С писмо до финансовия министър "Лудогорец" защити "Ефбет"

С писмо до финансовия министър "Лудогорец" защити "Ефбет"

© LAP.BGБългарският футболен шампион "Лудогорец", който наскоро подписа тригодишен договор с "Ефбет", излезе в защита на букмейкърската компания, която е собственост на братята Боян и Цветомир Найденови.


Изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев се обърна с призив към служебния министър на финансите Асен Василев за преразглеждане на решението за включването на Найденови в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (Американската служба за контрол на чуждестранните активи).


"Моля, да се има предвид, че "Ефбет" е компания, която в последните години е един от най-големите инвеститори и спонсори на българския футбол и спорт. Над 80 са спортните клубове и федерации, които разчитат на финансовата подкрепа на "Ефбет" и сме уверени, че тази помощ е безкористна и е базирана на добрите бизнес практики", се казва в съобщението на "Лудогорец" до финансовия министър.
В него се уточнява, че клубът е заинтересован спонсорите му да имат "безукорна репутация".


"До този момент не ни е известно собствениците Цветомир и Боян Найденови да са свързвани с корупционни практики или връзки с криминално проявени лица. Силно се надяваме, че ще се спази духът на Конституцията на Република България, която гарантира нашите права и свободи, и ние като общество няма да допуснем съсипването на репутацията и успешния бизнес на Цветомир и Боян Найденови без надлежно издадена присъда от български съд", завършва съобщението.


Преди време няколко пъти футболни и спортни клубове се задействаха масово в защита на хазартната компания и бизнеса й покрай обсъждани промени в закона на хазарта. Букмейкърът спонсорира няколко отбора в Първа лига, има рекламен договор за първенството, а отскоро е генерален партньор на Българския футболен съюз.


Имената на собствениците на "Ефбет" бяха добавени към списъка заради съдружието им в миналото с Васил Божков, който лично и чрез свързани с него компании попадна под санкциите на САЩ по закона "Магнитски". В отговор на това действие Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан определиха включването им като "тревожен сигнал за върховенството на закона в страната". В обръщение те уточниха, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица от март 2020 г. Едновременно с това отбелязаха, че списъкът е непълен и в него липсват действащи съдружници на санкционираните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK