Кой е Андрей Кузманов - служебният министър на младежта и спорта

Андрей Кузманов е дългогодишен председател на федерацията по модерен петобой, а отскоро е начело и на европейската федерация

© LAP.BG

Андрей Кузманов е дългогодишен председател на федерацията по модерен петобой, а отскоро е начело и на европейската федерацияМалко повече от два месеца преди началото на най-голямото събитие в спорта - олимпийските игри, България има нов министър на младежта и спорта. Андрей Кузманов влиза в състава на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.


Кузманов е непопулярно име за широката общественост в спорта, но е част от спортния живот в страната, тъй като е дългогодишен председател на Българската федерация по модерен петобой.


Той е бронзов медалист от европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой, гласи представената официална визитка.
"В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове. Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата", се казва още в представянето.


Кои са другите министри в служебния кабинет - тук.
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук.


В средата на април Кузманов застана начело и на европейската федерация. До назначението му се стигна, след като досегашният президент на организацията Дмитрий Сватковски беше засегнат от наказанието на Русия от страна на Международната антидопингова агенция (WADA) и от забраната държавни служители от Русия да бъдат президенти на спортни федерации.


Освен това Кузманов е и член на комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.


Благодарим за подкрепата, но чакаме по-добри времена


Кузманов идва на мястото на Красен Кралев, който беше на поста от 2014 г. насам с кратко прекъсване около работата на Даниела Дашева в служебния кабинет от началото на 2017 г.Основното внимание в спорта е подготовката за олимпийските игри в Токио, които започват на 23 юли (парламентарните избори ще са на 11 юли). "Дневник" потърси Кузманов за мнение и представяне на основните цели, но той не беше открит.


Като председател на федерацията по петобой той даде разнопосочни сигнали за ролята на министерството. Най-напред през май 2015 г. Кузманов отправи благодарности към Кралев след посещение на тогавашния министър в базата "Диана", където националите се подготвяха за европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, на което България беше домакин.


"Изключително съм благодарен на спортното министерство и на министър Красен Кралев за подкрепата и базата, която ни предоставиха. Без тяхна помощ нямаше да можем да реализираме европейското първенство", беше цитиран тогава Кузманов от министерството на спорта.


Наскоро - в средата на април, той даде различен поглед, като се усети недоволство заради отношението на министерството към федерацията. Бюджетът на управляваната от Кузманов федерация за 2021 г. е 320 хил. лева.


В интервю пред "България он ер" Кузманов говори за мястото на модерния петобой в България и по света. "Оттатък Кюстендил, ако мога така да се изразя жаргонно, модерният петобой много сериозно седи в олимпийското движение. За съжаление в България не е толкова добре познат. Имаме традиции - преди две години чествахме 65 години от създаването на федерацията. Имаме напоследък и резултати - през 2019 г. нашата състезателка (Светла) Згурова стана европейска и световна шампионка в по-ниска възраст, не при мъжете и жените."


И добави: "За съжаление от 2017 г. нямаме никаква подкрепа (от министерството). В България много-много не му се обръща внимание (на модерния петобой). Не знам защо, при положение че не само провеждаме състезания, но имаме и успехи. През 2018 г. дори имаме и медал - бронзов медал от европейското при мъжете. Извинявам се много, но имаше пет-шест медала за целия спорт общо в България. Следващата година имаме европейска и световна шампионка в модерния петобой. Не можем да носим по 20 медала, защото нямаме 20 дисциплини."


"Да се надяваме в по-добри времена някой да започне да ни обръща повече внимание, защото колкото и да си говорим за ентусиазъм и морал, съвременният спорт е свързан и с пари и е трудно да се организират състезания и тренировъчен процес", каза още Кузманов.


Кои са другите министри в служебното правителство:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Весело

  Ако тук има предаване на кабинета от Кралев на новия, може и да има поток от сълзи, Красен се беше вживял в ролята на вечният и най-спортен човек, от когото зависи всичко в тази сфера...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4758 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "Красен се беше вживял в ролята на вечният и най-спортен човек, от когото зависи всичко в тази сфера..."

  Освен това и Красен КраДлев е с тяло на спортист! :-)

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Весело

  Модерен петобой?! Ехаа
  Защо е нужно министерство на младежта и спорта питам...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално
 5. 5 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#3] от "etty1":

  Ако смяташ, че не е нужно хората да са физически активни и здрави и да се промотира спорта, няма нужда от такова. Ако смяташ, че тези неща са важни тогава е нужно да има такова министерство. За съжаление в повечето случаи министрите на спорта се занимават много повече с професионалния спорт отколкото със създаване на условия и промотиране на масовия такъв. Трябва да е обратното.

 6. 6 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#3] от "etty1":

  За същото се замислих. Според мен най-много 4 министерства са достатъчни: на финансите, на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи. От които само първото е наистина есенциално. Останалите са там, за да харчат държавни пари за ненужни глупости.

 7. 7 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  Държавата НЕ трябва да промотира спорта. Който не спортува, си е за него. Аз не искам държавата да ми плаща за спорта, който практикувам. Не искам данъците на комшията да отиват за моя тенис, или моите ски или каквото и да било. Просто искам да не ми се пречи да спортувам и това е.

 8. 8 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  Държавата НЕ трябва да промотира спорта. Който не спортува, си е за него. Аз не искам държавата да ми плаща за спорта, който практикувам. Не искам данъците на комшията да отиват за моя тенис, или моите ски или каквото и да било. Просто искам да не ми се пречи да спортувам и това е.

 9. 9 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Хубавото е че този няма как да краде повече от Кралев и няма как да забърка по-голям батак. Иначе е поредния безличен избор на безличния ни "президент".

 10. 10 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#8] от "kazushi":

  Ти па що се имаш за много важен, държавата трябва да създава условия за масов спорт за децата, а ти си играй тенис, карай ски ако искаш играй и петанг.

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  Важно е, естествено, но няма нужда от министерство. Има си федерации, съюзи, спортните съоръжения могат да се поддържат от общини и учебни заведения. Прочетете как стоят нещата в по-напреднали държави със сравнима площ и население. Нашата няма индустрия, но произвежда бюрократи със страшна сила.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#6] от "kazushi":

  Това е малко драстично намаление, но 8-9, т.е. половината от сегашните стигат. Освен изброените от Вас, бих добавила образование, култура, здравеопазване и икономика, не като сегашното положение, в което почти всеки икономически отрасъл си има министерство.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#7] от "kazushi":

  Мдаа, типично изказване за човек дресиран вече напълно в духа на неолиберализма и егоцентризма, според който човек трябва да си плаща данъците ама да не получава нищо в замяна на тези данъци. Всъщнос изказването ти е и много нелогично и погрешно като разсъждения. Тия пари дето ще ги спести държавата от промотирането и подсигуряването на възможности за масов спорт след това отиват за здравеопазване. Всъщност не точно тези дето са спестени ами стократно повече отиват след това за да се лекуват хора, които нямат никаква физическа активност и боледуват от какво ли не. А пък отделно, дали успя да ти мине през неолибералната глава мисълта, че може и да има хора дето не могат да си позволят да плащат за тенис, плуване и т.н. по установените в момента пазарни цени? Или важното е че ти в момента можеш да си плащаш пък масата хора, все едно?

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#11] от "etty1":

  Чисто административно няма кой знае какво значение как ще се организира. Това че има министерство не значи че трябва да е с раздут бюджет и администрация. България е достатъчно малка държава за да не се налага всичко да става на ниво местна управа. Няма как да стане, има възможности за зимни спортове само в определени общини, но те са за всички, има възможност за планински туризъм в определени, но те са за всички в държавата. Затова е по-добре нещата да са на надобщинско ниво. Ако има добър плувен басейн в областния град, той ще е подходящ и за хората от съседните общини.

 15. 15 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  Помниш ли кога се създаде това министерство? По време на тройната коалиция като част от оная схема за разпределяне на министерствата. Преди това спортно министерство нямаше. Някак се оправяхме с БОК и специална агенция за младежта и спорта. Пък някак успехите бяха в пъти по-голями. Нищо, че ги нямаше Лучано, Клисарова и Кралев да промотират спорта.
  А откакто имаме министерство и особено по времето на Кралев едни чутовни успехи...Министерството е една ивент агенция. И вместо да се гордеем с медали на олимпиади(основно бронзови) се тупаме по гърдите, колко пари сме дали за домакинства на купи и първенства.
  А и колко от успешните спортни държави по света имат спортни министерства. Една Британия съвсем не промотира спорта, щом той е част от едно общо министерство с културата и медиите. За САЩ дори няма да говоря

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK