Известен италиански алпинист ще гостува на "Банско филм фест"

Известен италиански алпинист ще гостува на "Банско филм фест"

© banskofilmfest.comИзвестният италиански алпинист Маурицио Занола ще е сред гостите на "Банско филм фест".


Фестивалът на планинарското, екстремно и приключенско кино ще се проведе между 22 и 26 септември. На него ще бъдат представени 70 филма от 40 държави.


Там ще са и Стефан и Максим Иванови, които прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка. На събитието ще бъде представена книгата "НЕВЕРЕСТ - с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите".
Състезание на името на основателя на "Банско филм фест" Петър Атанасов ще се проведе на 25 септември.


Гостите на Банско


- Симон Меснер (Италия) - Симон Меснер е режисьор на планинарски филми и страстен алпинист и катерач. На 16 години намира пътя си по класическите маршрути в Доломитите. Днес, той успява да изкачи множество скални и ледени турове, прокарва нови маршрути в Оман, Йордания, Пакистан, Алпите и в родните си Доломити. Ръководи и филмовата къща на баща си Райнхолд Меснер.


- Маурицио Занола - Маноло (Италия) - Легенда сред италианските катерачи. Маноло е един от първите италиански катерачи, които практикуват свободното катерене, легендарна личност, все още активно катери и прокарва нови маршрути.


- Надине Валнер (Австрия) - световно известна екстремна, официален атлет на RedBull, многократна шампионка на Световната купа по фрийрайд, катерачка. Ще представи и най-новия си филм "Decisions" пред публиката.


- Елизабет Револ (Франция) - Елизабет Револ е френска височинна алпинистка, първата жена, която изкачва осемхилядника Нанга Парбат през зимата.


- Кшищов Качмарек (Полша) - приключенец, слаклайн и хайлайн екстремен спортист.


Гости ще бъдат и приключенците на България:


- Николай Петков - алпинист и катерач. Николай Петков е единственият алпинист в света, обходил трите ръба на Еверест. Все още активен катерач, Петков има над 60 експедиции до емблематчини върхове и стени по света. Автор на редица премиерни изкачвания. Преди 2 години, на 18-ото издание на Банско филм фест, именитият ни алпинист представи историята на изкачванията си по големите стени в света. Сега ще разкаже за експедициите си по високите върхове.


- Ивайло Нинов - Германеца - Big Wall катерач и бейс-скачат. Презентацията - Приключения Ладак-Кашмир, Саудитска Арабия. Приключения с Ерик Фенз в Кашмир и с Лео Холдинг катерене и скачане от девствени кули в Саудитска Арабия" - Иво Нинов е световно известен Big Wall катерач и бейс-скачат.


- Георги Георгиев - Черния - IFMGA Планински водач, легенда в българските екстремни ски, водач със ски. Презентацията на Георги Георгиев за проф. д-р Любен Телчаров, планинар и алпинист, един от учредителите на "Българския алпийски клуб" и на Планинската спасителната служба.


- Хелиана Дундарова - спелеолог, д-р на биологическите науки, участник в многобройни български и международни експедиции. Тя ще изнесе презентация на тема"Пещерна експедиция Бански суходол".


- Тончо Тончев - алпинист. Презентацията на Тончо Тончев е на тема "Дхаулагири 8 167м. - история на изкачванията". Точно Тончев един от най-успешните български алпинисти, първият българин, изкачил осемхилядника Нанга Парбат през 1993 г., участник в множество експедиции.


- Стефан и Максим Иванови - мореплаватели. Първите българи прекосили Атлантическия океан с гребна лодка. Презентация и представяне на книгата на Максим и Стефан Иванови - "НЕВЕРЕСТ - с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK