Отмяна, но не съвсем: УЕФА не се отказва от борбата срещу Суперлигата

Отмяна, но не съвсем: УЕФА не се отказва от борбата срещу Суперлигата

© ReutersУЕФА не се е отказала от борбата срещу Суперлигата на богатите, въпреки че съобщи, че отменя всички санкции срещу клубовете. Европейската федерация спря процедурите в понеделник вечерта, тъй като имаше поставен петдневен срок от съд в Мадрид да го направи.


Във вторник обаче УЕФА предприе нова юридическа стъпка и поиска отвод на съдия Мануел Руис де Лара, който я задължи да спре всички санкции.


"УЕФА подаде молба за отвод на съдията, който председателства настоящото производство, тъй като смята, че има значителни нередности в това производство. В съответствие с испанското законодателство - и в основни интереси на правосъдието - УЕФА очаква въпросният съдия незабавно да остане настрана в очакване на пълното и надлежно разглеждане на производството", се казва в нова позиция на федерацията.
УЕФА се е обърнала и към по-висока инстанция на съда в Мадрид. В съобщението се казва още, че "УЕФA ще продължи да предприема всички необходими стъпки в съответствие със законодателството".


Съдия Руис де Лара вече отсъди, че УЕФА нарушава законодателството на Европейския съюз за свободна конкуренция. Той отнесе въпроса до съда на ЕС, който ще заседава на 18 октомври.


Дори и отмяната на санкциите да остане в сила, Суперлигата за момента изглежда далеч от осъществяване, въпреки че трите клуба, които все още я поддържат - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", смятат, че проектът е жив.


Пред "Гардиън" два от английските клубове съобщиха, че няма да се връщат в Суперлигата. "Ливърпул" посочи, че има промяна в правилника на клуба, според която организацията на феновете "Духа на Шенкли" ще има решаващ глас, ако клубът обмисля да се присъедини към нов турнир.


"Нашето участие в предложените планове за Суперлига е преустановено. Ние сме ангажирани да спазваме това и не трябва да има неяснота, която да предполага нещо друго. Ние действаме според най-добрите юридически съвети и подход, за да прекратим по подходящ начин нашето участие", съобщи говорител на "Ливърпул".


От "Манчестър юнайтед" също нямат намерение да се връщат в проекта.


"Нашата позиция не се е променила - няма да участваме в европейска Суперлига. Процесът за разпускане на Суперлигата е повлиян от продължаващите съдебни спорове в Испания. Ние не участваме в този съдебен спор и би било неуместно да коментираме", заявиха от "Юнайтед".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK