На живо

Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Велко АнгеловБорислав Михайлов остава президент на Българския футболен съюз (БФС) за срок от още четири години. Бившият вратар се пребори за пети мандат начело на организацията след победа с 11 гласа срещу Димитър Бербатов.


Михайлов получи 241 гласа срещу 230 за рекордьора по голове за националния тим.


От шестимата кандидати за президент трима участваха в края, след като трима си направиха отвод. Христо Порточанов получи осем гласа.
Гласуваха 480 клуба, като една от бюлетините беше обявена за недействителна. Три от регистрираните 483 клуба не гласуваха. По този начин мнозинството се оказа достатъчно за Михайлов да спечели. При 483 гласуващи победителят се нуждаеше от 242 гласа, за да спечели.


Това е най-оспорваната победа на Борислав Михайлов. Той пое българския футбол през 2005 г., когато свали Иван Славков-Батето след успех със 194:133. Следващите победи на Михайлов бяха много убедителни, спечелни с над 80% мнозинство.


Цялата хронология от деня на конгреса четете долу.


Кой избира президента четете тук.
Защо Михайлов и Бербатов искат поста четете тук.
Защо Бербатов призова Михайлов да се оттегли четете тук.
Базата на БФС: поскъпнала и на загуба - четете тук.

Делегатите гласуват за нов изпълнителен комитет

Конгресът на Българския футболен съюз (БФС) гласува за нов състав на изпълнителния комитет - органът, който ще управлява футбола. Избраният за пети мандат начело Борислав Михайлов е предложил 17 кандидати, като трябва да бъдат избрани 14 души.


Всички те заедно с Михайлов ще влязат в новия изпълком.


Новите имена са собственикът на "Локомотив" (София) Иван Василев, бизнесменът Веселин Балевски, бившият депутат и футболен рефер Стефан Апостолов (син на кмета на Симитли Апостол Апостолов), кметът на Велико Търново Даниел Панов, шефът на Национална спортна база (НСБ) Пламен Манолов и главният мениджър на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов.


От стария изпълком са предложени Кирил Домусчиев, Камен Костадинов, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Валентин Михов, Атанас Фурнаджиев, Спас Русев, Михаил Статев, Димитър Георгиев и Михаил Касабов.


Членовете, които не са предложени, но досега бяха в изпълкома са президентът на "Славия" Венцислав Стефанов, бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи, Румян Вълков, както и Петър Величков, който влезе в екипа на Бербатов. Счита се, че Стефанов не е предложен поради това, че е над 70-годишна възраст, а Вълков и Рейзи по здравословни причини.

Бербатов: Ще оспорваме решението на конгреса

Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© LAP.BG


"Разочарован съм, че 20 клуба от Благоевградския регион не бяха допуснати. Оспорваме нарушения. Печели се с мнозинство от присъстващите клубове, а са регистрирани 483 клуба. Изрично е написано в устава. Попитахме защо няма балотаж, но нищо не ми отговориха. Не разбрахме от водещия на цялата шоу-програма".


Според Бербатов ръководството на БФС брои мнозинството според гласувалите, а не според регистрираните делегати.


"Има стенограма, самият водещ каза, че за да победи кандидатът му трябват 242 гласа. Може да съжаляваме единствено, че правилата отново се извъртяха. Благодаря на клубовете, които са гласували".


Трябва ли да има балотаж или не?

Екипът на Димитър Бербатов иска балотаж. Причината е Уставът на БФС, който казва, че "кандидатът печели при мнозинство на присъстващите клубове".

Порточанов: Изненадан съм от резултата

"Изненадан съм от резултата, не и от конгреса. Имам папки в мен, очаквах да имам повече гласове", каза Порточанов, който получи осем гласа на изборите.

Бербатов: Честитя победата, в момента нищо не мога да кажа

"Честитя победата, тръгвам си. В момента нищо не мога да кажа. Всичко беше, както трябва", каза Бербатов от трибуната на конгреса.


Бившият нападател припомни, че в стенограмата са регистрирани 483 клуба.


Камен Костадинов, който водеше конгреса отговори на Бербатов, че 480 клуба са гласували. "Явно три клуба не са гласували".

Михайлов: Хората от УЕФА казаха, че по-чист конгрес не са виждали

"Скъпи приятели, благодаря ви още веднъж за доверието. Хората от УЕФА и ФИФА казаха, че по-чист конгрес не са виждали. След много неща, които не са позволени, но бяха използвани от различни хора. Вие сте свидетели, че конгресът е напълно прозрачен. Промяна ще има, ще работя с цялото си сърце за вас в следващите четири години".

Борислав Михайлов печели с 241 срещу 230

Борислав Михайлов остава президент на БФС след победа с девет гласа пред Бербатов. Осем гласа получава Христо Порточанов.


Гласували са 480 делегати, като от бюлетините действителни са 479.


При регистрирани 483 клуба Михайлов се нуждаеше от 242 гласа.

Победа с малка разлика за Михайлов или балотаж?

До минути се очакват официалните резултати от преброяването на бюлетините. Говори се за много малка разлика между Михайлов и Бербатов. Според първата информация Михайлов печели с осем гласа, но двамата с Бербатов ще отидат на Балотаж при 240:232.


Според други информации 5-6 бюлетини са невалидни и Михайлов е с 241.


"Спортал" съобщи, че Михайлов остава президент след победа с 10 гласа разлика.

Гласуването завърши, започва преброяване

Малко преди 16 часа завърши гласуването на делегатите в извънредния конгрес на БФС. В момента тече преброяване на бюлетините.


Според първите резултати, които са неофициални, е възможно да се отиде на балотаж, като разликите са малки. Споменава се 240 срещу 232 в полза на Борислав Михайлов.


Суматоха в залата

След повече от два часа без никакви вести от залата за гласуване, където се провежда извънредният конгрес на БФС, на мониторите в пресцентъра се вижда суматоха. Камен Костадинов, който ръководи конгреса ръкомаха към делегатите.


Смята се, че гласуването завършва в момента.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Божидар Къртунов

Гласуването за президент тече

Георги Градев: Настроението в залата е революционно

Недопуснатият до конгреса делегат на "Балкан" (Варвара) Георги Градев описа като революционно настроението в зала 1 на НДК, където тече избора на президент на БФС. Той не беше допуснат като делегат, но обясни, че е в залата като гост и застъпник.


"Димитър Бербатов сам слезе и предложи да се назначат застъпници от тримата кандидати. Камен Костадинов се опита да опорочи и не го предложи на гласуване. Залата реагира бурно и въпреки, че Костадинов до последно се правеше, че не разбира, предложението беше прието. Застъпниците са първата важна крачка, но е по-важно какво ще се напише в протокола. Комисиите бяха бутафорни и Камен Костадинов води конгреса, както би го направил един апаратчик".

Дражев: Политиката е с всички крака и ръце в конгреса

"Не съм си направил отвод, призовах кандидатурата ми да остане активна в бюлетината. Но искам промени, призовах БФС да се управлява от изпълкома като колективен орган и всички да са в него. Включително и хора от зоналните съвети на БФС", каза Ивайло Дражев, а по-късно съобщи, че мениджърът Георги Захариев също не се е оттеглил от надпреварата.


Кандидатът за президент допълни и думите си от по-рано за политическата намеса. С думите си даде знак, че има надпревара между ДПС и ГЕРБ


"Политиката е с всички крака и ръце в конгреса. В комисиите има само хора от Североизточна България. Казах на Камен Костадинов да не прави комисии само от там. Знаете, че движението (бел. ред. има предвид ДПС) има силни позиции там. Красен Кралев отдавна има интерес към този пост, това ви го казвам от първо лице, независимо, че отрича. Именно заради това се случиха някои неща преди година и половина (има предвид скандалният мач с Англия, довел до оставката на Борислав Михайлов и призива на Бойко Борисов)".

Трима от кандидатите си направиха отвод

Трима от кандидатите за президент на БФС си направиха отвод - Георги Захариев, Христо Христов и Ивайло Дражев. До момента е потвърдена информацията за Захариев и Христов, но не и тази за Дражев.


В същото време в залата се стигна до напрежение, като Димитър Бербатов излъчва във "Фейсбук".


От излъчването става ясно, че то е предизвикано от спор заради изборните секции. В крайна сметка ще се допускат представители на кандидатите до всяка една секция. Те са общо осем.


Започна гласуването за президент

Започна изборът на президент на Българския футболен съюз (БФС). Шестимата кандидати Борислав Михайлов, Димитър Бербатив, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Георги Захариев и Христо Христов се обърнаха към 483-те делегати.


Гласуването за нов президент е 4-та точка от дневния ред на конгреса.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Велко Ангелов

Борислав Михайлов: Не обичам да лежа на стари лаври

Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© LAP.BG


Борислав Михайлов отчете като успешно управлението на БФС в периода 2018-2021 г. по време на четвъртия си мандат.


"Онези, които ме познават знаят, че не обичам да лежа на стари лаври. БФС ще въведе програма за помощ на аматьорските клубове и такава за развитие. Ще оптимизираме работата на треньорската школа".


Михайлов обяви, че ще бъде и предложен проект за изграждане на нов стадион.


Бербатов: Всеки глас е важен, гласувайте по съвест

Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Велко Ангелов


"Всеки глас е важен, гласувайте по съвест. Всичко идва от сърцето", беше част от призива на Димитър Бербатов към делегатите в залата.


Той е първият от кандидатите за президент, който имаше 10 минути на разположение, за да се обърне към представителите на клубовете.


"Нужна е промяна във футбола, разбота в детско-юношеския футбол, стратегия. Всичко това го казах на срещата с вас, клубовете. За да ги настигнем, трябва да де обединим", каза още Бербатов, споделяйки програмата си.


Една от ключовите точки е мандатност на управлението на футбола до три мандата максимално.


Дневен ред до края на конгреса

Първите две точки в дневния ред на конгреса вече минаха: одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване, както и прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на президента на БФС.


Следващите точки са
3. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на членовете на ИК на БФС


4. Избор на президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса


5. Избор на членове на ИК на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса


6. Приемане на нови членове на БФС


7. Промени в Устава


8 Разни

Борислав Михайлов е освободен като президент

С 411:0 гласа Борислав Михайлов беше освободен като президент на БФС. 72-ма от делегатите гласуваха с въздържал се.


Това е втора точка от дневния ред на конгреса.

Кандидатите ще имат 10 минути за речи

Кандидатите за президент на Българския футболен съюз (БФС) ще имат по 10 минути за речи от трибуната на конгреса.

483 клуба ще гласуват

483 клуба получават право на глас в извънредния конгрес, съобщи "24 часа".


За да спечели на първи кръг един от шестимата кандидати, това значи, че той се нуждае от 50% или 242 гласа. При по-малко от 50% от гласовете за един от кандидатите, ще се отиде на балотаж.


Пак по информация на "24 часа" опозицията е загубила гласуванията за всички комисии на конгреса, включително и за преброяването на бюлетините.


Гласуването за двама независими адвокати в секретариата е минало със 199:189 гласа, докато 95 делегати са се въздържали.


Всички кандидат-президенти бяха допуснати в Зала 1 на НДК за разлика от предишния конгрес през 2018 г. В момента те са на балконите, откъдето гледат процедурите.

Над 10 делегати не са допуснати до залата

Над 10 делегати не са допуснати до залата. Това съобщи Георги Градев, който е представител на "Балкан" (Варвара). "Същото се случи с над 10 клуба от Благоевградска област", каза той.


"Причината е, че от БФС са изпратили писмо до Прокуратурата със съмнение в избора. От клуба са потвърдили пред прокурора, че всичко е наред, но не бях допуснат до залата".

Без звук в пресцентъра

Журналистите в пресцентъра на НДК ще могат да гледат конгреса на няколко монитора, но без да присъстват в залата, засега. В пресцентъра обаче няма звук.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Божидар Къртунов


От трибуната 3-минутна реч произнесе президентът Борислав Михайлов. След него на нея се качи и бившият депутат от ДПС и член на изпълкома на БФС Камен Костадинов.

Ивайло Дражев: Има политическа намеса в конгреса

Кандидатът за президент на БФС Ивайло Дражев обяви, че в конгреса има политическа намеса.


"Има политическо решение ДПС да подкрепя Михайлов и това се знае. А голяма част от ГЕРБ подкрепят щаба на Бербатов. Трябва да се промени уставът и хора, които са активисти на партиите, да не са в тая зала, забранено е да има политическа зависимост. Като влязат кметове на ДПС и ГЕРБ, дали няма зависимост", каза Дражев на влизане в НДК.


Той обяви, че е подал сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков.


Дражев добави още, че е възможно бившият спортен министър от правителството на ГЕРБ Красен Кралев да се кандидатира на обявения редовен конгрес през пролетта.

Бербатов: Убеден съм, че ще спечелим

"Уверен съм, че ще сме победители. Каквото и да се случи, ние вече сме такива, защото хората ни приеха по такъв хубав начин и стигнахме толкова далече. Интересно ми е да видя дали ще ни пуснат вътре в сградата и дали ще можем да кажем нещо. Любопитно ми е и дали ще пуснат медиите да снимат. Вече сме победители, защото имаме подкрепата на общността и мен лично нищо не може да ми развали настроението. Дано клубовете гласуват по съвест. Запознат съм със софрите вчера, но и самите делегати трябва да се хранят. Не мога да ги виня, защото сме различни поколения, но важното е да гласуват по съвест", каза Бербатов на влизане в НДК.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© LAP.BG

Наско Сираков: Михайлов няма да загуби конгреса заради липса на подкрепа от "Левски"

"Може би съм малко старомоден, но не мога да загърбя лесно едно 40-годишно приятелство. Едно е сигурно - Боби Михайлов няма да загуби конгреса заради липса на подкрепа от "Левски". Надявам се Боби да намери сили и енергия в себе си да работи за промяна в БФС, защото това се превърна в една архаична организация и има нужда от абсолютен рестарт. Ако Боби не може да осъществи тази сериозна промяна в БФС, ще бъде за негова сметка."


Това каза собственикът на "Левски" Наско Сираков при влизане в НДК. През май той заяви, че "Левски" е за промяна на статуквото.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© Велко Ангелов

Фенове на ЦСКА протестират срещу Михайлов

Около 50 фенове на ЦСКА се събраха пред входа на НДК преди началото на конгреса. Те държат плакати срещу Борислав Михайлов и скандират в подкрепа на опонента му Димитър Бербатов.


Конгресът на БФС: Михайлов остава президент, Бербатов ще оспорва

© LAP.BG


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK