"Левски" без "Лукойл": краят на "най-смисления проект в българския спорт"

"Левски" без "Лукойл": краят на "най-смисления проект в българския спорт"

© LAP.BG"Повярвайте, по-смислено нещо в българския спорт не е правено".


С тези думи на 5 януари 2018 г. баскетболният треньор Константин Папазов описа голямото събитие в спорта, при което "Лукойл България" пренасочи спонсорството си от "Академик" към неговия "Левски 2014". Другите участници в пресконференцията, предизвикала огромен интерес тогава - бившият вече генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев, Сашо Везенков и Тодор Стойков, се обединиха около идеята, че това е "проект на бъдещето".


По-малко от три години по-късно обаче резултатът се различава от идеите - "Академик" преустанови дейност преди година, а "Лукойл България" вече не е спонсор на сините. Във вторник българският първенец претърпя тежка загуба в Шампионската лига, като впечатление направи, че логото на компанията вече не е на екипите на отбора.
"Факт е, договорът с "Лукойл" изтече, много вероятно е да не бъде подновен", каза Папазов, който няколко години по-рано създаде баскетболния клуб.


Бившият национал Стойков, който в "Левски Лукойл" беше в ролята на представител на спонсора, заяви пред "Дневник", че при това положение работата му при сините е приключила. "Това е рекламен договор, който е изтекъл. "Левски" е "Левски", но без "Лукойл". За съжаление, лошо е за баскетбола, но животът продължава", каза Стойков.


От "Лукойл България" заявиха пред "Дневник", че договорът с баскетболния шампион е изтекъл през юни. Компанията, която две десетилетия беше силно свързана с баскетбола, ще продължи подкрепата си в професионалния спорт чрез волейболния "Нефтохимик" (Бургас), където е основен спонсор. "Разработваме и нови програми за поддръжка на спорта, които ще са с по-масов характер, но те ще са за следващата година", добавиха от компанията.


Бъдещето след "проекта на бъдещето"


При представянето на проекта в първите дни на 2018 г. Папазов заяви, че се сбъдва негова мечта.


"Левски" без "Лукойл": краят на "най-смисления проект в българския спорт"

© LAP.BG


Тогава основната част от критиките и притесненията на хората, обичащи баскетбола, бяха, че се нанася тежък удар по екосистемата в първенството. Дългогодишният хегемон "Лукойл Академик", изграден върху основите и традициите на студентския клуб, беше поставен встрани с уверението, че там ще се развиват талантливи български играчи.


За "Левски 2014", чието име стана "Левски Лукойл", задачата беше да постигне това, което направи "Лукойл Академик", но с желанието за една голяма разлика - да има повече привърженици. "Бяхме номер 1 в България, но за съжаление нямахме публика. Отбори без публика нямат успехи в дългосрочен план. Надявам се, че "Левски" ще прегърне идеята", каза на тогавашната пресконференция Везенков, който дълги години ръководеше "Лукойл Академик".


Голяма част от синята общественост обаче не прегърна идеята.


Обещаният път започна да се променя през септември 2020 г. Тогава Златев се раздели с поста си в "Лукойл България". Няколко дни по-късно беше обявено, че "Академик" преустановява дейността си.


Сега, без да се вдига шум, дойде раздялата между сините и генералния спонсор на клуба.


Папазов (вдясно) празнува заедно със Стойков

© LAP.BG

Папазов (вдясно) празнува заедно със Стойков


"Отборът е "Левски". На този етап още нямаме потвърждение, говорили сме с много компании и вярвам, че сме на прав път. Аз съм отговорен човек и докато нямам 100% сигурност в бюджета, няма как да подписваме договори с чужденци. Докато от българите има разбиране, изчакване, при чужденците е бизнес и не може да се рискува подписването на скъпи такива", каза Папазов, цитиран от bgbasket.com, след мача с "Прометей", в който съставът беше само от български играчи. По думите му са необходими и двама чужденци.


Папазов добави, че все пак е положително настроен. "Ние винаги сме държали добрите български играчи да са при нас. Изключителна коректност, морал от тяхна страна. За "Левски" е най-важно да съхрани тези състезатели и да направи отбор, който да има амбиции, отговарящи на името на "Левски". Не съм се предал. Не би било нормално в София да няма баскетбол."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK