Кой избира президента на БФС

Кой избира президента на БФС

© LAP.BGЧасове остават до конгреса на Българския футболен съюз (БФС), на който ще бъде определен следващият президент.


На последното си заседание настоящият изпълнителен комитет на организацията обяви, че редовните членове с право на глас са общо 526 футболни клуба. От тях тези, излъчили свой представител-делегат, са 508.


Един клуб - един глас
Според устава на БФС всеки клуб има по един глас на конгреса. Тежестта на мнението на ЦСКА, "Левски" и "Лудогорец", например, е същата като на всеки друг клуб от регионалните групи.


Така на практика президентът и ръководството на БФС се избират от аматьорските клубове, които съставляват около 93% от всички клубове в страната (професионалните са само тези в Първа и Втора лига).


"Дневник" представя списъка с всичките 526 клуба, имащи право на глас (няма информация кои са 18-те, които не са заявили свои делегати). Най-много клубове има в областите Пловдив (50) и София-град (49), а на трето място е Благоевград (45). Най-малко са в Смолян - пет клуба.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK