Приходната агенция вече проверява тотото след сигнал от министерството на спорта

Приходната агенция вече проверява тотото след сигнал от министерството на спорта

© Георги КожухаровНационална агенция за приходите (НАП) обяви началото на проверка в Българския спортен тотализатор (БСТ). Успоредно с това ще се проверяват и други 14 дружества, които получават средства от Министерството на младежта и спорта, се казва в информацията.


Действията от страна на агенцията започват след сигнал от министерството на спорта за съмнения за финансови нередности в периода 2015 - 2020 г.


Според информацията "данъчните инспектори ще проверят всички финансови документи и договори за период от пет години, както и даренията, направени от тотото, въпреки наличието на загуби, констатирани от одиторите на спортното министерство".
Още с идването си на поста като служебен министър на спорта Андрей Кузманов заговори за проверки в министерството и във всички дружества, които са на негово подчинение. Впоследствие той много пъти говори за нарушения и нередности, като не влизаше в детайл, а посочваше, че са сезирани отговорните органи.


"Ако като завърши проверката има наказателни постановления, те ще бъдат издадени от НАП или препратени към прокуратурата, ако има данни за престъпления. Ако няма нищо, ще се каже, че проверката е приключила", каза досегашният служебен министър на финансите Асен Василев.


Преди дни Кузманов влезе в задочен спор с предшественика си Красен Кралев заради изказване за нередности около 25 млн. лева, отпуснати преди време за изграждане на физкултурни салони.


"Също по искане на Министерство на младежта и спорта НАП ще провери и 14 дружества, получатели на обществен ресурс по договори, сключени със спортното ведомство за строителство на физкултурни салони и спортни съоръжения, включително всички данъчни и финансови аспекти на тези договори", добавят от агенцията.


От там посочват, че се очаква проверките да приключат в следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK