Благотворителен проект ще привлича хора със специални нужди в триатлона

Благотворителен проект ще привлича хора със специални нужди в триатлона

© Българската асоциация по триатлонПроект, насочен към приемането и интегрирането на хора със специални нужди в спорта, ще бъде част от програмата на Българската асоциация по триатлон (БАТ). Кампанията, носеща името "Супертриатлонист", ще съпътства първото за годината голямо събитие на организацията, което ще се проведе на 26-27 юни в Бургас.


Плувецът Цанко Цанков, трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще участват в отбор с младежи със специални нужди. Всеки от тях ще премине през една от трите дистанции в състезанието - плуване (Цанков), колоездене (Раданова) и бягане (Георгиев).


През цялото време тримата ще бъдат в тандем с участници със специални нужди, използвайки необходимите средства за транспортиране - лодка, колело и количка. В проекта ще се включат и младежи, които ще преодоляват дисциплините без чужда помощ.
"В мисията и целите на Българската асоциация по триатлон изповядваме култура на социално ангажирано сдружение. Обръщаме се към значими каузи, насочени към деца в неравностойно положение. Нашият проект има за цел да приобщи и покаже на преден план равните възможности на тези младежи да спортуват и да се забавляват", заяви президентът на БАТ Марио Илиев.


Благотворителен проект ще привлича хора със специални нужди в триатлона

© Българската асоциация по триатлон


Състезанието в Бургас е първото от двете големи събития в календара на асоциацията през 2021 г. На 26 юни на старта ще застанат аматьорите и участниците в корпоративната щафета, както и тези в инициативата "Супертриатлонист". При щафетното състезание всяка фирма може да излъчи по един плувец, колоездач и бегач, които да формират отбор.


На 27 юни ще се проведе надпреварата на спортистите, които ще гонят точки за класирането в националния шампионат. Форматът на надпреварата ще е спринтов (половин дистанция на всички дисциплини) - 750 метра плуване, 20 километра колоездене и 5 километра бягане. В Пловдив (10-11 юли) дистанцията се удвоява - 1 500 м плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане.


Записването за надпреварата при аматьорите и корпоративната щафета продължава, като регистрацията е достъпна онлайн.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK