ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Кой е Андрей Кузманов - служебният министър на младежта и спорта

Андрей Кузманов е дългогодишен председател на федерацията по модерен петобой, а отскоро е начело и на европейската федерация

© LAP.BG

Андрей Кузманов е дългогодишен председател на федерацията по модерен петобой, а отскоро е начело и на европейската федерацияМалко повече от два месеца преди началото на най-голямото събитие в спорта - олимпийските игри, България има нов министър на младежта и спорта. Андрей Кузманов влиза в състава на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.


Кузманов е непопулярно име за широката общественост в спорта, но е част от спортния живот в страната, тъй като е дългогодишен председател на Българската федерация по модерен петобой.


Той е бронзов медалист от европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой, гласи представената официална визитка.
"В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове. Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата", се казва още в представянето.


Кои са другите министри в служебния кабинет - тук.
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук.


В средата на април Кузманов застана начело и на европейската федерация. До назначението му се стигна, след като досегашният президент на организацията Дмитрий Сватковски беше засегнат от наказанието на Русия от страна на Международната антидопингова агенция (WADA) и от забраната държавни служители от Русия да бъдат президенти на спортни федерации.


Освен това Кузманов е и член на комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.


Благодарим за подкрепата, но чакаме по-добри времена


Кузманов идва на мястото на Красен Кралев, който беше на поста от 2014 г. насам с кратко прекъсване около работата на Даниела Дашева в служебния кабинет от началото на 2017 г.Основното внимание в спорта е подготовката за олимпийските игри в Токио, които започват на 23 юли (парламентарните избори ще са на 11 юли). "Дневник" потърси Кузманов за мнение и представяне на основните цели, но той не беше открит.


Като председател на федерацията по петобой той даде разнопосочни сигнали за ролята на министерството. Най-напред през май 2015 г. Кузманов отправи благодарности към Кралев след посещение на тогавашния министър в базата "Диана", където националите се подготвяха за европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, на което България беше домакин.


"Изключително съм благодарен на спортното министерство и на министър Красен Кралев за подкрепата и базата, която ни предоставиха. Без тяхна помощ нямаше да можем да реализираме европейското първенство", беше цитиран тогава Кузманов от министерството на спорта.


Наскоро - в средата на април, той даде различен поглед, като се усети недоволство заради отношението на министерството към федерацията. Бюджетът на управляваната от Кузманов федерация за 2021 г. е 320 хил. лева.


В интервю пред "България он ер" Кузманов говори за мястото на модерния петобой в България и по света. "Оттатък Кюстендил, ако мога така да се изразя жаргонно, модерният петобой много сериозно седи в олимпийското движение. За съжаление в България не е толкова добре познат. Имаме традиции - преди две години чествахме 65 години от създаването на федерацията. Имаме напоследък и резултати - през 2019 г. нашата състезателка (Светла) Згурова стана европейска и световна шампионка в по-ниска възраст, не при мъжете и жените."


И добави: "За съжаление от 2017 г. нямаме никаква подкрепа (от министерството). В България много-много не му се обръща внимание (на модерния петобой). Не знам защо, при положение че не само провеждаме състезания, но имаме и успехи. През 2018 г. дори имаме и медал - бронзов медал от европейското при мъжете. Извинявам се много, но имаше пет-шест медала за целия спорт общо в България. Следващата година имаме европейска и световна шампионка в модерния петобой. Не можем да носим по 20 медала, защото нямаме 20 дисциплини."


"Да се надяваме в по-добри времена някой да започне да ни обръща повече внимание, защото колкото и да си говорим за ентусиазъм и морал, съвременният спорт е свързан и с пари и е трудно да се организират състезания и тренировъчен процес", каза още Кузманов.


Кои са другите министри в служебното правителство:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK