Опит за рекорд и българската следа зад него: тийнейджърка полетя сама около света

Над лявото крило на седемметровия самолет е поставено българското знаме

© Reuters

Над лявото крило на седемметровия самолет е поставено българското знаме"Една от най-големите ми мечти (наред с това да летя около света) е да стана астронавт".


Това казва 19-годишната Зара Ръдърфорд, която в сряда по обед започна впечатляващо приключение. Тийнейджърката отлетя от летище в Западна Белгия за самостоятелното си околосветско пътешествие. Стремежът ѝ е в следващите около два месеца да премине през 52 държави на пет континента.


Ако го направи, тя ще стане най-младата жена, обиколила самостоятелно света със самолет. За целта маршрутът ѝ два пъти пресича Екватора - над Колумбия и Индонезия (задължително изискване, за да бъде признат рекорд от "Гинес").
На седемметровия ултралек самолет "Шарк" са поставени знамената на Великобритания и Белгия, защото Ръдърфорд е с двойно гражданство. Там обаче е и българското знаме, тъй като основен спонсор на предизвикателството е българската технологична компания ICDSoft.


"Ние напълно разбираме и подкрепяме страстта на една млада жена с прекрасна кауза - равенство между половете, която също иска да окуражи младите да пристъпят към въздушните спортове. Давай, Зара", казват от българската компания.Наред с рекорда тийнейджърката си е поставила за цел да вдъхнови повече момичета и жени да се насочат към науката и авиацията.


Детската мечта


"Това е мечта, която имам от много време, но винаги ми се струваше нереалистична. Когато реших да си взема година почивка преди да започна в университета, си дадох сметка, че имам цялото това време и мога да направя нещо щуро с него", каза Ръдърфорд.


Летенето ѝ е в кръвта, тъй като родителите ѝ са пилоти. "В началото ми беше трудно да го приема, но сега я подкрепям напълно", споделя майка ѝ Беатрис де Сме.


Една от целите на 19-годишната Ръдърфорд е да привлече повече момичета и жени към авиацията и науката

© Reuters

Една от целите на 19-годишната Ръдърфорд е да привлече повече момичета и жени към авиацията и науката


Ръдърфорд започва да се учи да лети, когато е на 14, но официално получава лиценз миналата година. Затова и на документи летателните ѝ часове са около сто.


Тийнейджърката казва, че разчита на качеството пред количеството. "Вече съм виждала част от маршрута, така че знам какво да очаквам".


При опита си тя ще лети само през деня и при добра видимост, като ще избягва големите летища. За цялото пътешествие около света ще ѝ е необходимо гориво, колкото разходва "Боинг 747" за десет минути. На всяко място планира да се среща с ученици и младежи с надеждата да покаже на момичетата, че "наистина могат да постигнат всичко, което искат".


Целта на тийнейджърката е да премине през 52 държави на пет континента

© Reuters

Целта на тийнейджърката е да премине през 52 държави на пет континента


Според данните на Международното общество на жените пилоти на самолети общо 5.1% от пилотите по света са жени. "Това е много малко, като се има предвид, че говорим за кариера, в която ти плащат, за да обикаляш света. Да, това все пак е работа, но е невероятна и носи невероятни възможности".


Ръдърфорд смята, че спонсорите ѝ, сред които са "Върджин" и Холи Брансън (дъщеря на Ричард Брансън), също ще допринесат за разпространение на посланията ѝ.


Зара Ръдърфорд започна приключението си в сряда по обед

© Reuters

Зара Ръдърфорд започна приключението си в сряда по обед


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK