Неоправдан риск или чудо: как премина организацията на игрите в Токио

Неоправдан риск или чудо: как премина организацията на игрите в Токио

© ReutersОлимпийски игри както никога досега. Форумът в Токио се превърна в първото подобно събитие, което беше организирано във време на пандемия. Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката, макар много състезатели да изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света.


Японската столица прие събитието година по-късно от предвиденото, а това доведе до затруднения в организацията. В крайна сметка форумът се проведе успешно, като повечето мнения са в положителна посока.


Най-сложните игри за организиране


Според изпълнителния директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристоф Дюби, който се занимава с планирането, подготовката и провеждането на най-голямото спортно събитие в света, игрите в Токио са били най-голямото му предизвикателство досега.
Главната и очевидна причина за трудностите по организацията беше пандемията. Заради нея игрите бяха отложени с година - решение, което има своята цена.


"От момента, в който вземете това решение, трябва да пренастроите целия спортен календар. Очевидно, това имаше огромни последици, защото при отлагане на подобно събитие, то не може да излезе евтино", казва Дюби пред Insider.


Само заради отлагането с година игрите се оскъпиха с 2.8 млрд. долара, като предвидените разходи нараснаха от 12.6 на 15.4 милиарда. Според някои одитори обаче общите разходи вероятно ще бъдат около 20 милиарда, като тази стойност е близо три пъти по-голяма спрямо прогнозирания бюджет в началото от 7.4 млрд. долара.


"Имате наем на сгради в олимпийското село и огромни конгресни центрове. Не може да оставите всичко и да се върнете година по-късно. Това означаваше, че трябваше да наемем всичко за целия срок. Имахме 75 000 хотелски стаи, предназначени за спортистите през 2020 г., но трябваше да предоговорим всичко. Това е наистина сложно да се направи от организационна гледна точка", заяви Дюби.


Безопасността на първо място


Преди началото на най-голямото спортно събитие в света имаше притеснения, че то ще доведе до голям брой положителни случаи за коронавирус. Игрите съвпаднаха с въвеждането на извънредно положение в японската столица, а на хоризонта до последно съществуваше вариант за отмяна на форума.Една от основните задачи на организаторите беше да осигури безопасен престой за спортистите и официалните лица на фона на засилващата се пандемия в Япония. За да бъдат защитени, състезателите трябваше да спазват строги правила и ограничения.


Малцина бяха онези спортисти, които дойдоха в Токио ваксинирани. В навечерието на форума много състезатели изтъкнаха, че ваксината вероятно би навредила върху представянето им.


Като част от мерките беше изграден модел за масово тестване с помощта на Световната здравна организация и японското правителство.


"Вероятно сме направили близо 400 000 скрийнингови теста от началото на игрите. Това е операция, която не съществува никъде другаде. Имате положителен случай, който сте идентифицирали, като е необходимо да го изолирате, да проследите контактите и да се погрижите за тези хора", каза Дюби.


За близо три седмици бяха отчетени 438 положителни проби за коронавирус на хора, свързани с игрите. Сред тях имаше и спортисти, чиято мечта за участие в игрите угасна, но като цяло организаторите успяха да предотвратят огнище на зараза сред 11 хиляди състезатели, включително и много други официални лица.


Един от водещите здравни съветници на игрите Брайън Макклоски е убеден, че Токио 2020 са показали как може да бъде победена пандемията от коронавируса.


Според него мерки като социално дистанциране, носене на маски, дезинфекциране, както и тестване, приложени накуп, вършат работа. "Показахме, че е възможно да държим пандемията настрани. Това е много важен урок от Токио за останалия свят", каза Макклоски, който оглавява независимия експертен панел на игрите.


Технологичната следа


Токио 2020 може да се похвали с редица невиждани досега технологии на олимпийски игри. Това включва автономни роботи, оборудвани с камери и сензори, предназначени да пренасят предмети. Други роботи насочваха спортистите и им носеха храна, а ботове за проследяване на движението на спортистите събираха данни по време на състезанията.


Предназначението на роботите беше да намали броя на доброволците, необходими в разгара на пандемията.


"Когато направите крачка назад и видите какво е направено, изпитвате огромно чувство на облекчение в този момент. И да се надяваме, че то ще прерасне в чувство на гордост", каза Дюби.


Фотогалерия: Незабравимите български моменти от Токио 2020 >


Време за равносметка


Предвид големите предизвикателства, фактът, че игрите се проведоха, е знак за успех. Сред големите печеливши са спортистите, които получиха своя шанс за изява след година на изпитание и нарушена подготовка.


"Игрите се проведоха при най-предизвикателните обстоятелства, които можете да си представите, а организаторите се отличиха с усилията си", каза Хю Робъртсън, председател на Британската олимпийска асоциация.


В същото време тези игри повдигнаха сериозни въпроси около МОК, но ще мине известно време, преди да бъде оценено правилно решението за провеждане на форума. Според много критици многомилиардните договори за телевизионно излъчване, на които разчита олимпийското движение, са истинската причина за отказа на МОК да не се откаже от Токио 2020.


МОК генерира близо 75% от приходите си от продажба на права за излъчване, а 18% идват от спонсори, много от които оттеглиха подкрепата си преди игрите. Отмяна на събитието щеше да струва между 3 и 4 млрд. долара за МОК.


Откъм добрата си страна игрите се превърнаха в символ на обединение и задружност. Или поне такъв беше планът.


"В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на света, можехте да осъществите своята мечта, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти, Токио, благодарим ти, Япония", каза председателят на МОК Томас Бах в заключителната си реч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Разстроено

  "Игрите бяха лишени от емоция заради отсъствието на публиката, но много състезатели изживяха мечтите си на най-голямата спортна сцена в света." - прекрасни на вид продукти, но безвкусни, без усещане за удовлетворение, като под капак. Страхът, в случая от заразата, не може да обедини, колкото и да се прокламира "заедността". Това, че девизът на Олимпиадите е допълнен, не ги прави нито по-значими, нито по истински. Повсеместната комерсиализация обезличава спорта и колкото и да е добра организацията за състезанията, толкова по-изкуствени са постиженията. Няма ли емоции, няма ли публика, която да е съпричастна няма да я има и красотата в спорта. Изкуственото обаче се рециклира бързо, като картонените легла, но не оставя след себе си, не ражда нищо, дори и история.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Духът на олимпиадата го няма вече. Всичко се ръководи от политиката и биг фарма. Бегачи астматици, тенисистки, като културисти. Да живей, хм, спорта?!

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Неутрално

  В цялата статия липсва една ключова дума - ваксина. Нещата щяха да бъдат много по-лесни, ако имаше изискване всички участници да са ваксинирани. И публика можеше да присъства при същите условия. Така че организаторите успешно са се справили с част от трудностите, които сами са си създали.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Неоправдан хазарт" - може би искате да кажете "поемане на риск"? Хазарт на английски означава едно, а на български - друго.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 5. 5 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 907 Весело

  Като ще крадете статии от английски, поне превеждайте с Гугъл - какъв "хазарт" бе, журналя, "риск" се превежда.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Крайно време е да се вземе решение олимпиадите да се провеждат в 2-3 града в света макс на ротационен принцип - от десетилетия бюджетите на организиране се превишават, а тези пари могат да отидат за много по-смислени неща, да не говорим за изоставените сгради след олимпиадите...
  Добре, че София не успя да затъне и в това....

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Японците и без това да еени от най големите чуждомразци. А сега трябваше да търпят и болни чужденци. Отношението им естествено беше като към навлеци, които нямат търпение да разкарат. Това беше духът на тази олимпиада.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Чуждомразци са, да. Защото никъде извън Япония честната дума, даденото обещание, честта и достойнството не значат нищо. За разлика от Япония.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Безмилено харчене на пари.

 10. 10 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Това бяха най-глупавите игри, откакто се помня, че гледам Олимиада. Правята за излъчване бяха абсурдни, часовете на събитията - също. Това направи почти невъзможно за мен (а и за много дуриг хора) гледането и следенето на игрите. Ако изпуснеш нещо на живо по телевизията после нямаш никакъв шанс да го гледаш - нямаше видео материали в Ютуб... Медийте нямаха права да излъчват видео и правиха репортажи със снимки... Да не говорим за качеството на студиото на БНТ... Според мен е абсурдно през 2021 година да няма стрийм на живо на всички спортове на някоя платформа и после достъпно видео, на което да може да се гледа повторение колкото и когато си искаш.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Това бяха най-глупавите игри, откакто се помня, че гледам Олимиада. Правята за излъчване бяха абсурдни, часовете на събитията - също. Това направи почти невъзможно за мен (а и за много дуриг хора) гледането и следенето на игрите. Ако изпуснеш нещо на живо по телевизията после нямаш никакъв шанс да го гледаш - нямаше видео материали в Ютуб... Медийте нямаха права да излъчват видео и правиха репортажи със снимки... Да не говорим за качеството на студиото на БНТ... Според мен е абсурдно през 2021 година да няма стрийм на живо на всички спортове на някоя платформа и после достъпно видео, на което да може да се гледа повторение колкото и когато си искаш.
  —цитат от коментар 10 на koalarevolution
  Ами на видео плеър на Евроспорт вървяха всички спортове на живо.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Закриването беше нещо средно между селски сбор и детски рожден ден. поне няколко чевермета да бяха извадили за налягалите по тревата.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Закриването беше нещо средно между селски сбор и детски рожден ден. поне няколко чевермета да бяха извадили за налягалите по тревата.

 14. 14 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Къде беше достъпен този плеър и колко струваше?

 15. 15 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Да достатъчно е да сравниш Шарапова с Серена Уилямс

  ГоШо
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Чудо ! Джапанките преглътнаха милионни загуби ...

 17. 17 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  И какво и беше толкова трудно в организирането ,забраниха всичко и готово Виж ,че им излезе скъпо ,е друг въпрос ,но това няма нищо общо с организацията

  ГоШо
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Добре поне, че на едно състезание имаше публика, макар и лимитирано, и това веднага придаде неповторим "привкус" на надпреварите..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  438 положителни проби за коронавирус на хора, свързани с игрите, но като цяло организаторите успяха да предотвратят огнище на зараза сред 11 хиляди състезатели.
  По света ≈ 2.5% положителни проби
  На игрите 3.98% положителни проби
  като цяло само +59% разлика.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 20. 20 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какво хейтърство, каква комплексарщина и простотия се леят от коментарите! Понеже ние сме организирали в България нещо невероятно и невиждано, та се заяждаме с японците.

 21. 21 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Аз пък се радвам, че игрите се проведоха. Макар и без публика имаше страхотни моменти. Да не говорим, че ако нямаше игри тази година, нямаше да се радваме на толкова български успехи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK