Поскъпналата "Арена Бургас" продължава да се бави

Поскъпналата "Арена Бургас" продължава да се бави

© Надежда Чипева, КапиталГодина след година, месец след месец откриването на многофункционалната и многомилионна зала "Арена Бургас" остава без точна дата. След като няколко години бившият министър на спорта Красен Кралев казваше, че съоръжението ще бъде открито "до края на годината", с напредването на времето срокът се скъсява и краят изглежда, че се вижда. Но все още остава отворен.


Очакванията сега са залата да получи акт 16 през септември. Това се казва в отговори на държавното дружество "Академика 2011" до "Дневник", в които се твърди, че текат довършителни работи по завършването на "Арена Бургас".


"В момента, в който бъдем известени от изпълнителя на проекта, че е готов, комисия от представители на "Академика 2011" ЕАД ще извърши проверка относно изпълнените дейности, които следва да отговарят на всички условия за провеждане на спортни, културни и развлекателни мероприятия, като при констатиране на неизпълнение ще поискаме нередностите да бъдат отстранени", пишат от дружеството, което стопанисва някои от най-големите спортни бази в страната.
Същото каза и изпълнителният директор на "Академика 2011" Елиана Шипковенска по време на пресконференция на служебния министър на спорта Андрей Кузманов във вторник.


Заради забавянето все още няма договори за конкретни събития, които ще се проведат в залата, няма и планирано събитие за откриването ѝ. Една от надеждите е в съоръжението да се проведе европейско по лека атлетика в зала, като първо се говореше за 2019 г., след това за 2021 и 2023 г.


Покрай забавянето в изграждането цената на залата скочи с около 70%.


Бави се, но поскъпва


Символично началото на изграждането на залата започна с първа копка, направена на 20 октомври 2014 г. в присъствието на легендата на световната атлетика Сергей Бубка. Тогава украинецът заяви подкрепата си за бургаска кандидатура за европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.


Целта е "Арена Бургас" да бъде първата зала в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация. Многофункционалната зала ще е втората най-голяма в България със 7200 седящи места, а за концерти ще може да приема близо два пъти повече посетители.


Първоначално инвестицията беше оценена на 38.4 млн. лева. През ноември 2018 г. правителството отпусна допълнително 18.8 млн. лева заради допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветление, увеличаване на дебелината на покритието на залата и др.


В предишния официален отговор до "Дневник" от средата на февруари 2020 г. посочената стойност беше 57 196 431 лева, като беше уточнено, че ще са "необходими средства в размер до 5 000 000 лв. с ДДС, които да послужат за закупуване на спортни съоръжения и оборудване за обезпечаване на спортната дейност в залата".


Сега вече цената е още по-висока. "Строителството на залата, доставката и монтажа на спортното оборудване и всички други разходи, свързани с пускането на залата в експлоатация, възлизат на 63 855 937 лева (с ДДС), от които към момента са платени 60 484 739 лева", казват от "Академика 2011" в отговора си до "Дневник".


"Проведени са всички необходими процедури, доставена е голяма част от спортното оборудване и спортни съоръжения, които в цялост ще осигурят нуждите на всички спортове, на които залата може да бъде домакин. Не предвиждаме допълнителни разходи в тази посока, съответно не планираме провеждането на други процедури", добавят от държавното дружество.


Преди месеци една от обществените поръчки за оборудване на залата предизвика спорове. В нея стартовият пистолет беше оценен на 200 000 лева, а цялата система за времеизмерване на 750 000 лева, което е почти три пъти над обективната стойност, писа наскоро "Сега".


В момента се водят разговори с няколко дружества, които имат интерес към името на залата, заявяват още от "Академика 2011". "От съображения за конфиденциалност спрямо тях предпочитаме да не разкриваме техните имена. Процедурата и към момента е отворена и всеки, който има желание, може да влезе в преговори и да стане бъдещ генерален спонсор на "Арена Бургас", се казва в отговора до "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK