Сантиметър разлика: победителят в маратона във Виена беше дисквалифициран

Сантиметър разлика: победителят в маратона във Виена беше дисквалифициран

© ReutersЕтиопецът Дерара Хуриса спечели маратона във Виена, като пробяга разстоянието за 2.09:22 часа. Около 45 минути след това обаче той научи, че е дисквалифициран.


Организаторите на състезанието обявиха, че Хуриса е нарушил правилата, като е използвал маратонки, които не отговарят на изискванията. Подметката на неговите обувки била с 1 см по-дебела от позволеното.


"По време на техническата конференция обърнахме внимание на правилата за обувките. За съжаление нямахме друг избор, освен да дисквалифицираме състезателя", каза Ханес Лангер, който е сред организаторите на маратона.
Въпросът за маратонките в бяганията става все по-обсъждан заради технологичната революция.


"Това е нещо, което става за пръв път. Смятам, че отсега нататък ще има някакви проверки, за да се избегне подобен проблем в големите маратони", добави Лангер.


Победата беше присъдена на Ленард Лангат от Кения, завършил три секунди след Хуриса. "Разбира се, бих предпочел аз да скъсам лентата. Нямах никаква представа за дисквалификацията, докато не ми казаха. Целта ми беше да спечеля и благодаря на Господ, че накрая го направих."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK