И апелативният съд позволи на Михайлов да бъде вписан като президент на БФС

И апелативният съд позволи на Михайлов да бъде вписан като президент на БФС

© LAP.BGСофийският апелативен съд (САС) потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) от 1 юни 2021 г., според което Борислав Михайлов може да бъде вписан като президент на Българския футболен съюз (БФС).


Апелативният съд отхвърли жалбата на Агенцията по вписванията, съобщават в сайта на БФС. Според информацията "в определение №492 от 5 август т.г. САС сочи липса на активна процесуална легитимация на Агенция по вписванията да обжалва постановеното от СГС решение и постановява, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно".


"Агенцията по вписванията е държавен орган на изпълнителната власт (чл. 3, ал. 1 ЗТТРРЮЛНЦ). Същата не е в гражданско-правен спор със заявителя, тъй като не разполага с противопоставими на заявителя накърними насрещни права и задължения, характерни за гражданското правоотношение. [] Предвид това агенцията, в качеството й на държавен орган, не участва в производството на акта й пред съда. Съдебното решение е задължително за [Агенцията по вписванията] - съдът дава задължителни указания на агенцията, които тя е длъжна да изпълни. Изпълнението, според също императивната норма на чл. 14, ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ, следва да е незабавно", се казва в определението.
Първоначално Агенцията по вписванията отказа да признае Михайлов за президент на футболния съюз след изненадващото оттегляне на оставката му. Последва обжалване на бившия вратар и решение на Софийския градския съд. Впоследствие от Агенцията по вписванията също внесоха жалба.


Михайлов беше президент на БФС до средата на октомври 2019 г., когато подаде оставка след скандалите около мача с Англия. В края на май тази година той обяви, че се връща на поста си и иска да изкара докрай текущия мандат до февруари 2022 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK