Прибира се вкъщи? Въпросът за английската идентичност и Евро 2020

Прибира се вкъщи? Въпросът за английската идентичност и Евро 2020

© ReutersСпортът винаги има значение за изграждането и укрепването на национална идентичност. Развяването на флагове, пеенето на химни (официални или неофициални), добавя други колорит към спорта и носи символика за цели нации. Това е и една от причините правителствата да харчат милиарди за домакинства на спортни прояви, пише изданието The Conversation.


Националната идентичност обаче е нестабилна, не е фиксирана за вечни времена. Спортът предлага арена, в която идентичността може да се адаптира и променя.


В Англия, където обществото е изградено от различни култури, националният отбор по футбол е особено важен за английската идентичност. През 1996 г. страната беше домакин на европейското първенство, а това съвпадна с т.нар. пробуждане на английската национална идентичност. Тогава започна да се използва повече и английският флаг (червен кръст върху бял фон - символ на Сейнт Джордж, т.е. Св. Георги) вместо този на Великобритания.
Тогава феновете започнаха да пеят и неофициалния футболен химн "Връща се вкъщи" (It's coming home). През 2020 г. песента продължава да е актуална, но повдига въпроса какво точно значи "вкъщи" заради мултикултурния състав на английския национален отбор.Скорошна графика, популяризирана от Музея на миграцията във Великобритания, показва как би изглеждал сега националният отбор на Англия без наличие на имигранти в последните три десетилетия. От традиционните титуляри, които използва Гарет Саутгейт, само трима нямат родители или предшественици, родени в чужбина.


Музеят на миграцията показа как би изглеждал английският отбор без играчи, на които поне един от родителите или бабите/дядовците не е роден в чужбина. Остават само Шоу, Стоунс и Пикфорд.

© MigrationUK

Музеят на миграцията показа как би изглеждал английският отбор без играчи, на които поне един от родителите или бабите/дядовците не е роден в чужбина. Остават само Шоу, Стоунс и Пикфорд.


Според селекционера Саутгейт отборът помага в това отношение на цялата страна.


"Дълго време бяхме малко поизгубени по отношение на това каква е нашата съвременна идентичност. Мисля, че ние като отбор представяме съвременната идентичност и се надяваме, че хората могат да се припознаят в нас", коментира Саутгейт.


През годините в спортно отношение Англия винаги се е възползвала от своето колониално минало. Едни от най-големите герои на страната са родени извън нея - Джон Барнс (роден в Ямайка), Грег Руседски (Канада), Джоана Конта (Австралия), изгрялата на "Уимбълдън" Ема Радукану (корени от Канада и Румъния), както и много други.


Само трима от играчите на Гарет Саутгейт нямат роднини, които не са родени извън страната.

© Reuters

Само трима от играчите на Гарет Саутгейт нямат роднини, които не са родени извън страната.


Това обаче не е тема само в Англия. През 1998 г. Франция спечели световната титла по футбол с отбор, в който голяма част от играчите бяха родени в бившите колонии.


Въпросът придобива и политически оттенък заради много нюанси. Въпреки че привържениците празнуват успехите на отбора си, в началото на европейското първенство те освиркаха жеста с падане на коляно, който е символ на борбата с расизма. Той произлиза от САЩ, но успя да раздели обществото във Великобритания по въпроса.


Въпреки позитивния образ на националния отбор по футбол е нереалистично да се очаква спортът да дава ориентири в тази културна война и да може да консолидира по-ясна визия за английската национална идентичност.


Институциите трябва да имат по-важна роля, за да може Англия да означава нещо повече от 11 мъже в бели фланелки на "Уембли".


Независимо как се идентифицират хората по отношение на своята националност, проучванията покачват, че домакинството на футболен турнир и успешното му развитие, дават положителен отпечатък. Ако Англия победи Италия във финала на Евро 2020, това може да бъде трамплин за обединяване на държава, която все още е дълбоко разделена.


Гледайте "Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник" , на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK