"Синя България" поиска общо събрание и промени в "Левски"Тръстът "Синя България" обяви, че е поискал свикване на общо събрание на "Левски". От организацията, която държи 10% от акциите на футболния клуб, желаят да бъдат направени промени в Надзорния съвет и да се промени уставът.


"Синя България" се позовава на чл. 223, ал. 1 от Търговския закон, според който като притежател на повече от 5% от регистрирания капитал на дружеството имат възможност да задействат процедура за свикване на общо събрание. От тръста посочват, че очакват ръководството на клуба да свика събранието възможно най-скоро.


Искането идва в момент на напрежение и надежди покрай разговорите за евентуална смяна на собствеността. В последните дни се увеличи натискът от хора, свързани с "Левски", изразяващи притеснение и неодобрение към липсата на действия около постигане на сделка с Джоузеф Диксън.
От "Синя България" предлагат дневен ред, който включва представяне на доклад за дейността на управителния съвет и постигнатите резултати за миналата година и на изготвената план-програма за развитие на дружеството. Има точки за избор на нов надзорен съвет, както и освобождаване от отговорност на текущия.


В момента в надзорния съвет са мажоритарният собственик Наско Сираков, Константин Папазов и издигнатият като представител на запалянковците икономист Петър Ганев.


"Също така отново включваме предложението си за изменения в устава на дружеството, които да гарантират неприкосновеността на клубните символи на "Левски", което беше отхвърлено от мажоритарния акционер на предното общо събрание", пишат от "Синя България".


От тръста на привържениците посочват, че с този ход искат да изкажат "дълбоката си загриженост за случващото се в любимия ни клуб, но не само". "От създаването си нашата организация е работила единствено и само за добруването на "Левски". Водени от това желание, ние неведнъж сме влизали в конфронтация с всички досегашни собственици. Същевременно в годините доказахме възможностите си за конкретни действия в полза на клуба съвместно както с ръководствата на ПФК "Левски", така и с целокупната левскарска общност."


От "Синя България" изтъкват, че "предвид критичната историческа ситуация, в която се намира "Левски", и спазвайки разбирането ни за следване на институционален подход, ние смятаме, че най-подходящият, легитимен и авторитетен форум за взимане на общи решения за бъдещето на клуба ни е именно общото събрание на акционерите". Те припомнят, че на 17 юли ще е минала точно година от предното общо събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK