Ще построим "Червено знаме", но засега само на думи

Ще построим "Червено знаме", но засега само на думи

© Анелия НиколоваВ събота вечерта на 23 януари с наближаващите парламентарни избори на хоризонта бившият вече министър на спорта Красен Кралев обяви във "Фейсбук", че държавата ще изгради нов спортен комплекс на мястото на занемарения "Червено знаме".


В обширната си публикация той каза, че "прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро", разказа какво ще има в него и изтъкна, че от 2015 г. насам министерството (ММС) е дало 35.2 млн. лева за спортна инфраструктура в София.


Три дни след думите си Кралев повтори и в сутрешния блок на Би Ти Ви, че изграждането на изцяло нов комплекс "ще е приоритет в следващия ни мандат". Според него възстановяването на сегашните съоръжения е невъзможно.
Отговор на Кралев в началото на май до депутата Андрей Вълчев дава по-различен поглед върху действителността. След като от януари до момента нямаше отговори на въпросите на "Дневник" дали има проект, инвеститор и каква точно ще е ролята на министерството, сега той посочва, че официално има единствено "изцяло предпроектно проучване". Инвестиционен проект няма, имало е работни разговори с инвеститори през Министерството на икономиката, но те са били временно преустановени заради пандемичната обстановка.


В отговора се казва още, че плановете на ММС "са свързани с обновяването на спортен комплекс "Червено знаме", така че той да предлага модерни условия за провеждане на тренировъчна и състезателна дейност не само на спортните клубове, които в момента ползват комплекса, но и на много други".


Бъдещето на "Червено знаме"


Публикацията на Кралев от 23 януари вероятно дойде в отговор на защита, след като няколко дни по-рано общинският съветник Борис Бонев призова плувният комплекс на "Червено знаме" да бъде прехвърлен от ММС към Столичната община, за да му се вдъхне нов живот.


Тогава Кралев разказа подробно за кои спортни обекти в София са дадени пари в последните пет-шест години (сред тях и 4 млн. лева за ремонт на построената преди десет години "Арена Армеец", за които "Дневник" все още чака отговори).


Бившият министър започва януарската си публикация с думите: "На "Червено знаме" ще изградим многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито."


Фотогалерия: Изоставената спортна слава на София >


"Червено знаме" е открит през 1985 г. за европейското първенство по водни спортове, като по това време е сред най-модерните в Европа. Комплексът беше прехвърлен на ММС през 2010 г., а през 2017 г. влезе в активите на "Сердика спортни имоти". Преди десет години на част от територията беше изградена "Арена Армеец".


Един от последните обитатели на "Червено знаме" е волейболният ЦСКА, който от години се бори за съществуването си и за подписването на договор за дългосрочното ползване на зала "Васил Симов". До разбирателство с ММС обаче не се стигна. Това накара привърженици на червените да организират серия действия в подкрепа и да зададат въпроси към Кралев. Заради липсата на сигурност около ползването на залата ЦСКА изгуби последния си голям спонсор "Хиполенд" и изпадна в по-тежка криза.


Бъдещето на комплекса от години е въпрос на обсъждане, но министерството никога не е давало информация по същество, освен че се мисли за проект и че се търси инвеститор. Последно дойдоха уверения, че ако се изгради нов комплекс, то той ще е само за спорт и атракции.


"От няколко години работим сериозно за намирането на инвеститори. Както съм споменавал публично, има изготвяно предпроектно проучване", заявява Кралев в отговора до Вълчев.


"Предпроектното проучване има за цел да установи какво е възможно да бъде построено на обекта. Следващият етап е конкретен инвестиционен проект, който включва и количествено-стойностни сметки. Такъв проект не е изготвян. В този смисъл не е искано или давано изрично съгласие от страна на принципала ММС или на Министерски съвет на този етап", добавя той.


Предпроектното проучване показвало, че на мястото може да се изгради многофункционална зала за 3000 зрители, отделно три тренировъчни зали, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове и др.


Кралев добавя, че подобен комплекс "ще бъде от полза не само за спортните клубове, използващи в момента територията на комплекса, но и на цялата спортна общественост и жителите на София".


Бившият министър често изтъква, че в последните години държавата е вложила над 350 млн. лева в спортна инфраструктура, като в това време в София бяха модернизирани Зимният дворец и зала "Фестивална" (вече "Асикс арена").


По начин, сходен с "Червено знаме", от 2017 г. насам Кралев няколко пъти говореше за започване на ремонт на стадион "Академик", но до същинска дейност не се стигна. Залата в Бургас, която поскъпна значително и от няколко години се казваше, че "ще е готова до края на годината", все още не е завършена (очакванията са това да стане през май).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK