Възможна ли е промяната: икономисти предложиха стъпки за развитие на българския футбол

Петър Ганев

© LAP.BG

Петър ГаневВъзможна ли е промяна в българския футбол? Въпросът е на дневен ред от години, а сега е в центъра на вниманието покрай наближаващия конгрес на БФС.


Докато вървят споровете между настоящото ръководство на футболния съюз и екипа на Димитър Бербатов, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи доклад, разглеждащ възможностите за "дълбоки промени в организацията и комерсиалното управление на професионалния футбол".


Основен автор е Петър Ганев, който е и член на надзорния съвет на "Левски". При представянето пред медиите той изтъкна, че идеята и работата по доклада са започнали преди влизането му в ръководството на сините преди година.
В доклада се разглеждат въпросите за собствеността, прозрачността и финансовия контрол върху дейността на българските клубове, комерсиалното управление на първенството и постигането на баланс при телевизионните права, разширяването на възможностите за реклама и спонсорства, както и инвестициите в стадионите и спортната инфраструктура.


Икономистите обърнаха внимание, че освен спортната страна, която се гледа най-често, е важна и тази в търговски план, като и там българският футбол е в криза. Отчитат се ниска посещаемост на мачовете, финансови задължения и фалити на отбори, проблеми със собствеността във водещи клубове, липса на инвестиции в спортната база и неизползван потенциал за генериране на собствени средства чрез реклама, спонсорства и т.н.


Един от изводите е, че трябва да се търсят механизми за опазване на традицията и подобряване на финансовото здраве на клубовете. "В Европа има примери за форми, при които се запазва в определена степен контролът на привържениците (членовете), но се освобождава комерсиалното управление на клуба - например правилото 50+1 в Германия. В България е възможно да се търсят механизми за повече прозрачност и засилена роля на привържениците, включително и чрез гарантирано участие с право на глас в общото събрание", заявиха от ИПИ.Според авторите допълнителна възможност е създаване на финансова комисия към Професионалната футболна лига, "която да гарантира прозрачност в собствеността и финансите на професионалните футболни отбори в страната, в т.ч. публикувайки годишен доклад, който обобщава финансовото състояние на отборите и дава справка за всеки един професионален клуб".


"Време е да се търси и различен баланс в управлението на футбола. БФС трябва да има цялостна отговорност към футбола в България, докато професионалната лига да поеме комерсиалното управление на Първа лига. Подобно деление би отворило възможност за по-силна позиция на клубовете по бизнес въпросите и по-изгоден договор за телевизионните права. Открита състезателна процедура, която следва добрите практики в Европа, би била ключова за опазване интереса на клубовете и публиката", заяви Ганев.


Данните показват, че едва 7% от приходите на отборите в Първа лига идват от телевизионни права. В Румъния и Турция процентите са около 40, а в Гърция и Полша - около 20-25. "Имайки предвид интереса и броя мачове, които се предават на живо в България, можем да твърдим, че приходите от телевизионните права у нас са силно подценени", гласи докладът.


Ганев даде пример с Румъния, където правата се продават при строги правила и в резултат местните клубове си разпределят годишно около десет пъти повече пари спрямо българските, а последният в класирането получава значително по-висока сума от българския шампион.


По думите на Ганев много важен е и въпросът със стадионите. Икономистът посочи, че в последните години някои клубове са подпомагани от държавата, а други не, като са липсвали ясни критерии.


"Спортната инфраструктура всъщност е в основата на ролята на държавата за една дълбока реформа на футбола у нас - поради публичната собственост на стадионите. Ключово е както намиране на дългосрочно решение за собствеността, така и работещ модел за първоначална инвестиция в стадионите. Спортната инфраструктура обаче не може да се разглежда изолирано от всички други въпроси. Публичната инвестиция в стадионите следва да е обвързана с промяна в управлението на родния футбол", посочват от ИПИ.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Българският футбол още е в соца, това е истината. Нито "собствениците", нито феновете го възприемат като бизнес. Едните просто не са истински предприемачи, докато другите го възприемат като даденост.

 3. 3 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Ганев е член на Надзорния съвет на ПФК "Левски" , който в момента отчаяно се нуждае от средства, и който очевидно с това ръководство не е в състояние да намери..
  Един от многото приказливци в клуба, който не дава свои пари, но иска да управлява чужди такива.
  Затова изобщо не съм изненадан, че "експертното" му мнение гравитира в духа: "Дайте да им дадем!", като най-често се споменава държавата.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  ... Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи доклад, разглеждащ възможностите за "дълбоки промени в организацията и комерсиалното управление на професионалния футбол" ...

  Ти да видиш!

  И са сетИх за един Пленум на БКП, излязъл с тезиси "За недъзите в българския футбол".
  Не знам защо ...

  И пак не знам защо, ама са сетИх и за един лозУнг - Футболът икономичен, дело на всеки!

  Май се задават някакви яки далавери там обаче.
  Твърде много оправячи, при това все "идейни" са появиха ...

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  Иглолистни, широколистни и футболистни.
  Дърветата у нас ...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Българският футбол? За какво реват тия? Искат да правят частен бизнес с държавни пари? Айде... Нема нужда...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  "идеята и работата по доклада са започнали преди влизането му в ръководството на сините преди година." - даа, като какъв се явява ТОЙ в "Левски", освен много важните МУ функции или пробва като пилотен модел клуба, та белким нещо се случи?! С теории не стават нещата, защото сега всеки ги може, иска се и нещо друго, което малко вече го имат. Дори и с работа, работа, работа пак не става...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  „Икономисти предложиха стъпки за развитие на българския футбол“

  На г-н Боби Михайлов стъпките са по-хубави:
  https://www.youtube.com/watch?v=bthmBqittl4

 9. 9 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Само с ЧЛЕНОВЕ бардак не става, требе и труженнички.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Любопитно

  Интересно докога е договорът за тв правата с нова тв, преди да изтече поне по тази точка нищо не може да се направи.
  А иначе - май само Лудогорец и донякъде ЦСКА имат действащ бизнес модел, останалите....

 11. 11 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За да се оправи българския футбол, освен всичко казано от господина, трябва и голяма част от футболистите да се подмени.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  А иначе - май само Лудогорец и донякъде ЦСКА имат действащ бизнес модел, останалите....
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Франчайзинг ...

  То затова и резултатите са такива.
  Фрайчайзполучателите изкарват колкото за собствените си екстри, сергиите им полупразни и все на ръба на фалита ...

 13. 13 Профил на uhv43648478
  uhv43648478
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Празни приказки и пожелания. Всички тия стъпки се свеждат на първо место до ... пари. Кой ще ги извади? Клубовете са частни дружества. А прословутите ТВ-права струват толкова, колкото некой се съгласи да плати. Това е пазарната икономика.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Най-важното, което трябва да се направи в нашия футбол, е да се гарантират правата на отборите, които създават футболисти. За да може дори третодивизионен отбор, ако е извадил читав юноша, дори да продължи кариерата си другаде, първият му клуб да получава доходи от него години наред. Така малките ще видят своя интерес да инвестират в деца и юноши. В момента големите отбори обират всичко читаво без пари и надолу по веригата никой няма стимул да създава нищо. Юношеският футбол съществува само защото родителите плащат едни такси на школите, някои от които печелят доста прилични пари.

  Следващото, което трябва да стане, е всички - собственици, привърженици, специалисти, да разберат, че всеки поотделно и всички заедно създават общ продукт. И няма значение кой е първи, кой последен, ако продукта е с отчайващо качество.

  Ние няма как да се мерим с мащабите на Англия, Германия или Италия. Не можем дори да се сравняваме с Турция или Румъния, с многократно по-голямо население от нас. Единствената ни възможност са юноши, школи, стратегия за създаване. Нашето първенство би било интересно за външен наблюдател само, ако се знае, че тук е пълно с таланти. Ако имаме облик, стил, индивидуалност. Никой чужденец няма да гледа родния шампионат, заради поредните интернационални отбори, които ще са 7-мо, 8-мо ниво на европейският футбол.

 16. 16 Профил на uhv43648478
  uhv43648478
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Нито "собствениците", нито феновете го възприемат като бизнес.
  —цитат от коментар 2 на 4okuto

  От футбол в България не може да се печели, та как точно очакваш собствениците да го възприемат като бизнес? А феновете пък защо да гледат на него като на бизнес? Що за тъпотии ...

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Разглеждали се вариантът собствениците да не са мафиоти? Или то друго няма като елит в България?

 18. 18 Профил на mgv32523843
  mgv32523843
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ганев е член на Надзорния съвет на ПФК "Левски" , който в момента отчаяно се нуждае от средства, и който очевидно с това ръководство не е в състояние да намери.. Един от многото приказливци в клуба, който не дава свои пари, но иска да управлява чужди такива. Затова изобщо не съм изненадан, че "експертното" му мнение гравитира в духа: "Дайте да им дадем!", като най-често се споменава държавата.
  —цитат от коментар 3 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Сигурен съм че е дал в пъти повече собствени пари, както и всеки обикновен привърженик , отколкото който и да е от "собствениците" от последните 10 години.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#16] от "uhv43648478":

  А така наречените фенове то кого очакват да им плаща сметката? Искали да гледат как някой рита топка? Добре. Ами да си плащат. Някой е длъжен да издържа футболни отбори? В името на какво? Един клуб, като не може да се самоиздържа или да намери частни спонсори - да отива в историята! Ама Левски, ама ЦСКА... Голям праз!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  ми те повечето собственици са все с гепени "бизнеси" как очакваме някой от тях да създаде нещо ново и устойчиво?

 21. 21 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Очевидно е, че нашият футбол е на дъното и трябва промени. Има доста държави с население по-малко от нашето, които генерират доста прилични суми от футбол. Следователно не трябва да откриваме топлата вода.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Да нопомня за телевизионните права

  https://www.dnevnik.bg/sport/2020/07/03/4085421_televizionnite_prava_za_bulgarskiia_futbol_machut_e/

  Просто се ритат по кокалчетата нашите хора. Няма как собственика на един от клубовете да е собственик и на телевизията, кято държи правата. Всъщност има как, но не е редно.
  За да се инвестира в български футбол с цел "рестарт" на системата, трябва да има доверие, че е възможно това да е печеливш бизнес. Такова доверие няма, никой (сигурен съм и ИПИ) не вярва, че профескионалният футбол в България може да носи печалби за отборите.

 23. 23 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-големият Исторически парк в света до Варна подкрепя Димитър Бербатов за шеф на БФС!

 24. 24 Профил на uhv43648478
  uhv43648478
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petleshev":

  Да си плащат за какво? Като ползватели на услуга/продукт, или като дарители за благотворителност? Ако е първото, то там важи пазарният принцип, съответно клубовете печелят от билети, ТВ-права и артикули толкова, колкото им струва продуктът. Да предложат по-добър продукт на по-висока цена и ще печелят повече.

 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  фалирал отбор ти излъчва негов финансист, който ти ръси ъкъл за "А1" группен?
  пРОМЕНАТА В БГ ФУДБОЛОТ ТРЕБВА ДА Е СЛЕДНАТА:
  1. АМАТЬОРСКИ СТАТУТ!
  2. пЪРВА ЛИГА СЪС 10 ОДБОРА.
  3. оТБОРЪТ С НАЙ-ДОБЪР КОЕФИЦИЕНТ В ЕВРОТУРНИРИТЕ СЕ ОБЯВЯВА И ЗА ШАМПИОН.
  4. БФС НА САПУН! КРАЙ НА ШЕФЧЕТАТА ТАМ. Прави ти се борд на директорите, който да управлева фудболот. Комисии: финансова и спортнотехническа.
  5. ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ОДБОРЧЕТАТА С ИМЕНА НА НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ! Защото получават нечесно предимство и спонсорски интерес. Забрана за ползване на имена на националните герои в бъдеще.
  6. ТЪРГ ЗА ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРАВА ПРЕДИ СЕКИ МАЧ. ИНТЕРЕСЕН СИ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯТА КАТО 0 ЛЕВА - ПОЛУЧАВАШ 0 ЛЕВА.....

  требва як шамар и шут у гъзот на фудболот. Може да си продължи и така, обаче нема да има победи и слава на тиренът. нито за нацьонала, нито за отборчетата.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#2] от "4okuto":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Или казано с други думи сме " на светлинни години назад" даже и от съседни нам балкански страни!Заради това и футбола ни е полу-аматьорско ниво!Само "Лудогорец" е нормално работещ клуб у нас!Но пък за сметка на това в Разград гръбнака е от чужденци и само някой българин " за цвят"!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#15] от "famousandco":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Весело

  НПО Институт за пазарна икономика (ИПИ) представил доклад, ама във футбола няма пазарна, а фенска икономика!

  ДБ: Време е да спечелим България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK