Дружеството, стопанисващо "Българска армия", е в опасност заради несъбрани вземания

ЦСКА няколко пъти заяви желание да изгради нов стадион на мястото на "Българска армия"

© Анелия Николова

ЦСКА няколко пъти заяви желание да изгради нов стадион на мястото на "Българска армия"Държавното дружество "Сердика спортни имоти", което стопанисва обекти, сред които стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, е застрашено заради несъбрани вземания, обяви министерството на спорта (ММС). Според информацията те са в размер на 3 965 192, 62 лева към 31 декември 2020 г., като са установени в одит.


"За одитирания период се наблюдава влошаване на финансовите ангажименти на дружеството: нарастващи оперативни загуби, недостатъчен оборотен капитал и влошена ликвидност", казват от министерството.


Най-големият длъжник е футболният ЦСКА, който дължи около 95% от сумата (около 3.76 милиона лева).
Информацията се разминава значително с посочената от ръководството на "Сердика спортни имоти", които през лятото обявиха пред в. "Сега", че "към 22 юли 2021 г. (близо седем месеца след одитирания период) съгласно действащия договор за наем, ПФК "ЦСКА-София" има неизпълнени задължения в размер на 2 257 106.00 лева".


От министерството на спорта посочват, че през април е подписан протокол, уреждащ финансовите взаимоотношения между ЦСКА и държавното дружество. В края на септември министърът на спорта Андрей Кузманов се срещна с представители на ЦСКА, като е бил обсъден въпросът за бъдещето на базите.


Червените посочват, че са вложили над 4 млн. лева, като основната част е в базата на Панчарево

© CSKA.bg

Червените посочват, че са вложили над 4 млн. лева, като основната част е в базата на Панчарево


Червените няколко пъти заявяваха желание да модернизират "Българска армия" и базата в Панчарево. За да се пристъпи към следващ етап, насочен към изграждане на нов стадион, е необходимо създаването на съвместно дружество между клуба и държавата, но преди това трябва да се изчистят финансовите отношения между двете страни.


Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов заяви пред "Дневник", че е учуден от резултатите от одита. По думите му от подписването на договора за ползване на базите в първите дни на 2018 г. клубът е вложил между 4 и 4.5 млн. лева, основно в Панчарево, като инвестициите трябва да бъдат приспаднати.


"Казват, че 95% от задълженията са на футболния клуб, което ме учудва предвид стойността на имотите, тъй като стадионът и базата са само част от капитала на дружеството. Единственото ми тълкование е, че има разминаване между прихващане от подобренията и наемите", каза Трендафилов. Според договора ЦСКА трябва да плаща месечно по 62 хил. лева.


"Базата в Панчарево е почти завършена. Искаме с общи усилия - ЦСКА и държавата, да направим така, че и стадионът да е такъв, какъвто трябва, също като базата", добави адвокатът.


"Дневник" изпрати уточняващи въпроси по министерството по темата.


"След проведените разговори на представители на "ПФК ЦСКА-София" ЕАД с Министерството на младежта и спорта има вариант футболният клуб да си погаси задълженията и да се премине към създаването на новото дружеството, одобрено с РМС №630 от октомври 2019 г.", добавят от ММС в прессъобщението. След създаването на съвместното дружество ЦСКА ще трябва да внесе първоначално 5.8 млн. лева.


От министерството допълват, че към 31 декември 2020 г. задължения имат още над десет спортни клубове и дружества, сред които са волейболният ЦСКА и баскетболният ЦСКА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK