По следите на милионите: как се борят зависимостите сред младите с пари от хазарта

Красен Кралев понесе упреци от служебния министър на спорта, че по негово време средствата са разпределяни субективно

© LAP.BG

Красен Кралев понесе упреци от служебния министър на спорта, че по негово време средствата са разпределяни субективноПравило ли ви е впечатление кое е първото, което виждате, когато влезете в някой град? Много вероятно е това да са рекламните знамена на компании от хазартния сектор. Същите, чиито лога са трайно и отчетливо настанени на площадки за професионален и масов спорт, на които играят дори и непълнолетни. Агресивната им реклама в телевизии и сайтове допълва картината.


В същото време от няколко години Министерството на младежта и спорта организира програма, чиято цел е... да се бори със зависимостите сред младите, включително и към хазарта. Ако оставим настрана лицемерието в разминаването между допускането на безконтролно и извиращо отвсякъде рекламиране на хазартни дейности с твърденията на държавата за грижи младите, се оказва интересно и как всъщност се разпределят милионите по програмите за предпазване на младите.


Служебният министър на спорта Андрей Кузманов и говорителят на служебното правителство Антон Кутев обявиха публично, че са налице сигнали за злоупотреби. По думите им милиони се раздават на едни и същи организации, зад които в някои случаи седят свързани лица. Те посочиха конкретно познати имена - президента на спортната федерация по ММА (смесени бойни изкуства) Станислав Недков-Стъки и спортен клуб "Ипон" (свързван с бившия министър-председател Бойко Борисов).
"Сумите не са малки, не са за пренебрегване. Важното е резултатът от тези програми да излезе", каза Кузманов. И уточни, че изявлението му идва в отговор на големия брой въпроси по темата от много медии, включително и "Дневник".


Двамата с Кутев акцентираха, че тази година разпределяната сума рязко е скочила от 2 милиона лева до 5.4 милиона. Както и че конкурсът за одобряване на участниците е проведен в рамките на две седмици през януари.


"Дневник" потърси досегашния министър на спорта Красен Кралев, но телефонът му беше изключен. По-късно той даде пресконференция, на която заяви, че данните "отново са манипулативно изнесени". Той каза, че се гордее с програмата и че тя е една от най-успешните за министерството в последните години. В хода на пресконференцията Кралев се разпали, повиши тон, като каза, че тази година парите са увеличени заради успехите в предишните години, както и че няма никакъв проблем и ограничения някои от избраните да съвпадат, ако са изпълнявали успешно дейността си.


Пет години след поставянето на началото на програмата под шапката на ММС без ясен отговор остават важни въпроси - какви са принципите за определяне на участниците, как се разпределят средствата, каква е отчетността и най-важното - предпазват ли се младите от въздействието на хазарта при все по-силно увеличаващата се реклама на букмейкъри и казина.


Стари проблеми, но за повече пари


Законът за хазарта (чл. 10а) изисква лицата, извършващи хазартна дейност, да предоставят средства за социално отговорно поведение - 50 хил. лева на година за организаторите на онлайн залагания, 10 хил. лева за организаторите на игри в игрално казино и 5000 лева за всички останали организатори на хазартни игри.След промени в закона от 2017 г. средствата се управляват от Министерството на младежта и спорта. Кралев изтъкна, че той е настоял управлението на програмата да бъде прехвърлено от Министерството на финансите към ММС, както и че благодарение на това хората са разбрали за програмата.


Още през 2017 г. "Дневник" описа случаи на организации, получили финансиране се борят със зависимостите сред младите, които изглеждаше, че действат проформа. Няколко години по-късно проблемите изглеждат същите.


В сайта на министерството се посочва, че целта на програмата е: "Създаване на условия за социално-отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот, превенция на агресия и различни форми на зависимости сред младите хора". Задачата на програмата е да се бори със зависимости като хазарта, тютюнопушене, алкохол, видео игри и да насърчава здравословния начин на живот. Пряката целева група са лица на възраст между 15 и 29 години.


Кузманов наблегна на факта, че за 2021 г. конкурсът е обявен на 12 януари и е приключил на 27 януари. По думите му той не е направен по правилата, липсват външни оценители и критерии за участие. Документи са подали около 120 организации, от които 35 са класирани.


Четири организации са получили по 675 хил. лева - "Национална младежка мрежа", "Евроскок", "Повече от дом" и "Спортен клуб А-ТЕАМ".


"Прави впечатление, че голяма част от проектите до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един принтер и лично аз подозирам, че този принтер се намира в самото министерство. Раздадени са едни 5 млн. лева преди изборите от това министерство, и то по, меко казано, съмнителен начин на подбор на фирмите. Факт е, че от четирите сдружения или неправителствени организации три се свързват с едно лице - Петър Коларов, който работи в медия. Става дума за над 2 милиона лева само за тази година", каза Кутев.


Описанието, дадено от Кутев, съвпада с това на финансовия директор на медийната група "24 часа". Кралев отвърна, че не е подготвен да отговори, защото на това име могат да отговарят много хора и трябва да се сверят имена и ЕГН-та. По думите му Петър Коларов излиза като участник в "Евроскок", но по здравословни причини се бил оттеглил преди няколко месеца.Говорителят на служебното правителство насочи вниманието и към Недков. По думите му управляваната от него федерация е получила общо над 1 милион лева от държавата за последните години. "Можете да разберете защо протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта. Очевидно е добре платен, поне аз така разчитам тези сигнали", каза Кутев.


Недков заяви пред "Дневник", че участието в програмата от страна на федерацията по ММА не е престъпление. "Миналата година кандидатствахме и не бяхме одобрени, така че не можем да говорим за тенденциозност. Предишните два проекта, с които сме били одобрявани, сме получавали по 30 и няколко хиляди лева".


Той беше сред най-отявлените противници на протестите миналото лято и дори организираше контрапротести, за да не се позволява спиране на движението на Румънското посолство. В края на май тази година Недков обяви, че ще се кандидатира за президент, въпреки че според закона няма право, защото няма да е навършил 40 към датата на изборите.


"Начело на държавата стоят вредни за спорта и недостойни да управляват страната хора. След продължителното говорене и опити за изчегъртване на преждеуправляващите днес по грозен и недостоен начин се посегна на няколкостотин деца и младежи, които членуват във федерацията по ММА. В публичното пространство бяха хвърлени лъжи, които не отговарят на действителността. Ние сме включили над 1200 български деца и младежи до 29 години в шест града, като се провеждат тренировки, осигурили сме лектори, закупена е екипировка. В предишните години също сме били в услуга на децата."


"Нищо нередно не виждам. Виждаше се колко му е неудобно на министъра на спорта да стои и да слуша как Кутев прави някакви опити за внушаване, че едва ли не е извършено някакво престъпление от федерацията. Това са срамни опити на едни господа, които в живота си гвоздей не са забили, да опитват да омаловажават труда на десетки треньори и стотици състезатели, които членуват във федерацията", добави Недков.


Кралев попита защо се дават за пример федерацията по ММА и "Ипон", а не се посочват тези по бадминтон, лека атлетика и други, които също участват, и предположи, че може би това е, защото Недков "е малко по-активен в социалните мрежи".


Според Кузманов е много важно занапред дейностите по разпределяне на парите и организиране на програмата да са абсолютно прозрачни и "с външни оценители, а не както е досега".


Кралев отговори, че сега парите са увеличени от 2 млн. лева на над 5 милиона "заради успешните проекти от миналите години". "Критериите, по които работим, комисията, всичко това е създадено по време на първия служебен кабинет на Румен Радев от министър (Даниела) Дашева. Ние оттам нататък стриктно сме следвали всички указания и всички нормативни документи, разработени от това служебно правителство", каза бившият министър.


"Стигнали сме до над 1 милион млади хора всяка година. Не може да се дават манипулативно факти. Друг е въпросът дали спортът е най-удачното средство за преодоляване на зависимостите сред младите хора. Аз мисля, че е. И в целия свят са го доказали".


"Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Средната стойност на тези проекти е 30-40-50 хиляди лева. Има няколко направления, където се получават по-големи средства и те основно са свързани с медийни кампании", заяви още Кралев. Той добави, че през 2020 г. средства са отпуснати и за организация, в която членува дъщерята на Кутев.


Документацията в сайта на ММС за тази година показва, че общият бюджет се разпределя в три направления. В първото средствата са 2.7 милиона и в него по четири теми се определят изпълнители, като всяка организация може да получи до 675 хил. лева. В следващите две бюджетът е съответно 1.2 милиона (до 120 хил. лева на организация) и 1.505 млн. лева (до 50 хил. лева на организация).


Антон Кутев каза, че Станислав Недков-Стъки (вляво от Кралев) е имал причина да протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта.

© ММС

Антон Кутев каза, че Станислав Недков-Стъки (вляво от Кралев) е имал причина да протестира пред президентството, а не пред министерството на спорта.


Сред изискванията по първото направление е записано, че трябва да има "изработване и разпространение на информационни материали в поне четири печатни медии с национален тираж", да има поне три банера в поне осем информационни интернет медии и да има "изпълнение на минимум по една дейност в минимум две социални мрежи" (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и др.). Забелязват се публикации на част от проектите в медии, стоящи близо до предишното правителство.


Както и през 2017 г., така и сега се вижда и "кухо" присъствие в социалните мрежи с малък брой последователи (под 150 души), неангажиращи публикации или дори пълно отсъствие на такива като канала в YouTube на "Бъди независим. Кажи НЕ на хазарта" (на "Спортен Клуб А-ТЕАМ"), в който до момента няма нито едно видео.


От другата страна


Кузманов заговори за "пълен субективизъм" и при разпределянето на държавните пари за домакинства на спортни състезания. "Допреди месец бях на другия стол и съм наясно как стоят нещата", каза министърът в служебното правителство, който дълги години ръководи федерацията по петобой.


Той каза, че има необходимост от прозрачност при разпределянето на финансирането на федерациите, на младежките дейности и за промяната на закона на спорта. "В смисъл законът на спорта не да бъде на министерството, а да бъде закон за спорта. И краля слънце да го няма."


Кралев, от своя страна, реагира остро и на висок тон, като обвини Кутев, че е участвал в проверки и разпити на служители в министерството на спорта. Според бившия министър на спортните клубове "започва да им писва". "Стягайте се и работете, защото спортът има нужда от ефективна администрация, няма нужда от разпити по подобие на тези, които са ставали преди 50-60 години".


Кузманов добави, че е подновена "десетгодишната борба България да има антидопингова лаборатория". "Беше взето решение на WADA (Световната антидопингова агенция) лабораторията да бъде извадена от обсега на ММС заради конфликт на интереси и тя премина към министерството на образованието, съответно към Софийския университет. Надявам се, че впоследствие тя ще бъде лицензирана."


"Дневник" очаква отговори от служебното правителство за проверките в големите дружества, подчинени на ММС, сред които е и Българският спортен тотализатор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK