Инициативата "Споделени игри" ще предложи 13 спорта за хора с увреждания

Инициативата "Споделени игри" ще предложи 13 спорта за хора с увреждания

© София - европейска столица на спортаЗа трета поредна година Витоша ще бъде домакин на благотворителната инициатива "Споделени игри". Събитието ще се проведе в събота (5 юни) в местността "Игликина поляна" и започва в 10 ч.


Инициативата цели да предизвика повече толерантност и ангажираност към проблемите на хората в неравностойно положение.


Сред спортовете и активностите в програмата са тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри, работни ателиета, щафета с жулиен колички и таекуондо.
Новото тази година е сътрудничеството със Столична библиотека, която ще пренесе книги в планината. Предвижда се възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността "Дендрариума". Аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата, като са предвидени викторини с много награди.


"Споделени игри" цели да популяризира проекта "Витоша - достъпна за всички", който в последните години набра над 11 хил. лева за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора с увреждания.


Отделно фондация "София - европейска столица на спорта" подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до "Игликина поляна", за да има по-лесен достъп за спорт и туризъм до планината.


"Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процеса по представяне и утвърждаване на специализиран център Игликина поляна в ПП "Витоша" за спорт в планината и благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма", пише в съобщението на организаторите.


Събитието се организира от "София - Европейска столица на спорта", НСА и природен парк "Витоша", като дейно участие имат спортен клуб "Вертикален свят" и сдружение "Паракидс".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK