Неоправдан риск или чудо: как премина организацията на игрите в Токио

Неоправдан риск или чудо: как премина организацията на игрите в Токио

© ReutersОлимпийски игри както никога досега. Форумът в Токио се превърна в първото подобно събитие, което беше организирано във време на пандемия. Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката, макар много състезатели да изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света.


Японската столица прие събитието година по-късно от предвиденото, а това доведе до затруднения в организацията. В крайна сметка форумът се проведе успешно, като повечето мнения са в положителна посока.


Най-сложните игри за организиране


Според изпълнителния директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристоф Дюби, който се занимава с планирането, подготовката и провеждането на най-голямото спортно събитие в света, игрите в Токио са били най-голямото му предизвикателство досега.
Главната и очевидна причина за трудностите по организацията беше пандемията. Заради нея игрите бяха отложени с година - решение, което има своята цена.


"От момента, в който вземете това решение, трябва да пренастроите целия спортен календар. Очевидно, това имаше огромни последици, защото при отлагане на подобно събитие, то не може да излезе евтино", казва Дюби пред Insider.


Само заради отлагането с година игрите се оскъпиха с 2.8 млрд. долара, като предвидените разходи нараснаха от 12.6 на 15.4 милиарда. Според някои одитори обаче общите разходи вероятно ще бъдат около 20 милиарда, като тази стойност е близо три пъти по-голяма спрямо прогнозирания бюджет в началото от 7.4 млрд. долара.


"Имате наем на сгради в олимпийското село и огромни конгресни центрове. Не може да оставите всичко и да се върнете година по-късно. Това означаваше, че трябваше да наемем всичко за целия срок. Имахме 75 000 хотелски стаи, предназначени за спортистите през 2020 г., но трябваше да предоговорим всичко. Това е наистина сложно да се направи от организационна гледна точка", заяви Дюби.


Безопасността на първо място


Преди началото на най-голямото спортно събитие в света имаше притеснения, че то ще доведе до голям брой положителни случаи за коронавирус. Игрите съвпаднаха с въвеждането на извънредно положение в японската столица, а на хоризонта до последно съществуваше вариант за отмяна на форума.Една от основните задачи на организаторите беше да осигури безопасен престой за спортистите и официалните лица на фона на засилващата се пандемия в Япония. За да бъдат защитени, състезателите трябваше да спазват строги правила и ограничения.


Малцина бяха онези спортисти, които дойдоха в Токио ваксинирани. В навечерието на форума много състезатели изтъкнаха, че ваксината вероятно би навредила върху представянето им.


Като част от мерките беше изграден модел за масово тестване с помощта на Световната здравна организация и японското правителство.


"Вероятно сме направили близо 400 000 скрийнингови теста от началото на игрите. Това е операция, която не съществува никъде другаде. Имате положителен случай, който сте идентифицирали, като е необходимо да го изолирате, да проследите контактите и да се погрижите за тези хора", каза Дюби.


За близо три седмици бяха отчетени 438 положителни проби за коронавирус на хора, свързани с игрите. Сред тях имаше и спортисти, чиято мечта за участие в игрите угасна, но като цяло организаторите успяха да предотвратят огнище на зараза сред 11 хиляди състезатели, включително и много други официални лица.


Един от водещите здравни съветници на игрите Брайън Макклоски е убеден, че Токио 2020 са показали как може да бъде победена пандемията от коронавируса.


Според него мерки като социално дистанциране, носене на маски, дезинфекциране, както и тестване, приложени накуп, вършат работа. "Показахме, че е възможно да държим пандемията настрани. Това е много важен урок от Токио за останалия свят", каза Макклоски, който оглавява независимия експертен панел на игрите.


Технологичната следа


Токио 2020 може да се похвали с редица невиждани досега технологии на олимпийски игри. Това включва автономни роботи, оборудвани с камери и сензори, предназначени да пренасят предмети. Други роботи насочваха спортистите и им носеха храна, а ботове за проследяване на движението на спортистите събираха данни по време на състезанията.


Предназначението на роботите беше да намали броя на доброволците, необходими в разгара на пандемията.


"Когато направите крачка назад и видите какво е направено, изпитвате огромно чувство на облекчение в този момент. И да се надяваме, че то ще прерасне в чувство на гордост", каза Дюби.


Фотогалерия: Незабравимите български моменти от Токио 2020 >


Време за равносметка


Предвид големите предизвикателства, фактът, че игрите се проведоха, е знак за успех. Сред големите печеливши са спортистите, които получиха своя шанс за изява след година на изпитание и нарушена подготовка.


"Игрите се проведоха при най-предизвикателните обстоятелства, които можете да си представите, а организаторите се отличиха с усилията си", каза Хю Робъртсън, председател на Британската олимпийска асоциация.


В същото време тези игри повдигнаха сериозни въпроси около МОК, но ще мине известно време, преди да бъде оценено правилно решението за провеждане на форума. Според много критици многомилиардните договори за телевизионно излъчване, на които разчита олимпийското движение, са истинската причина за отказа на МОК да не се откаже от Токио 2020.


МОК генерира близо 75% от приходите си от продажба на права за излъчване, а 18% идват от спонсори, много от които оттеглиха подкрепата си преди игрите. Отмяна на събитието щеше да струва между 3 и 4 млрд. долара за МОК.


Откъм добрата си страна игрите се превърнаха в символ на обединение и задружност. Или поне такъв беше планът.


"В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на света, можехте да осъществите своята мечта, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти, Токио, благодарим ти, Япония", каза председателят на МОК Томас Бах в заключителната си реч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK