Дружеството, стопанисващо "Българска армия", е в опасност заради несъбрани вземания

ЦСКА няколко пъти заяви желание да изгради нов стадион на мястото на "Българска армия"

© Анелия Николова

ЦСКА няколко пъти заяви желание да изгради нов стадион на мястото на "Българска армия"Държавното дружество "Сердика спортни имоти", което стопанисва обекти, сред които стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, е застрашено заради несъбрани вземания, обяви министерството на спорта (ММС). Според информацията те са в размер на 3 965 192, 62 лева към 31 декември 2020 г., като са установени в одит.


"За одитирания период се наблюдава влошаване на финансовите ангажименти на дружеството: нарастващи оперативни загуби, недостатъчен оборотен капитал и влошена ликвидност", казват от министерството.


Най-големият длъжник е футболният ЦСКА, който дължи около 95% от сумата (около 3.76 милиона лева).
Информацията се разминава значително с посочената от ръководството на "Сердика спортни имоти", които през лятото обявиха пред в. "Сега", че "към 22 юли 2021 г. (близо седем месеца след одитирания период) съгласно действащия договор за наем, ПФК "ЦСКА-София" има неизпълнени задължения в размер на 2 257 106.00 лева".


От министерството на спорта посочват, че през април е подписан протокол, уреждащ финансовите взаимоотношения между ЦСКА и държавното дружество. В края на септември министърът на спорта Андрей Кузманов се срещна с представители на ЦСКА, като е бил обсъден въпросът за бъдещето на базите.


Червените посочват, че са вложили над 4 млн. лева, като основната част е в базата на Панчарево

© CSKA.bg

Червените посочват, че са вложили над 4 млн. лева, като основната част е в базата на Панчарево


Червените няколко пъти заявяваха желание да модернизират "Българска армия" и базата в Панчарево. За да се пристъпи към следващ етап, насочен към изграждане на нов стадион, е необходимо създаването на съвместно дружество между клуба и държавата, но преди това трябва да се изчистят финансовите отношения между двете страни.


Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов заяви пред "Дневник", че е учуден от резултатите от одита. По думите му от подписването на договора за ползване на базите в първите дни на 2018 г. клубът е вложил между 4 и 4.5 млн. лева, основно в Панчарево, като инвестициите трябва да бъдат приспаднати.


"Казват, че 95% от задълженията са на футболния клуб, което ме учудва предвид стойността на имотите, тъй като стадионът и базата са само част от капитала на дружеството. Единственото ми тълкование е, че има разминаване между прихващане от подобренията и наемите", каза Трендафилов. Според договора ЦСКА трябва да плаща месечно по 62 хил. лева.


"Базата в Панчарево е почти завършена. Искаме с общи усилия - ЦСКА и държавата, да направим така, че и стадионът да е такъв, какъвто трябва, също като базата", добави адвокатът.


"Дневник" изпрати уточняващи въпроси по министерството по темата.


"След проведените разговори на представители на "ПФК ЦСКА-София" ЕАД с Министерството на младежта и спорта има вариант футболният клуб да си погаси задълженията и да се премине към създаването на новото дружеството, одобрено с РМС №630 от октомври 2019 г.", добавят от ММС в прессъобщението. След създаването на съвместното дружество ЦСКА ще трябва да внесе първоначално 5.8 млн. лева.


От министерството допълват, че към 31 декември 2020 г. задължения имат още над десет спортни клубове и дружества, сред които са волейболният ЦСКА и баскетболният ЦСКА.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 884 Весело

  фалит след фалит,джудже плащай:)

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Любопитно

  Цялата държава ли живее на вересия? Тук в последните седмици само пишат за организации, предприятия, дружества и т.н с огромни неплатени сметки и някой от тях от години. Не ми го побира главата как може така да се управлява държава и активите в нея. И после се чудят защо всички смятат България за последната дупка на кавала в Европа.... Тъжни и срамни, но явно реални възприятия.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  "Най-големият длъжник е футболният ЦСКА, който дължи около 95% от сумата (около 3.76 милиона лева)."

  Дневник, значи и "Сердика спортни имоти" да го пишем бегало! Защото "футболният ЦСКА" се спомина на 09.09.2016! Сега има едно Тире, което явно също не плаща!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Любопитно

  "По думите му от подписването на договора за ползване на базите в първите дни на 2018 г. клубът е вложил между 4 и 4.5 млн. лева, основно в Панчарево, като инвестициите трябва да бъдат приспаднати."

  И как се оценява стойността на инвестициите? Каквото Григор Ганчев каже?

 5. 5 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ами ЦСКА имал 3 милиона дълг,който бил спорен,защото има 4 милиона инвестиции,които трябва да бъдат приспаднати.Значи са на печалба 1 милион.Нещо за фалиралият Левски,който не би трябвало да е в А група?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Весело

  Дайте спорта на бетинг компаниите и гледайте какъв разцвет ще има след 5 години.Това да чакате от държавното тото или от държавния бюджет да се вдигне футбол и останалия спорт е умряла работа.

 7. 7 Профил на lsf1914
  lsf1914
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Григор от Микре вече не е фактор за да каже нещо!ДПС след "Петрол" му взе и тирето....

 8. 8 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Егати дружеството стопанин, 32 години един пирон не са забили. Абсолютна безхаберност към собствеността.

 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":


  Цялата държава ли живее на вересия? Тук в последните седмици само пишат за организации, предприятия, дружества и т.н с огромни неплатени сметки и някой от тях от години. Не ми го побира главата как може така да се управлява държава и активите в нея. И после се чудят защо всички смятат България за последната дупка на кавала в Европа.... Тъжни и срамни, но явно реални възприятия.
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Те така управляват всички държави, ти за дружествата си се закъхарил. хахах :-)

 10. 10 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  По комунистически в Литекс не искат да си плащат, защото лиценза на Етрополе си чака момента да се превърне в новия "цска" минус софия.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Тире в името, минус в баланса. Село Микре се оказа точно у града.

  Що е то?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Собственика нито е направил нещо за рушащата се собственост (логично 32 години) нито пък е задействал процедура по изгонване на некоректните наематели. Дано фалира, напълно заслужено.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  А "ЦСКА" се хвалят че са отбора плащащи хиляди левове за стадиона си.

 14. 14 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1723 Весело

  Е тя базата в Панчарево беше като джунгла преди Ганчев да налее милиони там..Наем за какво искат точно? За непроходима гора или за спортна база?

  Sic transit gloria mundi
 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  "" Министерството на младежта и спорта излезе с официална позиция относно дълговете на различни клубове към "Сердика спортни имоти". Те са малко под 4 млн. лева, а 95% от тях са на футболния клуб ЦСКА - София.

  Ето какво пише ММС по този въпрос:

  "ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ОДИТ НА „СЕРДИКА СПОРТНИ ИМОТИ“ ЕАД

  Бъдещето на дружеството е под риск заради несъбрани вземания

  Несъбрани вземания в размер на 3 965 192, 62 лв. към 31.12.2020 г. поставят под риск бъдещето на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД, чиито принципал е Министерството на младежта и спорта. Това се посочва в докладa от изпълнен планов одитен ангажимент на „Звено за вътрешен одит“ на спортното ведомство. За одитирания период се наблюдава влошаване на финансовите ангажименти на дружеството: нарастващи оперативни загуби, недостатъчен оборотен капитал и влошена ликвидност.

  Най-голяма задлъжнялост от несъбраните вземания за наемни вноски и консумативи има ПФК ЦСКА-София ЕАД – около 95% от дълговете към „Сердика спортни имоти“ ЕАД.

  През април тази година е подписан протокол, уреждащ финансовите взаимоотношения между ПФК ЦСКА-София ЕАД и „Сердика спортни имоти“ ЕАД.

  През септември тази година министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов проведе среща с представители на футболния клуб, на която бяха обсъдени възможните опции за пристъпване към учредяването на ново дружеството.

  След проведените разговори на представители на ПФК ЦСКА-София ЕАД с Министерството на младежта и спорта има вариант футболният клуб да си погаси задълженията и да се премине към създаването на новото дружеството, одобрено с РМС №630 от октомври 2019 г.

  От проверката става ясно, че към 31.12.2020 г. задължения имат още: Сдружение Спортен клуб по акробатика Акро-Трамп София, Сдружение Клуб гимнастика ЦСКА, Сдружение Волейболен клуб ЦСКА, Сънденс клийн ЕООД, Мелия Трейдинг ЕООД, Сдружение спортна академия ЦСКА, Сдружение футболен клуб Виа, Сдружение Обединен баскетболен клуб-ЦСКА, Х ленд ЕООД, И 2 Плюс и др."

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  Никъде не прочетох че не плащат Наем.
  Значи подобренията спорни добре а този Наем за какво го харчи Сердика спортни имоти?
  И накрая колеги левскари говори се за Наем.
  Колко Наем се плаща за Герена?
  Нивата ДО Стадион Юнак никога не е била ваша за да ви я вземат за нея нямате нищо което да доказва че е ваша.
  Както и Документ от основаването си ама това е дълга Тема.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_fire":

  Както се казвали във вица "какво ти пречи, хвали се и ти". Ама тия си гледат все на аванта да го карат. Все едно са си у Ловеч.

 18. 18 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Да ги изгонят тогава. Предполагам има опашка от желаещи да наемат това модерно съображение.

 19. 19 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Ами ЦСКА имал 3 милиона дълг,който бил спорен,защото има 4 милиона инвестиции,които трябва да бъдат приспаднати.Значи са на печалба 1 милион.Нещо за фалиралият Левски,който не би трябвало да е в А група?
  —цитат от коментар 5 на donyon


  Не споменахте и купуването на шест химически тоалетни за Армията.

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Е тя базата в Панчарево беше като джунгла преди Ганчев да налее милиони там..Наем за какво искат точно? За непроходима гора или за спортна база?
  —цитат от коментар 14 на Hristov


  Милиони е налял само по документи. Реално са много по-малко. Целта на надписването е ясна. Има я в статията.

 21. 21 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#19] от "star bastun":

  Сметай да отдаваш съображение под наем без тоалетни и да очакваш че ще имаш перфектен наемател. Дано фалират, заслужават го.

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":

  Да си чувал термина "бюджетен дефицит".
  Всички държави са така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Платена АНТИ–ЦСКА статия, за да хвърли прах в очите на простолюдието и да започне да мучи, вместо да видим, че в Сухата река има един тумор, който от 10 одини не е плащал данъци и заплати, но не е фалирал – СИРАКОВ как няма да гласува за Михайлов, който фалира ЦСКА за 1 година, а тези подуенски уроди ги държат балсамирани с години!
  И З М А М А !

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 24. 24 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#23] от "konservator.bg":

  Без Михайлов нямаше да има ЦСКА-София, без Борисов Литекс нямаше да е на Армията.

 25. 25 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Повтаря се историята със смесеното дружество "Ловеч спорт" за строежа на Градски стадион Ловеч, което постави община Ловеч пред фалит.
  Чудя се, докога ще търпят безнаказан този рецидивист и измамник с прякор Джуджето, който винаги е замесен във всички видове крупни измами - източване на банки, умишлени фалити, заменки, данъчни измами и т.н.

 26. 26 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  Глупости..Можеш да погледнеш Панчарево сега и да видиш колко пари са вложени.. Всички знаят какво представляваше преди това - непроходима джунгла.

  Sic transit gloria mundi
 27. 27 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Тоя строи или подобрява стадион, онзи строи или подобрява стадион, накрая се оказва, че винаги има някаква врътка, я с държавата, я с общината.
  И накрая някой се тупа в гърдите, какъв стадион е построил, а той платен с обществени средства.

 28. 28 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  А не е ли време ЦСКА да е само онова в Москва /каквото и да е то/, а в България да има спортни клубове с български имена. След това да се правят ревизии на държавните имоти и правила, по които да се използват.

 29. 29 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivangabrovo":

  И това по какъв начин ще помогне на това дружество?

 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":Глупости..Можеш да погледнеш Панчарево сега и да видиш колко пари са вложени.. Всички знаят какво представляваше преди това - непроходима джунгла.
  —цитат от коментар 26 на Hristov


  Гледал съм го и на живо. Далеч по-евтино е. Надписано е с цел после приспадане на сумите от наема. Стар и изтъркан трик.

 31. 31 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1173 Весело

  До коментар [#29] от "aleksandarx":

  Само Лупи може да помогне!

 32. 32 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#31] от "choguna":

  И аз това казвам, дано фалират, заслужават го.

 33. 33 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#29] от "aleksandarx":

  Ще помогне на България да се изчисти от наследството на болшевишките помияри. При това с минимални загуби.

 34. 34 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#33] от "ivangabrovo":

  Т. е. ти си недоволен, че любимият ти отбор се казва ЦСКА?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Че кое държавно дружество работи, както трябва, че и това.

 36. 36 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#34] от "aleksandarx":

  Не приемам каквото и да е в българия да се нарича ЦСКА; не приемам наследството на болшеивишките помияри да става причина за загуба на публични средства; не приемам наследници на болшевишки помияри и слугите им да имат достъп до разпореждане с публични активи; не приемам наследници на болшевишки помияри и слугите им да имат каквото и да е участие в обществения живот но България и на нацията.
  Колкото до понятието "любим отбор" - нещо, което не разбирам...

 37. 37 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivangabrovo":

  Т. е. ти казваш на някаква група хора - на мен не ми пука за отбора ви но ще ви кажа как трябва да се казва? И смяташ това за нормално?

 38. 38 Профил на pecan
  pecan
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivangabrovo":

  То и аз не приемам онова недодялано , полуизпаднало , полуфалирало отборче от края на града , да носи името на национален герой . По му подхожда Динамо Подуене .

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Преждевременна паника...

  Дружество с несъбрани вземания значи "кредитор" имащ да взема.
  Отлична репутация пред по-големи кредитори.

  Я държава ще притисне... или собствената община...
  Помощ в нужда се познава. Кредит за кредитора.

  Вземете едничък пример:
  "Советска топлофикация" от 1950-те на отминал век,
  Държавно притежавана, стопанисвана и обгрижвана,
  после... Общински притежавана и так нататък,
  "кредитор" все в нужда. Спасяван.
  Советские люди не предават своите ;)

  Повече примери?
  Даволна (достатъчно).

  "Дружеството, стопанисващо "Българска армия",
  е в опасност заради несъбрани вземания"

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Джунгла преди\повече след...

  Дайте Нашата гора, що превзеха заптиета!
  Честни частници отнеха достъпа.
  Главно затова: "непроходима".

  До коментар [#14] от "Hristov":

  Е тя базата в Панчарево беше като джунгла преди
  Ганчев да налее милиони там..
  Наем за какво искат точно?
  За непроходима гора или за спортна база?

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  Вчера научих,че Театърът на Българската армия отдавна не е негова собственост и сам се издържа някак си. А ЦСКА който беше отбит от Българската армия,в крайна сметка фалира и отиде в небитието...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Това ме подсети за Тошко Добрев дългогодишен стопанин на общинското Софийски имоти. Крадците никога не спят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK