"Домът на футбола" в Бояна: поскъпнал и на загуба

"Домът на футбола" в Бояна: поскъпнал и на загуба

© LAP.bgЗначително по-висока цена за изграждане от официално обявената, както и финансови загуби за дружеството, което стопанисва обекта. Това е резултатът за "Дома на футбола", както в БФС наричат футболната база в Бояна, близо пет години след откриването ѝ.


Изградена в основната си част с пари от УЕФА, тя трябваше да осигури отлични условия не само за националните отбори, но и за клубове и дори любители.


В дните преди конгреса на футболния съюз (на 12 октомври) базата се оказа в центъра на кандидатпрезидентската кампания. Вниманието най-напред привлече Димитър Бербатов, който заяви, че БФС е ипотекирал старата си сграда на ул. "Иван Асен" в София, за да тегли кредит, тъй като парите за изграждането били недостатъчни.
Петър Величков, който е член на настоящото ръководство на БФС и е в екипа на Бербатов, каза, че има пропуснати ползи от наеми на хотелската част и ресторанта.


В понеделник сайтът bird.bg представи документи, според които УЕФА е отпуснала 11.5 млн. евро, а не 9.5 млн. евро, както беше обявено при откриването на базата на 17 ноември 2016 г. А също и че изпълнител на строежа на сградите и прилежащата инфраструктура е консорциум "Промишлено строителство - Водстрой", свързван с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.


Тези твърдения върнаха темата за важността на базата за българския футбол и за начина ѝ на управление. Годишният доклад за дейността на дружеството "Национална футболна база", което е собственост на БФС, показва загуби и за 2019 г. и за 2020 г., сочи проверка на "Дневник".


От него се разбира, че за малко повече от година Съветът на директорите на дружеството е променян три пъти.


"Дом на футбола" или лукс за отбрани


При откриването беше съобщено, че съоръжението е построено за 10 млн. евро, от които 9.5 милиона са дошли от УЕФА. На събитието присъства и президентът на УЕФА Александър Чеферин, който отправи похвали към президента на БФС Борислав Михайлов.


Фотогалерия: Откриването на новия дом на футболните национали и БФС >


Сега се оказва, че пълната стойност на изграждането е много по-висока. "Стойността на проекта е 30 млн. лева - около 15.5 млн. евро. Не само че не липсват пари, но и не достигат. Затова теглихме кредит в размер на 3.2 млн. лева, който впоследствие през 2019 г. беше погасен и ипотеката беше заличена. Тези документи (публикуваните от bird.bg) са към определена дата. Фирмата ("Водстрой") е избрана след проведен конкурс, на който присъстваха едни от най-големите строителни фирми. Спечели тази с най-ниската оферта. Всичко е неколкократно проверено, включително от органите на УЕФА", каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.


Бербатов и екипът му заявиха, че е можело базата да бъде много по-евтина, а спестените средства от бюджета на БФС да бъдат вложени в други насоки за развитие на футбола.


Съмненията около начина на управление на базата започнаха още след откриването ѝ заради твърденията, че зад собствеността на фирмата, която ползва бара, стои синът на Борислав Михайлов - Николай. Нещо, което от БФС продължават да отричат.


Наскоро Величков заяви, че БФС има да получава наеми от първия наемател на хотела, който е осъден, но по думите му се е оказала "куха фирма". Отделно той заяви, че футболният съюз не е събирал такси за ток и вода от следващите наематели.


Според отчета "Национална футболна база" ЕАД е отдала през 2020 г. на трети лица ресторанта на мансардния етаж на възстановителния център и самия център за възстановяване и отдих. Отделно почасово се отдават за ползване три големи терена и един малък, както и многофункционална зала.


"Дневник" потърси БФС с въпроси по темата, но не получи отговор. Източник, близък до управлението на футболния съюз, съобщи пред "Дневник", че първият наемател на хотела, който е имал дейност през 2017 и 2018 г., е осъден и дължи малко над 30 хил. евро плюс около 4000 лева разноски по делото.


Той потвърждава думите на Величков, че не са начислявани такси за ток и вода на наемателите, като това се оказало грешка на администрацията, която била отнесена до изпълнителния комитет през 2020 г. и веднага са взети мерки. В резултат е постигнато споразумение с наемателите за погасителен план, като вече са изчистени 11 вноски и остават още шест, които трябва да са изчистени до края на годината.


Източникът на "Дневник" твърди, че управлението на базата стъпва върху бизнес план, подготвен от външен консултант. Резултатите обаче показват лоши финансови резултати - загуби от 52 хил. лева през предпандемичната 2019 г. и от 148 хиляди през 2020 г.


За 2019 г. разходите за дейността са в размер на 612 хил. лева, а приходите са 554 хиляди. През 2020 г. разходите са 442 хиляди лева, а приходите - 294 хиляди.


От юли 2020 г. насам дружеството е имало три различни състава на Съвета на директорите. Източникът на "Дневник" даде обяснение, че това се дължи на пенсионирани служители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK