмм, не било дв, просто дневник са слезли и те на тяхното ниво!
  —цитат от коментар 3 на Stargate


  Ще ти отговоря, както обичаше да казва Милен Цветков:
  „Като си умен (т.е. пишеш качествено), защо не си богат?“

  До коментар [#3] от "Stargate":

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Весело

  О времена, о нрави.... Едно време най-голямото наказание беше да не те пуснат навън, сега ти трябва Фадрома, за да ги извадиш от стаите им а какво ли остава да си покажат носа извън предната врата 😂
  Това не се отнася за всички деца разбира се, но основно зависи от родителите...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#7] от "hrx16647690":

  Ще ти отговоря, както обичаше да казва Милен Цветков:
  „Като си умен (т.е. пишеш качествено), защо не си богат?“
  —цитат от коментар 7 на hrx16647690


  Духовно богат съм. хахах :-) А статията наистина е ниво дв.

 10. 10 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Децата са разделени приблизително на две групи. Тюфлеци с наднормено тегло и свръх амбицирани бъдещи шампиони. И двете са вредни. Тюфлеците ще са с хипертония на 35 г. "Шампионите" - с увредени стави и гръбнак-на 40. На децата им липсва нормалната детска игра, липсват и условия за свободно спортуване, без ненормални треньори да ги скъсват от натоварване. Но пак всичко опира до родителите.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Ми, Красен Шкембето Кралев умрел от желание за спорт...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на lanelor
  lanelor
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Като ученик в трити клас искаха да повтарям годината поради непокриване на нормативите. След разговори на родителите ми с учителката минах по милост с тройка. Нямам наблюдения върху съвременните часове по спорт, но за мен те бяха време да поиграем с топка на футбол или баскетбол. В гимназията те се превърнаха във време за девойките да обсъдят, кой, къде, какво, с кого и тн. Накратко, часовете по физическо бяха както тези по рисуване и музика - за почивка.

 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни кой друг, ако не родителите, може да изгради у децата навика за спортуване? И ако 90% от възрастните ни сънародници спортуват само на маса, играейки тенис с пържоли и плувайки в алкохол, ако сме толкова затлъстели и болни от обездвижването си - как точно децата ни ще станат обратното на родителите си?
  Дайте да сме наясно, ако ние, възрастните, родителите, не променим себе си - никакви два часа физическо в училищата няма да променят ситуацията. А тя е ужасяваща : в последните 10-15 години / не е само пандемията!/ улиците и спортните площадки пустеят! В моето детство всичко това беше пълно с играещи деца, сега няма никой! Падна бомбата на компютрите и смартфоните и изби децата ни!
  Само ние можем да се справим с това, няма кой друг!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "липсата на възможност за спорт и активна физическа активност на децата, които не са картотекирани към спортни клубове"

  В продължение на горния коментар - трябва да се мисли за финансиране на "социален" спорт - съоръжения за публично ползване с малко или никакво, за определени групи, заплащане.
  Клубовете си гонят тяхното финансиране, което е обвързано с резултати. Спортните съоръжения, които се стопанисват от клубовете, не се използват в пълния си капацитет. Няма свободни часове за граждани и ученици. Пример - басейн, собственост на Министерството на образованието, затворен за ученици, които не са записани в наелия го клуб.

 15. 15 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#7] от "hrx16647690":Духовно богат съм. хахах :-)
  —цитат от коментар 9 на Stargate


  Това също е добър отговор.
  Но в онова предаване на Милен Цветков,
  някакъв дърт комунист му отговори по телефона така:
  „Чакай бе…к*леш! То и Левски не е бил богат!“

  ПП: Това „келеш“ го добавих аз!

  До коментар [#9] от "Stargate":

 16. 16 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 664 Весело

  ... На децата им липсва нормалната детска игра, липсват и условия за свободно спортуване, без ненормални треньори да ги скъсват от натоварване. ...
  —цитат от коментар 10 на jlb02632781


  Важното е, че децата израстват в пазарна среда, без намеса на държавата. Пазарът ще изгради в децата желание за спорт.
  „Държавата е лош Стопанин! (учител)“ казваше първият демократичен министърпредседател Филип Димитров.

  До коментар [#10] от "jlb02632781":

 17. 17 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Никой не ти пречи да спортуваш - 30 лицеви опори, 100 коремни преси и си готов.

 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  "Спортът е сред най-ефективните вентилатори за напрежението и стреса, казва спортният психолог Румен Колев"

  Дете без движение и отдушник на натрупаната енергия е половин инвалид.
  Аз често минавам край няколко училища. Прави ми впечатление, че дори когато обучението беше изцяло онлайн, следобед в дворовете им се събираха деца, които играеха футбол или баскетбол, или караха велосипед.

 19. 19 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  На мен БДЖ ми изяде почивката на планина. Пълни баламурници

 20. 20 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Едно време не можеха да ни приберат от улицата. И не ни трябваха игрища с изкуствена трева. Ритахме в парк, на поляната, в близката гора. Тичахме като луди с нашия пейнтбол, фунийките. Момичетата в квартала имаха уникални фигури, спортни, сложени, с дълги крака от постоянно скачане на ластик. На плажа даже не съм знаел какво е портокалова кожа и стрии, дето сега им се появяват от тийнейджърки. И не, не съм нагъвал безглутенови дивотии, мааахме филии с лютеници и мазни банички... Но движението беше в ДНК то ни.

  Сега са в двете крайности. Или са обездвижени и тулупи или ходят от 15 годишни в залата и на 20 не може да си избърше задника от анаболни мускули, че му пречат да си стигне трибуквието.

 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Смешното е че връзваме Коня зад Каруцата.
  Искаме да наджъчкаме навсякъде спортни площадки.
  Да увеличим часовете по Физическо и да решим проблема.
  Ама така няма как да стане.
  Някой изкарвал лиу ни е навън преди карал ли ни е да ходим по паркове и училишни дворове.
  Единственните деца който съм виждал да играят като такива напоследък бяха циганета.
  Ми това е засега положението.
  Ето малко допълнително сега си честитим Велигден естественно през Ваибър.
  Получаваме красива Картинка и отговаряме със също такава Картинка;
  Преди поне се мъчихме да пишем СМС.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5909 Весело

  До коментар [#11] от "majorman":

  А менискуса?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5909 Весело

  До коментар [#21] от "dedoliben":

  И Асан е ора!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Едно време не можеха да ни приберат от улицата. И не ни трябваха игрища с изкуствена трева. Ритахме в парк, на поляната, в близката гора. Тичахме като луди с нашия пейнтбол, фунийките. Момичетата в квартала имаха уникални фигури, спортни, сложени, с дълги крака от постоянно скачане на ластик. На плажа даже не съм знаел какво е портокалова кожа и стрии, дето сега им се появяват от тийнейджърки. И не, не съм нагъвал безглутенови дивотии, мааахме филии с лютеници и мазни банички... Но движението беше в ДНК то ни. Сега са в двете крайности. Или са обездвижени и тулупи или ходят от 15 годишни в залата и на 20 не може да си избърше задника от анаболни мускули, че му пречат да си стигне трибуквието.
  —цитат от коментар 20 на diegos


  +++++++
  Опитвал съм да говоря, да обяснявам, да обърна внимание по нормално му.... няма брате... лежане, ядене и пълнене на клозета с това се изчерпват приоритетите. После хормоните и слабия обмен били виновни. Ми то, за да има обмен трябва движение и натоварване, вода да ти тече по челото и гърба, както ние бяхме едно време, да не говорим, че така бяхме щастливи... Отказах се. КаКто и за много други неща - безмислено е! Като няма мисъл, няма и смисъл!
  Всеки е такъв какъвто си се направи сам! И никой друг не му е виновен!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Времената когато децата играеха навън сами отдавна са минали. Сега се занимават само организирано, иначе телефони, компютри, алкохол и т. н. Спирането на спорта отказа десетки хиляди деца. И двете ми деца спортуват. Като ходя да ги водя до залите виждам. Сега децата са три пъти по-малко.

 26. 26 Профил на
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Срам и позор колко злоба се излива към децата в коментарите..!

 27. 27 Профил на kex36647751
  kex36647751
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Срам и позор колко злоба се излива към децата в коментарите..!
  —цитат от коментар 26 на


  Грешно си написал думичката злоба.
  Пише се И-С–Т–И–Н–А

 28. 28 Профил на kex36647751
  kex36647751
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Лимфната система няма ясно обособена помпа както има сърдечната система.
  Ползва съкращението на мускулите за помпа!!!

 29. 29 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  ЧОВЕКА НА 21 век!

  Човек така е устроен, че колкото е по-мързелив, по-неангажиран и себичен, толкова са по големите егоистичните му желания – да има, да има, да има... без принос, без принос, без принос!

 30. 30 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни кой друг, ако не родителите, може да изгради у децата навика за спортуване? И ако 90% от възрастните ни сънародници спортуват само на маса, играейки тенис с пържоли и плувайки в алкохол, ако сме толкова затлъстели и болни от обездвижването си - как точно децата ни ще станат обратното на родителите си?Дайте да сме наясно, ако ние, възрастните, родителите, не променим себе си - никакви два часа физическо в училищата няма да променят ситуацията.
  —цитат от коментар 13 на Манчо

  Малко е офтопик - стар виц:
  – Добър ден. Имате ли боксови ръкавици?
  – Не.
  – А шапки за плуване?
  – Не.
  – А кънки?
  – Не, господине. Ние сме магазин за алкохол.
  – Тогава ми дайте бутилка уиски, но Бог ми е свидетел, че исках да спортувам.

 31. 31 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Много коментари и все някой друг е виновен - децата, училището, клубовете, държавата, родителите.... но никога фактът, че едно време не бяха кола върху кола и всеки тротоар и полянка плътно заети с коли. Къде да играят тези деца? Даже последните няколко автомобилни убийства бяха точно деца премазани от маневриращи коли - като Паоло в пешеходна зона....

 32. 32 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 331 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK