Райнхолд Меснер: Традиционният алпинизъм няма общо с опашките под Еверест

Райнхолд Меснер (вляво) с интервюиралия го Йордан Михайлов

© Йордан Михайлов

Райнхолд Меснер (вляво) с интервюиралия го Йордан МихайловЛегендарният алпинист Райнхолд Меснер смята, че традиционният алпинизъм няма нищо общо нито със спорта на олимпийските игри, нито с масовите изкачвания на Еверест.


"Това, което се случва на Еверест по дългите опашки на отъпкан подготвен маршрут, е туризъм, но не е алпинизъм", казва Меснер в интервю на Йордан Михайлов, публикувано в 360mag.bg.


"Човешкото отношение и уважението към дивата природа е важно. За съжаление отношението към планините в момента е - "Купувам си моя Еверест", а агенциите в големите градове в Китай, Индия, Япония, Европа, САЩ продават места все едно продават хотел първа класа в Рим", казва първият човек, изкачил 14-те осемхилядника без допълнителен кислород.
Меснер говори за работата си като депутат в Европейския парламент между 1999 г. и 2004 г.


"Имах голям опит с хората, които живеят в планините, и успях да пренеса това знание в парламента. Все още мисля, че трябва да бъдем внимателни, особено на местно ниво, да не загубим планинските хора, защото тогава ще губим всички туристи, които носят успех на туристическата индустрия. Аз подкрепям туризма, но по определен начин. Смятам, че е отговорност на политиците да го структурират в дългосрочен план. Като политик моят глас беше много по-маловажен, отколкото е сега - като свободен човек", казва Меснер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK