Десетилетието на "Лудогорец": между блясъка и сянката

Козмин Моци изигра ключова роля за успехите на "Лудогорец" заради забележителните си прояви като вратарПълен стадион, еуфория, атака след атака. Седмица след като е победил "Лудогорец" и е изскочил начело в А група, "Левски" докосва шампионската купа, която е донесена на "Георги Аспарухов". На 25 май 2013 г. сините приемат "Славия" в последен мач от сезона и водят с 1:0 до 74-ата минута, когато едно докосване обръща картината. Вероятно не само в този двубой, а за цяло десетилетие напред.


След автогола на Димитър Везалов и равенството 1:1 в София титлата е за "Лудогорец", който вече е изпълнил своята задача с победа с 3:0 срещу "Монтана" като гост.


Година след първата си шампионска купа прясно появилият се в елита амбициозен отбор от Разград завършва на върха в първенството за втори път. Осем сезона по-късно "Лудогорец" продължава да печели титла след титла и вече постави рекорд с десет поред.
Отборът се утвърди на върха в българския футбол и постигна немислими неща. Попаднал в светлината на прожекторите, "Лудогорец" остави ЦСКА и "Левски" в поддържаща роля и записа огромни успехи в Европа. Няколко години отборът печелеше симпатиите с красив футбол и невероятни обрати, досущ като този от 25 май 2013 г. Това, заедно със средствата и начина на управление на собствениците Кирил и Георги Домусчиеви, позволи на клуба да стъпи на здрава основа, върху която да продължи да се развива.


"Лудогорец" използва всички условия, които имаше, и се превърна в постоянен участник в евротурнирите. Общо седем пъти отборът игра в групите на Шампионската лига или Лига Европа, като през 2014 г. стигна осминафиналите във втория по сила турнир.


Заедно с блясъка на "Лудогорец" обаче вървеше и неговата тъмна страна. Подпиранията от съдиите в подходящия момент и съмненията за неспортсменско въздействие спрямо други клубове все още поставят сянка върху успехите на отбора. Също както противоречивата роля на Кирил Домусчиев. В последните години бизнесменът разшири силно влиянието си както във футбола, така и извън него и това допълнително беше използвано в защита на интересите на "Лудогорец".


Златната ера на "Лудогорец" съвпадна с тъмните мигове на националния отбор и на водещите клубове (ЦСКА и "Локомотив София" бяха извадени от елита, а сега "Левски" се бори за оцеляването си). Въпреки пълната си хегемония и европейски успехи отборът от Разград не успя да допринесе за израстване на националния отбор заради малкия брой български играчи.


Шампионът на шампионите


"Лудогорец" влезе вихрено в най-високото ниво на българския футбол и от първия си сезон завършва неизменно на върха. Отборът от Разград стана едва третият в българския футбол с двуцифрен брой шампионски купи след ЦСКА (31) и "Левски" (26).В началото отборът разчиташе на опитни български футболисти, които направиха първите стъпки. Излизането на европейската сцена и постигането на успехи на нея завишиха изискванията. Влизането в групите на Шампионската лига прати "Лудогорец" в различна орбита от останалите в българския футбол. За разлика от "Левски" през 2007 г. клубът от Разград използва приходите от Европа пълноценно за развитие на отбора и това даде резултат, като на практика завъртя колелото и бетонира клуба на върха.


С бюджет, надхвърлящ в пъти нивото за А група, "Лудогорец" печелеше убедително първите си титли.


Ръководството привлече играчи, които вдигнаха качеството и целта вече беше надпревара с големите в Европа. Налагането на състав, изграден почти изцяло от чужденци, донесе упреци за шампионите. Въпреки това резултатите бяха налице - победи, красив футбол и още отличия.


"Честно казано, това не ми е самоцел. Да са пет, шест, осем българи. Важното е да пише, че българският отбор е постигнал такъв и такъв голям успех. И въобще не ме вълнува колко са българите. Да, важно ми е да има българи, важно е от школата да вадим добри момчета, но не е самоцел те да са шест или осем. Важното е треньорът да има добри играчи, да може да побеждава и да радва публиката", каза Кирил Домусчиев през 2014 г.


В последните три години се усети криза в спортен план. "Лудогорец" продължава да е неизменен шампион, но привлекателният и бърз футбол остана в миналото. Няколко пъти от ръководството на клуба говореха за подмладяване и промяна на състава, но въпреки това шампионите отстъпват от високото ниво, което сами поставиха в средата на шампионското си десетилетие.


Първата победа на български отбор в групите на Шампионската лига - на "Лудогорец" срещу "Базел"

© LAP.bg

Първата победа на български отбор в групите на Шампионската лига - на "Лудогорец" срещу "Базел"


Положителната страна е стремежът да се привлекат повече българи - "Лудогорец" използва финансовата си сила, за да върне от чужбина националите Антон Недялков и Кирил Десподов, а се дава път и на младия Доминик Янков.


Все още обаче отборът гледа повече към чужбина, отколкото към школата си, въпреки думите на Домусчиев, че тя се развива успешно.


Големите успехи в десетилетието бяха постигнати при български треньори - Ивайло Петев, Стойчо Стоев и Георги Дерменджиев. Въпреки това "Лудогорец" направи серия опити с чужденци - Бруно Рибейро, Пауло Аутуори и Павел Върба. Макар всички те да бяха неуспешни и краткотрайни, сега начело беше привлечен литовецът Валдас Дамбраускас. Целта пред него е позната - пробив в Европа.


Титлата от тази година става още по-важна, защото засега единствено шампионът ще може да се бори за достъп до Шампионската лига или Лига Европа. Всички други български участници ще се борят в новия турнир, в който и приходите ще са по-малки.


"Лудогорец" и съдружници


В сегашния си вид "Лудогорец" беше изграден от Кирил и Георги Домусчиеви, като в светлините на прожекторите застана Кирил Домусчиев. Разширяването на влиянието му в много сфери в страната върви успоредно с разширяването на успехите на футболния отбор.


В един момент преди две години връзките дотолкова се преплетоха, че се стигна до ситуация, в която Домусчиев стоеше във всички краища на сложна схема - освен собственик на "Лудогорец" той е член на Изпълнителния комитет на БФС, а беше и собственик на телевизията, държаща правата за Първа лига ("Нова броудкастинг груп"), както и на компанията посредник ("Футбол про медиа"). Покрай критиките заради тежък конфликт на интереси в тази си роля бизнесменът имаше ключов принос за завишаване на изискванията за стадионите, което доведе до подобряване на терените в елита и до поставяне на осветление.


Близостта в отношенията на Домусчиев с правителствата на Бойко Борисов и бившия министър на финансите Владислав Горанов няколко пъти е давала отражение и към "Лудогорец". Името на клуба е споменато в паметната записка, разкрита преди година от Васил Божков, която предвижда възможност футболният клуб да бъде финансиран, ако "Нова телевизия" загуби рекламодател.


Борисов и Горанов присъстваха при откриването на трибуната "Козмин Моци", за изграждането на която държавата даде 5 млн. лева. Това беше и условието на Домусчиев преди време - "Лудогорец" ще изгради нов стадион, но ако първо държавата се включи (след това клубът построи други два изцяло нови сектора). Успоредно с това клубът направи и база с отлични условия.


Фотогалерия: Прерязването на лентата на трибуна "Козмин Моци" >


Силната амбиция на Домусчиев за развитието на успешния "Лудогорец" се е проявявала многократно. В два от случаите се стигна до упреци към журналисти. Най-напред през 2014 г. той се подразни от "непатриотичен коментар" в мач с "Партизан". Година по-късно Домусчиев изпусна нервите си срещу журналист след въпрос, свързан с празни места на стадиона по време на шампионския мач с "Локомотив" (София). Тъкмо темата за верността и подкрепата на привържениците остава една от болните за "Лудогорец" и до днес.


В повечето сезони "Лудогорец" беше видимо най-добрият отбор и печелеше титлите си с качество и класа. Имаше обаче и моменти, в които отборът имаше затруднения и тогава винаги се намираше помощ от странични фактори - или съдийски подпирания, или ударено рамо от други отбори. Имаше и моменти, хвърлили петно върху футбола - мачът, в който "Миньор" игра с юноши срещу "Лудогорец" в решителен момент от надпреварата за титлата през 2012 г., както и скандалът с изследването с полиграф на играчи на "Черно море", разиграл се в кулминационния момент в спора за титлата между отбора от Разград и ЦСКА.


В годините се изгради силно съперничество с "Левски", но най-вече с ЦСКА. След идването на Гриша Ганчев като собственик на клуба от "Българска армия" неразбирателството между него и Домусчиев стана още по-явно и даде отражение във футбола. Ганчев няколко пъти обвиняваше "Лудогорец", че разчита на "подизпълнители" и че ЦСКА и "Левски" могат "да си играйкат" единствено за Купата на България, защото титлата "е капарирана".


Самият Домусчиев много пъти е казвал, че харесва конкуренцията и че тя прави така, че "Лудогорец" да става по-добър. Събития от действителността обаче са поставяли под съмнение искреността в думите му.


Десет години след ударното си влизане в елита клубът от Разград продължава да е неизменно на върха и да се цели далеч извън българските граници. В много отношения клубът справедливо е даван за пример, от който останалите трябва да се поучат - организация, база, маркетинг. Със същата сила обаче и "Лудогорец" трябва да се обърне към себе си и да потърси отговори след похабяването на положителната енергия и загубата на симпатиите сред част от футболните запалянковци в последните години.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Имаше и блясък и сянка за Луноходец.Имаше и много злобно мучене и квичене от към Подуене и Микре.🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на zxq111076303
  zxq111076303
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":

  Абе делиорманче вашето клето отборче скоро няма да го има говорят се едни неща.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Мисля, за последно. Ще останат в статистиката, но няма кой да ги помни, защото нямат привърженици и история. Паднат ли от сцената, ще бъдат забравени.

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  В годините когаторесп. се установява и утвърждава властта на ОФ, респ, на БКП, наричана нродната власт, ЦСКА е спасен от изпадане и става шампион 9 поредни години.
  След 60 години, когато се установява и властта на ГЕРБ "Лудогорец" получава стимул заз за влизане в "А" група и става шампион 10 поредни години. Почти всички отбори са недоволни. Най-много ЦСКА и "Левски". Без да ви дадат собствените грешки, слабости и вина.

 5. 5 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Историята ще ги забрави щом мутрите бъдат изгонени от властта! Тъжното е, че за да се начеша егото на един ‘успешен бизнесмен’, силово налаган от ГЕРБ, се стигна дотам българският футбол копае дъно след дъно. Но и това ще отмине!

 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Весело

  Според "безпристрастния" анализ на автора разбрах, че ако не беше Лудогорец националния ни отбор по футбол щеше редовно да играе на световни и европейски първенства, както и останалите отбори от А група в шампионска лига и лига европа, а можеше и да спечелят някой от тези първенства. А отборите на ЦСКА-СОФИЯ и Левски са съставени изцяло от български футболисти, на които им пречи Лудогорец да се развиват.

 7. 7 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":Абе делиорманче вашето клето отборче скоро няма да го има говорят се едни неща.
  —цитат от коментар 2 на vrv011011197


  Биройче съм!🥳

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  Ще дойде друг отбор на друг олигарх?

  Еретик
 9. 9 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някой помни ли симпатичен футболен собственик?

 10. 10 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Лудогорец е един от символите на ПРОВАЛЕНИЯ български футбол през последните 10-15 години...

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  10 - като ДЕСЕТА ПОРЕДНА ТИТЛА

  Расте поколение на РОДЕНИТЕ В ГОДИНАТА когато ЛУДОГОРЕЦ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

  СТАНАХА ШАМПИОНИ

  Най-вероятно тези хора ще си идат от този свят

  БЕЗ ДА СА ВИДЕЛИ ДРУГ ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ЛУДОГОРЕЦ

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  Лудогорец е един от символите на ПРОВАЛЕНИЯ български футбол през последните 10-15 години...
  —цитат от коментар 10 на bosev.asen


  Символ на ПРОВАЛЕНИЯ български футбол през последните 10-15 години е БФС

  Именно СКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ЧИНОВНИЦИ на БФС точно това има да правят -

  да се грижат за българския футбол

  ЛУДОГОРЕЦ няма никакви грижи и задължения извън тези ДА СТАВА ШАМПИОН

  И ДА ПОСТИГА ПОБЕДИ И УСПЕХИ както в България така и в Евротурнирите

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Подобна извратена олигархична доминация няма в нито една страна от ЕС, а и не само - собственик на този отбор, същевременно е и олигарх, естествено държи и тв правата на първенството, собственик е на каналите, излъчващи мачовете, ръководи местният футболен съюз, а нещастната Съдийска комисия му е като патерица, подпомагаща го крещящо стотици и стотици пъти.... На "печелившите" - честито!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":

  Цонкольо, какво точно още трябва да направят Лудогорец според теб, та да НАПИШАТ своята история, щом това дотук не е достатъчно? Историята е именно това - статистики, постижения, резултати. Щом третия по спечелени титли отбор в България няма история, то какво остава за другите? Лудогорец няма как да спечелят всички футболни фенове в България, пък ако ще и още 20 г. подред да станат шампиони. Футболът в България е започнал много преди тях и сигурно ще продължи много след тях. Нормално е едни да ги харесват, други да ги мразят. Това е най-нормалното нещо на света. Посочи ми един отбор в България, пък и където и другаде по света, който да е обичан от всички.

 15. 15 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Добра статия в голямата си част, но отново с внушения, пропуски и грешки.
  Ако говорите за подпирания от съдиите в полза на Лудогорец, защо не говорите и за ощетявания? Защото в Лудогорец не реват ли? И като стана дума за детектора на лъжата в “Черно море”, защо не се спомена името на отбора, в чиято полза играеха и симулираха моряците? Това беше класически пробив. Мачът с Миньор се дъвчи вече 10 години, а фактите не са потвърждават, че Лудогорец е поискал да играе срещу слаб съперник. Има твърдения, че Миньор излизат само с местни футболисти (не бяха само юноши и имаше и титуляри!) защото от ЦСКА не са платили за това, че Миньор взе точки на “Левски”. В оня сезон ЦСКА използваше всякакви нечестни средства, за да вземе титлата и не успя. В следващия “Левски”игра нечестно, а от БФС бяха занесли купата на Герена, все едно победата над Славия беше само формалност. Сребърните медали бяха изпратени пренебрежително в найлонова торбичка в Монтана. Но съдбата си знае работата!
  Не е вярно, че в началото ядрото на Лудогорец е било само от български футболисти, както и не е вярно, че някога отборът е играл без ключови български футболисти. От първия сезон плеймейкър е Марселиньо, а защитата се ръководеше от Гулдан. Шоко пък беше един от най-бързите крайни защитници, титуляр във всеки мач. И сега Десподов и Недялков са несменяеми титуляри, доскоро и Дяков, и Илиев, както и Янков, който отново ще се пребори за титулярното си място. Не е вярно също, че в начало бюджетът на Лудогорец е надвишавал в пъти този на останалите клубове. Марселиньо е взет с незначителна трансферна сума, Дяков беше неоценен и неизвестен, Бадема в немилост. Селекцията се дължеше на прозорливост, не на повече средства. Единствено бяха вложени повече средства в базата, каквато другите клубове вече имаха. И разбира се, след 7 участия в групи на ЕКТ, Лудогорец вече не само има по-голям бюджет, но и може да се самоиздържа. Проблемите на другите клубове и националния отбор няма как да произтичат от Лудогорец. ЦСКА беше фалиран нарочно от Ганчев, за да го подмени с Литекс. Сегашните проблеми на “Левски” се дължат на сагата с Божков, вина за която имат както самият Божков, така и ГЕРБ, т.е. мафията. Проблемите на националния отбор се дължат на малоумните решения на БФС с председател Боби Михайлов, както и на липсата на инвестиции във футболни школи. Лудогорец обаче сериозно инвестира в школа от 10 години!

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Лудогорец е един от символите на ПРОВАЛЕНИЯ български футбол през последните 10-15 години...
  —цитат от коментар 10 на bosev.asen


  Така е, последните 10 години преди да се появи Лудогорец, националния ни отбор по футбол направи исторически резултати като равенства срещу Малта, Албания, Грузия и Кипър. Както и загуби с 1:6 срещу Сърбия, 1:5 срещу Шотландия и 0:6 срещу Чехия.
  А клубните ни отбори отпадаха само срещу колоси като: Мура, Спартак Търнава, Борац Чачак, Тампере и Зимбру.
  Дойде Лудогорец и съсипа всички тези успехи!

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lovkya":

  Някой помни ли симпатичен футболен хегемон в дадено първенство.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  Лудогорец обаче сериозно инвестира в школа от 10 години!
  —цитат от коментар 15 на Trayan


  В момента ЛУДОГОРЕЦ може да извади НЯКОЛКО ОТБОРА ИЗЦЯЛО ОТ БЪЛГАРИ
  които да са на ниво ПЪРВА ШЕСТИЦА на А ГРУПАТА

  1 - Титулярите българи от А отбора подсилени с момчета от Лудогорец 2

  2 - Българите от ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИЯ ЛУДОГОРЕЦ 2

  3 - Българите от Школата на ЛУДОГОРЕЦ играещи в различни отбори на А група

  4 - Българите от Школата на ЛУДОГОРЕЦ играещи профи футбол в отбори от Б група

  5 - Българите от ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИЯ ЛУДОГОРЕЦ 3
  Те може да не са на ниво - Първа шестица на А група но спокойно могат
  да играят в Б група и да не отпаднат от там

  КОЙ ДРУГ български клуб може да се похвали с всичко това !!!!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Лудогорец" използва всички условия, които имаше, и се превърна в постоянен участник в евротурнирите. Общо седем пъти отборът игра в групите на Шампионската лига или Лига Европа, като през 2014 г. стигна осминафиналите във втория по сила турнир."

  Нещо повече, Лудогорец беше първия български отбор, който постигна победа в групите на ШЛ, мача беше срещу Базел, радвам се, че бях на стадиона и гледах на живо този исторически мач. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#16] от "У Чен":

  Недей да забравяш, че заради Лудогорец, националите ни не успяха да се класират за свотовните първенства през 2006 и 2010, и за европейското през 2008.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Искренно вярвах , че цялата тази олигархична структура ( но наистина управлявана с акъл ) ще допринесе с нещо положително за развитието на Българския футбол. Конкретно с производството на конвертируеми български футболисти . При цялата перфектна ( видимо перфектна ) организация на ДЮШ Лудогорец , това още не се е случило !
  Вече не вярвам .

 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#19:"Иво"]"Лудогорец" използва всички условия, които имаше, и се превърна в постоянен участник в евротурнирите. Общо седем пъти отборът игра в групите на Шампионската лига или Лига Европа, като през 2014 г. стигна осминафиналите във втория по сила турнир."
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Не е грешно да се каже и ''последния по сила турнир '' !

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Искренно вярвах , че цялата тази олигархична структура ( но наистина управлявана с акъл ) ще допринесе с нещо положително за развитието на Българския футбол. Конкретно с производството на конвертируеми български футболисти . При цялата перфектна ( видимо перфектна ) организация на ДЮШ Лудогорец , това още не се е случило ! Вече не вярвам .
  —цитат от коментар 21 на stenlyaka


  Ха-хаааааа

  ДОМИНИК ЯНКОВ !!!!

  Дай името на ДРУГ ПО-КОНВЕРТИРУЕМ
  ПРОИЗВЕДЕН ОТ ДРУГ БЪЛГАРСКИ КЛУБ
  български футболист !!!!!

  Ако не можеш - недей да се преправяш на много загрижен
  за конвертируемостта на българските футболисти

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно


  Националният вратар и ПРОДУКТ НА ШКОЛАТА НА ЛУДОГОРЕЦ

  ДАНИЕЛ НАУМОВ

  Той не е ли достатъчно качествен и конвертируем български футболист

 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Злобния пасквил на Дневник срещу Лудогорец говори само, че друг олигарх, например от Микре е стимулирал я драскача я Дневник.
  Изобщо има ли футболен отбор в България, който да не е собственост на някой олигарх, или лица свързани с мутрите.
  А я си представете, че Домусчиеви бяха взели фалиралия ЦСКА, какво ли щяха драскат и квичат така наречените "журналисти".

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Злобния пасквил на Дневник срещу Лудогорец говори само, че друг олигарх, например от Микре е стимулирал я драскача я Дневник.Изобщо има ли футболен отбор в България, който да не е собственост на някой олигарх, или лица свързани с мутрите. А я си представете, че Домусчиеви бяха взели фалиралия ЦСКА, какво ли щяха драскат и квичат така наречените "журналисти".
  —цитат от коментар 25 на anty


  Същото каквото и сега
  Те драскат и квичат това ЗА КОЕТО ИМ Е ПЛАТЕНО
  Джуджето КАЛЪФКОНОСКО си плаща затова го и славословят
  Престане ли да си плаща - ще го оплюят и него както само те си знаят

 27. 27 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Лудогорец е тотално недоразумение. Отбор без публика, съответно без приходи. Такъв отбор може да съществува единствено и само на мафиотски принцип. Влагаме тука едни пари, държавата ни бута, за да сме вечно шампиони, да играем в евро турнирите и да си ги избием, че и да спечелим. Да, изисква се организация за това, но това е бизнес модел на гърба на обществото, а не футболен клуб.

 28. 28 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Весело

  [quote#23:"Hawaii"][/quote]

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Кой е този младеж ?
  Ясно - проверих . До 17 г е бил извън България , 3 години в Съндърланд .
  И смятате , че е продукт на ДЮШ на Лудогорец ?

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Лудогорец е тотално недоразумение. Отбор без публика, съответно без приходи. .
  —цитат от коментар 27 на znayko84


  Душа

  САМО ОТ КАМПАНИЯ 2019-2020 на ЕВРОТУРНИРИТЕ

  ЛУДОГОРЕЦ ЗАРАБОТИ ОТ ФУТБОЛ 18 МИЛИОНА ЕВРО !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Като ще праскате ОПОРКИ поне го правете без да излизате от Реалността

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#22] от "stenlyaka":

  Що да е последния по сила турнир. Не мисля така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Любопитно

  До коментар [#15] от "Trayan":

  Къртунов е чорбар-припознавач (т.е. оранжев аколит на ГГ, преди това е бил фанатичен привърженик на Лупи) все пак. Не очаквайте от него безпристрастност.

  Но понеже сте фен на Лудогорец и сте наясно с инвестициите - Киро беше обещал да утрои инвестициите на държавата в стадиона. Баце даде 3 милиона, Киро вложи ли 9? Информацията, която стига до мен е противоречива.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Весело

  До коментар [#22] от "stenlyaka":Що да е последния по сила турнир. Не мисля така.
  —цитат от коментар 30 на Иво


  Защото няма по-слаб , Интертото не съществува .
  ШЛ и ЛЕ - толкова !

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  [quote#23:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 28 на stenlyaka
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Кой е този младеж ?Ясно - проверих . До 17 г е бил извън България , 3 години в Съндърланд . И смятате , че е продукт на ДЮШ на Лудогорец ?[/quote]

  Ами той и МЕСИ горе-долу на същта възраст заиграва в Школата на Барселона
  като преди това е бил част от Нюелс Олд Бойс Аржентина
  но това не пречи на Футболния Свят да приеме че е
  ПРОДУКТ НА ШКОЛАТА НА БАРСЕЛОНА

  Я провери за ДАНИЕЛ НАУМОВ

 34. 34 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#33:"Hawaii"][/quote]

  Ами той и МЕСИ горе-долу на същта възраст заиграва в Школата на Барселона
  като преди това е бил част от Нюелс Олд Бойс Аржентина
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Глупости !

 35. 35 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Дойдоха с ГЕРБ, ще си идат с ГЕРБ. Отровиха, задушиха и убиха и малкото останал футбол в България.

 36. 36 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Ако на мястото на Киро и Делиорманец бяха ГГ и Микре-София, се обзалагам, че нямаше да имате никакъв проблем с подобни неща :)

 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Дойдоха с ГЕРБ, ще си идат с ГЕРБ. Отровиха, задушиха и убиха и малкото останал футбол в България.
  —цитат от коментар 35 на Are de


  Ха-хаааааааа
  Говориш така все едно никога не е имало и няма

  ЛУПИ
  ГЪРНЕТАТА
  МУЛТИГРУП
  ТИТАНИТЕ
  ТОДОР БАТКОВ
  ВЕНЦИ СТЕФАНОВ
  СИК
  ВИС
  ИЛИЙКАТА ПАВЛОВ
  НИКОЛАЙ ГИГОВ
  и още и още по-малки и по-големи техни КОЛЕГИ

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  [quote#37:"Hawaii"][/quote]

  КОЛОСЪТ от МИКРЕ е предмет на отделно изброяване

 39. 39 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  До коментар [#17] от "bludniq_sin":

  Аякс достатъчен ли е?

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#36] от "Killing Joke":

  Добре, че не си се обзаложил, че щеше да загубиш.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#14] от "spring_va":

  И защо са тези грубости, такова е моето мнение, Вашето е различно, но никога няма да се обърна към Вас по този начин само защото мислите различно, бихте могли и да ме убедите ако не беше това обръщение.

 42. 42 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Дойдоха с ГЕРБ, ще си идат с ГЕРБ. Отровиха, задушиха и убиха и малкото останал футбол в България.
  —цитат от коментар 35 на Are de


  ГЕРБ с нищо не е допринесъл за възхода на Лудогорец. Дори и великата опорка с милионите за трибуна Моци се случи по проект, по който кандидатства кмет от БСП към правителство на комунистите. После – да, част от проекта се случи по времето на ГЕРБ. Но само част. Не се бъркайте по това, че Тиквата винаги се реди да реже ленти за неща, за които няма принос. Не се бъркайте и по това, че Тиквата изнудва бизнесмени и някои от тях поддават и го подкрепят къде формално, къде реално, за да не им се наложи да си купят еднопосочен билет за Дубай. За разлика от много собственици на други отбори, Домусчиеви са индустриалци и имат заводи не само в България, но и в чужбина. Не са идеални, но и не са плашилото, което се опитват да ги изкарат разни пристрастни люде.
  И още за трибуна Моци. Това беше подкрепа на държавата за крупен инвеститор. Държавата плати една къса трибуна, инвеститорът плаща още една къса, две дълги трибуни, терен, табло, осветление, всичко останало на общински стадион, че и цяла тренировъчна база на частен терен, където тренират основно деца. По същата програма за същите 5 милиона в някои села построиха стадиони, които сега пустеят и никой не е вложил и лев отгоре.

 43. 43 Профил на pecan
  pecan
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  То едни успехи . Шест мача , шест загуби последният път .

 44. 44 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#36] от "Killing Joke":Добре, че не си се обзаложил, че щеше да загубиш.
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  ГГ си призна в прав текст, че е уреждал мачове. Самият факт, че такъв човек вече няколко години е на Армията и даже наскоро пак му се молехте да остане, ме кара да мисля, че няма да загубя :)
  Я да беше навъртял Гришата не 10, а дори 2-3 титли, охоооо, щяхте да обяснявате как другите просто ви завиждат и за пръв път от години първенството е честно :)

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Жалното квичене от редакцията на Дневник е мед за ушите. Както и всяка друга, и спортната редакция на Прокопи си пише единствено и само за пропаганда на собствените гледни точки, без да има никакъв стремеж да се прави журналистика.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на pecan
  pecan
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  5,44 млн евро от лига европа за 2019 2020 година , и финансовата 2019 година е на загуба с близо 6 млн лева . Спри с наркотиците . Има чичко гугъл .

 47. 47 Профил на pecan
  pecan
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  5,44 млн евро от лига европа за 2019 2020 година , и финансовата 2019 година е на загуба с близо 6 млн лева . Спри с наркотиците . Има чичко гугъл .

 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тошо Кочев":
  Няма мое, няма твое,
  Светът е "Берое"!
  "Берое" отново влезе в историята. Но "Берое" има много по-славни страници в историята си.

 49. 49 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тsonkooo":

  Има прекалено много водещи журналисти в България, които упорито се стараят да не забелязват, да игнорират и да омаловажават успехите на Лудогорец. Убеден съм, че ще има и достатъчно такива, които упорито ще се постараят и да не ги припомнят. Гледам редовно студиата на BT Sport и Sky Sports, където икони в занаята, като Гари Линекер, Гари Невил, Джейми Карагър, Стийв Макманамън, Греъм Сунес, Поул Скоулс, Рио Фърдинанд един връз друг коментират и анализират безпристрастно и обективно играта на всички водещи отбори в Англия, както във вътрешния шампионат, така и в евротурнирите. Няма хейт, няма селски изпълнения, тип Николай Александров, Томислав Русев, Борис Касабов, които като чуят за Лудогорец и все едно чуват за извънземно от Нептун. Еле пък, не дай си Боже да стане на въпрос за отбора на ЦСКА 1948, който пък по ирония на съдбата заедно с Арда е и един от най-българските отбори в цялата "А" група - това за което уж всички дружно милеят.

  Иначе, що се касае до Цонкольо - сори, ако си се почувствал обиден. Явно си по-нежна душичка. 😉

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  В десетилетието, в което остатъците от българският футбол се сринаха окончателно делиорманската корпорация за десети пореден път е "шампион"- кое е не е ясно???

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  До коментар [#32] от "stenlyaka":

  Окей има два понастоящем, но ШЛ е по-силен турнир от ЛЕ. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Лудогорец не среща никаква сьпротива в Бьлгария, но и те и останалите по-силни отбори, които имат амбиции за европейско участие срещат трудности в пробива им до есента

 53. 53 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#49] от "spring_va":

  В Бьлгария имаше един водещ спортен журналист, който бе на световно ниво и за следващите 50 години няма да имаме такьв като него. Сегашните да много под неговото ниво говоря за покойният Николай Колев даже и тези на Диема.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Десетилетието на Лудогорец съвпада с десетилетието на Борисов и ГЕРБ като управленци на страната. СлучаЕност?

 55. 55 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#32] от "stenlyaka":Окей има два понастоящем, но ШЛ е по-силен турнир от ЛЕ. :-)
  —цитат от коментар 51 на Иво

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  ...както и ЛЕ е по-слаб от ШЛ .

 56. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Пишат, че Лудогорец подобрил рекорд на ЦСКА, аз питам на кое ЦСКА - на ЦСКА -Етрополе или на ЦСКА 1948?

 57. 57 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Аз съм левскар, но уважавам много отбора на Лудогорец! Пожелавам им в някоя от следващите срещи в Европа да се изправят и срещу идентичния отбор ЦСКА Москва, и да имат успех! Тогава ще има жестоко квичене!

 58. 58 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#57] от "
  Те се изправиха. И ги биха с 5:1

 59. 59 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 469 Неутрално

  В първите 5 години, проектът всъщност беше много успешен. Играеха отличен футбол, биеха добри европейски отбори, като цяло - супер. В последните години, обаче, твърдо се "българизира". Карат съдиите да свирят за тях, имат си отбори- сателитни и им пускат в мачовете - обичайната картинка. Затова забуксуваха и успехите навън. Няма как да излъжеш системата. А това че нямат фенове беше ясно от ден първи. Разград никога не е бил футболен град. Ако този проект се разработваше в Благоевград, Стара Загора или с някой от пловдивските отбори, стадионът щеше да е пълен. В Разград няма как да стане.

 60. 60 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Да бе, щото преди Лудогорец сякаш не помним подпираните от либерастията любими евроидиоти какви ги вършеха.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK