ЦСКА обвини Борислав Михайлов в изнудване

ЦСКА обвини Борислав Михайлов в изнудване

© LAP.BGЦСКА заяви, че президентът на футболния съюз Борислав Михайлов е изнудвал клуба през 2018 г. Направи го в позиция, подписана от собственика Гриша Ганчев, изпълнителния директор Филип Филипов и адвоката Първан Първанов, която се появи в сайтовете "Топспорт" и "Дспорт", но не и в сайта на клуба.


Тя идва в отговор на думите на Михайлов, че два пъти е помагал на ЦСКА - веднъж при създаването на Първа лига и веднъж през 2017 г., при включването на червените в евротурнирите. Сега от ЦСКА твърдят, че тогава бившият вратар е изпратил три писма до УЕФА, но е настоял в замяна клубът да не издига и да не подкрепя кандидатурата на Любослав Пенев за президент на БФС.


От ЦСКА призовават Михайлов повече да не прави услуги на клуба. "Единственото, от което имаме нужда, е да се спазват правилата, те да важат еднакво за всички и управлението да е в ръцете на компетентни хора. Останалото ще свършат инвеститорите, които дават парите си, за да има български футбол, и пазарът. Смятаме, че 16 години са достатъчно дълго време, за да е ясно на всички, че г-н Борислав Михайлов не може да осигури тези базисни условия, и затова нека той да даде път на Димитър Бербатов и неговия амбициозен екип", заявяват червените.
ЦСКА беше сред осемте клуба, издигнали кандидатурата на Бербатов за президент на БФС. Бившият нападател загуби с малка разлика, но заяви, че ще оспорва в съда резултатите от извънредния конгрес.


За помощта на Михайлов


ЦСКА пише, че изпратените от Михайлов три писма до УЕФА не само не са помогнали, но и са "настървили допълнително" УЕФА в арбитражните производства пред спортния арбитражен съд. "Тези два ключови факта не се споменават от Борислав Михайлов, когато си приписва заслугата за връщането на ЦСКА в европейските клубни турнири".


От ЦСКА пишат, че "Михайлов и БФС са изградили модел на управление, в който всички дължими по закон и правилник действия по управление от страна на БФС се предоставят на ЦСКА по недобросъвестен начин и само след диктуването на условия, които не само не се следват от приложимите правила, а и рутинно и целенасочено се използват, зa да ощетяват ЦСКА както репутационно, така и финансово". Червените дават пример с изискването да не се подкрепя Пенев за конгреса преди близо четири години.


Наскоро привърженици на ЦСКА издигнаха транспарант срещу управлението на Михайлов

© LAP.BG

Наскоро привърженици на ЦСКА издигнаха транспарант срещу управлението на Михайлов


"Същата форма на изнудване тече вече трета година, в която ние чакаме БФС да изпрати статистическата справка на ЦСКА за участие в европейските клубни турнири до уебсайта на УЕФА (елементарно административно задължение на БФС), само защото г-н Михайлов няма с какво друго да ни държи в шах. Този път обаче не можем да мълчим, докато г-н Михайлов се опитва да си приписва чужди заслуги и да си оправя имиджа с ЦСКА. Това са само няколко примера за "корупционната система от индулгенции", спомената от г-н Първанов, по който модел режимът на Борислав Михайлов управлява българския футбол от 16 години", се казва в позицията.


Червените посочват, че резултатът е видим и че България за първи път в историята си е футболно джудже. "Причината за това е, че професионалните футболни клубове в страната нямат средства да отглеждат, школуват и задържат играчи, които да бъдат следващият Димитър Бербатов, Стилян Петров, Мартин Петров и т.н. А това е така, защото докато в Европа федерациите правят всичко възможно да превърнат първенствата си в печеливш бизнес, който да направи и клубовете им независими институции, функциониращи на пазарен принцип, в България се занимаваме с правене на "услуги".


Новата Първа лига


От клуба засягат и темата за създаването на Първа лига. ЦСКА влезе с ново дружество след единодушното съгласие на седемчленна комисия, назначена от БФС, след юридическото преобразуване с участието на "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе).


"Така според Борислав Михайлов създаването на футболна лига, в която да участва, по неговите думи "най-титулуваният и системно важен клуб ЦСКА" не е било, за да се спаси професионалният футбол в България от закриване поради липса на зрителски интерес, без ЦСКА, каквато беше истинската причина за създаването на новата лига през 2016 г., а защото той е благоволил да направи "услуга" на ЦСКА (тук обръщаме внимание и на факта, че правилата допускаха всички клубове с професионален лиценз да заявят участие в новосъздадената тогава Първа лига, и далеч не важаха само за ЦСКА)", казват още от ЦСКА.


Според клуба това показва ясно кой на кого е направил услуга. "И ако за г-н Михайлов това е въпрос на правене на помен с чужда пита, за нас е въпрос на милиони евро и множество безсънни нощи, които инвестирахме, за да възкресим и възстановим ЦСКА от нулата, където управлението на г-н Михайлов беше успяло да запрати най-голямата футболна институция на България".


"Впрочем същото, което управлението на г-н Михайлов от години спомага да се случи и с "Левски" София - другата голяма футболна институция на страната, от която в немалка степен зависи България да има силен национален отбор. ЦСКА учтиво моли Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги."


От ЦСКА потвърждават изказване на Първанов от пресконференция от 3 март 2018, в което заявява, че Михайлов е добре поставен и влиятелен в УЕФА. "Смятаме че, същото безсъмнено ще стане факт и за Димитър Бербатов, когато се легитимира пред УЕФА като президент на БФС. Всички други фактори като езикови възможности, природна интелигентност, академични квалификации, морално-волеви качества и кариерни постижения във футбола, говорят еднозначно в негова полза."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK