"Ветровитият стол": защо Михайлов и Бербатов искат да оглавят БФС

"Ветровитият стол": защо Михайлов и Бербатов искат да оглавят БФС

© LAP.BG"Изключително неприятно ми е да обявя, че се кандидатирам за президент на БФС."


С тези думи в средата на април футболният мениджър Георги Захариев съобщи, че ще се включи в надпреварата за президентския пост във футболния съюз. Тогава той даде да се разбере, че съзнава, че няма никакви възможности да спечели, но целта му е друга - да привлече внимание и да предизвика обсъждане на проблемите във футбола.


Защото футболът в България затъва отдавна, а футболният съюз в качеството си на ръководен орган не успява да предизвика промяна. Вместо това на повърхността редовно има загуби, скандали, критики от недоволни запалянковци, а зад кулисите прозират и политико-икономически интереси, свързани с влиянието на БФС върху най-популярния спорт (а оттам и върху разпределяне на средства, идващи и от ФИФА и УЕФА, и пряко или косвено върху настроението на хиляди запалянковци).
И въпреки всичко това интересът към президентския пост в БФС остава голям. Кандидатите са шестима (два пъти повече спрямо предишния конкрес), като фаворитите са дългогодишният президент Борислав Михайлов и бившият нападател Димитър Бербатов. Другите са Захариев, Христо Порточанов, бизнесменът и спонсор на "Марица" Христо Христов и бившият футболен ръководител Ивайло Дражев.


Дългогодишният президент, който определя постта като "ветровит" и ще търси пети мандат, е нагледен пример, че интересът към постта е огромен. Въпреки скандалите и явния политически натиск, довел до оттеглянето му през 2019 г., когато след скандалния мач с Англия в София беше притиснат от бившия министър-председател Бойко Борисов да си тръгне, той отново е на сцената. Нито липсата на резултати, нито честите скандали и съмнения за нередности, нито дори собствените му думи от далечната 2013 г., че го очаква последен мандат, оказаха влияние върху намерението му да продължава година след година.


Една от причините за силата на позицията е, че президентът на БФС, който сам назначава изпълнителния комитет, не се контролира от никого и това създава предпоставки за спокойно управление при липса на прозрачност - каквато се вижда в последните години.


Именно срещу тези практики дойдоха призивите за промяна, главно от опозицията в лицето най-вече на Бербатов и екипа му.


Игра на тронове


Михайлов, който е на власт от 2005 г. наскоро каза, че ще се яви на конгреса с гордо вдигната глава, като си постави и много добра оценка за управлението си и обяви, че корупция в БФС няма.


Повечето от хората в изпълнителния комитет на БФС също са там от години. Ако ги питате, всички те казват, че не печелят от футбола и че работят в БФС за благото на спорта. И са твърди застъпници на Михайлов.


Зад тази маска обаче стоят и сложни интереси, включително политически, които пряко или косвено се усетиха в различни случаи в последните години. Най-явният беше през октомври 2019 г. след скандалния мач с Англия. След изненадващото си завръщане начело на БФС година и половина по-късно бившият вратар заяви, че "всичко, което се случи на този мач, не беше нормално. Всичко беше подготвено на всички нива, но това е минало". Михайлов обаче не каза повече по темата.


Около оставката му имаше дори очаквания, че в надпреварата за президентския пост ще се впусне бившият вече министър на спорта Красен Кралев. Според източници на "Дневник" преди месеци Борисов е разговарял със Стилиян Петров (сега част от екипа на Бербатов), като го е опитал да го убеди да се кандидатира за президент.


От друга страна, от години има твърдения, че ДПС има силна дума в БФС, като контролира голяма част от клубовете в страната. Няколко мандата в изпълнителния комитет на футболния съюз изкара бившият депутат от партията и член на оперативното бюро Камен Костадинов (преди време той каза, че е "безобидна, но сериозна глупост твърдението, че ДПС ръководи БФС").


Още през 2008 г. Михайлов коментира темата за връзката между футбола и политиката след първото си преизбиране. "Чух, че той (Бойко Борисов) казва, че ДПС са ми осигурили 30 гласа - в това няма нищо лошо. Аз спечелих изборите със 160 гласа в моя полза, което прави 60 гласа разлика с конкурента. Така че ако са 30, това не е било достатъчно. И не виждам нищо лошо, така или иначе има клубове в тези региони. Просто политиците не трябва да използват футбола", заяви тогава бившият вратар, цитиран от "Спортал".


Не е далеч назад и споменът за срещата, която Борисов организира в Министерския съвет с участието на Михайлов, бившия главен прокурор Сотир Цацаров, бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов и трима бизнесмени и ръководители на водещите клубове - Васил Божков (по това време начело на "Левски"), Гриша Ганчев (ЦСКА) и Георги Домусчиев ("Лудогорец").


Според Бербатов "политиката е несъмнено свързана с футбола в България". "Футболът е политика на моменти. Трябва да се благодари на местната власт и общините в отделните малки райони, защото ако тях ги няма, някои отбори приключват. Този казус го има", заяви той пред Би Ти Ви преди седмица.


На въпрос на "Дневник" дали се усеща политическа намеса покрай конгреса, Стилиян Петров отговори отрицателно. Отново той излезе с твърдение, че кметът на Симитли Апостол Апостолов агитирал десетки клубове да подкрепят Михайлов. Подобно действие изглежда странно, след като самият Апостолов издигаше Порточанов през април, а през май обяви, че разпуска футболния отбор на града заради "простотиите на БФС".Затова и Бербатов, Стилиян Петров и екипът им призоваха клубовете да бъдат смели. "Подписката за предсрочен конгрес беше подкрепена от повече от 250 клуба (общо в конгреса могат да участват 508 клуба - кои са и какъв им е гласът - четете тук). Има и много клубове, които ни споделиха, че ще ни подкрепят на конгреса, но не искат да покажат явно своята воля, защото се притесняват от сегашното ръководство. Повтаряме постоянно, че този страх е насаждан през тези 16 години. Вместо на клубовете да се помага и те да станат независими, сегашното ръководство ги държи умишлено в зависимост, за да ги притесняват, когато дойде време за конгрес", заяви Бербатов пред "Капитал".


Парите и футболните "еврофондове"


Според устава на съюза "президентът е разпоредител с бюджета на БФС". "Той може да възложи на изпълнителния директор извършването на определени действия на разпореждане със средствата от бюджета", гласи основният документ на организацията.


"В българския футбол има много малко пари, за да има корупция за каквато се говори. Тя трябва да бъде търсена на други места", каза наскоро Михайлов пред "Нова тв". Пред Би Ти Ви посочи, че бюджетът за последните четири години е бил около 80 млн. лева.


Годишният финансов отчет на БФС за 2020 г. показва, че футболният съюз е осъществил приходи от стопанска дейност в размер на 4.3 млн. лева и приходи от нестопанска дейност в размер 16.3 милиона лева. Основните стопански приходи са от финансиране - почти 2.7 милиона лева, приходи от телевизионни и други права - 650 хиляди лева и приходи от реклама - 528 хиляди лева. Фрапиращо ниски са приходите от продажба на билети - едва 33 хиляди лева, което единствено може да се обясни от пандемичната ситуация в страната и провеждане на редица срещи на националните отбори без публика, а така също и намаляване на броя на изиграните срещи. Ниски са приходите и от продажба на стоки - 73 хиляди лева само, коментира Юлиян Михов, който е директор бизнес развитие за Централна и Източна Европа в "ПрайуотърхаусКупърс".


Отчетът показва, че през 2020 г. БФС продължава да осъществява проекти, финансирани от ФИФА и УЕФА. От международната федерация са дошли 5.4 млн. лева. От 2020 г. програмата на УЕФА "Хеттрик" влиза в петия си цикъл, който ще продължи до 2024 г. с подобрени условия. За това време България - като всяка друга европейска федерация - ще получи 4.5 млн. евро за инвестиции, както и по 2.4 млн. евро всяка година за оперативни разходи, участие в турнири, семинари, проекти, за развитие на женския футбол, на треньори и съдии и др.


Бербатов смята, че БФС усвоява много малко пари от тези, които УЕФА предоставя като възможност с мисъл за развитие на футбола.


За да има по-голям контрол, Захариев предлага изпълнителният комитет да е съставен на база процентно съотношение от резултатите от конгреса, както е в парламента, а не всички членове да са назначение на президента.


Време за герои


През 2005 г. Михайлов дойде на власт заедно с част от т.нар. "златно поколение" от световното в САЩ '94. Подкрепен от някои от съотборниците си, включително Христо Стоичков, Наско Сираков, Йордан Лечков и Емил Костадинов, бившият вратар оглави футбола, като свали от поста Иван Славков.


Повече от 15 години по-късно проблемите пред българския футбол се увеличават, националният отбор не се е класирал на голямо първенство от Евро 2004, но стремежът на Михайлов и хората около него да управляват не стихва. Същото, очевидно, важи и за други личности.


Фотогалерия: Футболното царуване на Борислав Михайлов >


Този път срещу себе си Михайлов има силен съперник в лицето на Бербатов. Ситуацията напомня донякъде 2005 г., тъй като заедно с бившия нападател са и някогашните му съотборници в националния отбор Мартин Петров и Стилиян Петров.


"Няма гаранция (че няма да стане същото) - това е нормален и важен въпрос. Ние сме различно поколение, тотално независими. Но ние сами не можем, необходима е подкрепата на клубовете", каза Бербатов. И добави, че при него личният мотив е свързан с това да удържа на думата си да помогне на българския футбол. "Аз съм узрял да поема отговорност да донеса нужната промяна".


Част от критиките към Бербатов бяха, че не е представил достатъчно ясно идеите си за това как ще донесе промяната. В последните си медийни изяви бившият нападател се постара да промени това усещане. До момента обаче остава много тесен кръгът от хората от екипа си, които е разкрил, което също се тълкува като слабост.


Дуелът между двете страни върви от месеци. Всъщност, веднага след като Бербатов обяви, че ще се кандидатира за президент, Михайлов изненадващо се върна на сцената с решението да оттегли оставката си (бившият вратар твърди, че двете събития не са свързани). Последваха серия юридически действия и подаване на сигнали и от двете страни. В крайна сметка усилията на Бербатов и екипа му дадоха резултат и извънреден конгрес ще има. Решението на съда дойде в деня, в който БФС свика редовен конгрес за 18 март 2022 г.


Останалите играчи в картината изглеждат като аутсайдери. Порточанов беше начело на "Нефтохимик" в края на миналия век и началото на този, когато отборът имаше водеща роля.


Христов пък попадна в центъра на вниманието, като преди малко повече от година обяви, че през 2018 г. е дал пари в брой на член на изпълкома, за да се манипулира мач на отбора си. Последствия нямаше. "Като президент на "Марица" дадох пари в брой на член на изпълкома, за да манипулираме футболен резултат. Името на човека ще съобщя на конгреса на БФС. Това е много важно, не се страхувам, дадох му пари в брой няколко дни преди мача с цел да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, но тази практика трябва да престане", заяви Христов на пресконференция.


В списъка е и Дражев, който беше кандидат и през 2018 г., когато получи едва пет гласа. Тогава той повдигна темата за политическа подкрепа в полза на Михайлов, като каза, че в помощ на бившия вратар са били впрегнати кметове.


Според Захариев има много лостове, с които футболният съюз може да влияе силно върху клубовете. По думите му за някои от по-малките е достатъчно да им бъдат налагани постоянни глоби от всякакъв характер по 500 или 1000 лева, което може дори да доведе до фалита им.


Интересна е и позицията на големите клубове. ЦСКА беше сред осемте, които издигнаха кандидатурата на Бербатов. Навръх рождения ден на "Левски" на 24 май собственикът на клуба Наско Сираков заяви, че "при всички положения "Левски" е за промяна и за смяна на статуквото". Половин година по-рано адвокатът Иво Ивков, който е защитавал сините по много дела, каза, че ще се кандидатира за президент, тъй като смяташе, че е "най-правилният за президентския пост". Очакванията бяха той да бъде издигнат и от "Левски". Сега обаче не е сред кандидатите, а позицията на сините остава неясна.


Незаявена е и тази на "Лудогорец". Но Михайлов се появи на стадиона в Разград за мача с "Цървена звезда" в Лига Европа (президентът на БФС от години не беше посещавал мач на клубен отбор), което може да се тълкува като послание. Отделно, собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който е част от сегашното ръководство на БФС, каза преди две години, че Михайлов "винаги работи за развитието на футбола".


Едно от притесненията, свързани с конгреса, е, че той може да бъде последван от серия съдебни оспорвания в зависимост от това кой спечели (свързани с редовността и продължителността на мандата), което да донесе още по-големи предизвикателства за футбола.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Успех на Митко, Марто, Стенли и екипа им днес!
  Няма да е лесно, но все отнякъде трябваше да се започне!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  Митето не е за тази работа. Няма никакъв административен опит и никакви знания. Той и бившите футболисти около него са като кучета в месарница, гледат месаря и си викат, тва го мога и аз. СОРИ.

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Нерде Иван Славков -- нерде всички тия кандидати!

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Това е от снощи :)

  Yavor G. Pirgov
  17 мин ·
  Ето каква е картинката от последните минути в столицата, където утре ще се проведе конгреса на БФС, в който няма корупция.
  В ресторант “Трето полувреме” в Ст град (собственост на Вили Вуцов) ядат и пият делегатите от варненска област, които по принцип са настанени в Хилтън. В Шератон са от Сливен, Ямбол и т.н , а в Дон домат в Редута са от Плевенска, врачанска и т.н области, които са настанени в Маринела. Последните ги обслужва Костадинов, а в Шератон домакин е Лечков. Настанени са с пари на БФС и вечерите се плащат от БФС, но са поканени само поддръжниците на Боби (Некурумпиран и прозрачен) Михайлов. Събитието е под надслов “официална вечеря”.
  Въпросите са кой плаща масрафа, как ще бъде осчетоводен и защо са поканени определени делегати?
  Ще се радвам ако това се сподели от повече хора, а и снимки от събитието ще са от полза. Все пак жените на делегатите сигурно се интересуват с кой и къде са в момента.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#5] от "doctor.no":

  Отвратително, за една шкембе чорба се продават, несретници и сребролюбци.

 7. 7 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  До коментар [#3] от "442":

  Това ще го разбере самият Бербатов, когато трябва да вземе решение от типа има ли право Литекс да се състезава в А група с името ЦСКА или читав ли е лиценза на Левски и дали условията на стадиона на новия участник в А група покриват критериите за А група?

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Боби перуката, както го наричат изпадне ли от БФС става господин никой. И трябва да си търси работа, а той не е работник.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  Михайлов трябваше да си тръгне много отдавна!
  Понеже няма да го направи доброволно трябва да бъде изнесен от там!!!

 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "Статуквото в България дава яростен отпор на Промяната. А понеже българският футбол е събрал в себе си всичките недъзи и провали на българското управление в Десетилетието на Загубеното време под властта на най-добрия футболист сред политиците и най-добрия политик сред футболистите, то утре ще видим на какво е способно едно гадно и безпътно Статукво само и само да унищожи от корен и най-малката възможност, и най-крехката надежда за Промяна!
  Гледай Борислав Михайлов и мисли за Бойко Борисов!!!!"

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анти Шишковци":
  "Гледай Борислав Михайлов и мисли за Бойко Борисов!!!!"

  Ами кво да гледаш?
  Купени избори!Какъвто народа, такъв и футболния съюз!

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Поне 300 аматьорски клуба са регистрирани от поставени лица на Пер-Леч-Ко и Ко .Това е станало отдавна и този театър вече е игран .Тези хора си получават дължимото и каручката си скърца по пътя .Няма шанс за промяна .Що се отнася до функциите на БФС - да -те са организационни ,като навсякъде другаде .Но в тези функции има инициативи и правомощия ,които включват подпимагане клубовете с ноу хау , закони за ДЮФ ,правила на провеждане на първенствата ,подготовка на кадри ,начинания по въвеждане на системи за тренировка и доста други ,които по света се правят а тук не .
  Хора ,лично аз съм съм разговарял с регионалния на Зона София да въведат актуални за света възрастови нива при децата и актуални формати футбол при съответните възрасти.Познайте дали си мръднаха пръста ...... А тези неща не струват пари и не се вмешателство в работата на клубовете .
  Тези боклуци с бездействието си са престъпници и национални предатели,обричащи хиляди деца в безразличие към играта !А ми говорят ,че Бербатов се отказал да рита за един мижав отбор в края на кариерата си !!!!
  Типични комунистически изчадия управляват футбола !

 13. 13 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Като кликвам на картата разбирам колко разпространен бил футбола, като национален спорт и с какъв трагичен редултат.

 14. 14 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#12] от "stenlyaka":

  Ще си позволя да те коригирам лекинко, типични ритни топковци управляват футбола покровителствани от корумпирани държавници търсещи политически дивиденти от фанатизирани фенове.

 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#12] от "stenlyaka":Ще си позволя да те коригирам лекинко, типични ритни топковци управляват футбола покровителствани от корумпирани държавници търсещи политически дивиденти от фанатизирани фенове.
  —цитат от коментар 14 на choguna


  :::::::::::::::::::::::::
  Съгласен съм , 100 % !!!!

 16. 16 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Михайлов за едно е прав - Бербатов така и не каза какво и как ще промени че да стане по-добре. Вероятно по-лошо няма и все пак е малко несериозно. Макар да съм заклет левскар, уважавам Бербатов и особено Мартин Петров като футболисти. Не съм убеден че ще донесат промяна, но дано. Дори и да затрият любимия ми отбор както се затри техния (и двамата тръгнаха от цска), ако поне националния отбор вдигнат на крака ще е по-добре от сегашното положение. Това обаче може да стане само ако българи играят в клубните ни отбори. Не е нормално Ловеч и Лудогорец да играят все "тъмно-зелени" и бразилци и да искаме да имаме национален отбор. Ясен също е доказал че не става, но за да останат повече пари за "липсата на корупция" го държат него...

  Един Българин
 17. 17 Профил на Legal Alien
  Legal Alien
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво пък му е ветровитото на тоя стол? Перуката пусна корени на него. Вече 16 години кисне там а окраде и изпи всичко до което се докопа и нищо. Преди това Батето беше загнезден там почти до пенсия… Аман от безполезни чичковци тип “апаратчик”.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Даже в полу-аматьорският ни футбол е попаднал в лапите на корупцията и политическата мръсотия е тъжно и жалко.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Един евентуален успех би донесъл малко от малко лъх на надежда, че нещо в България може да се нормализира.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#5] от "doctor.no":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  То е ясно, че ще има също така скъпи подаръци/ и кинти/ под масата.Статуквото ще се бори докрай , за да се задържи на власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK