Една на всеки пет жени става жертва на сексизъм на футболни мачове

Една на всеки пет жени става жертва на сексизъм на футболни мачове

© Associated PressЕдна от всеки пет жени е изпитвала нежелано физическо внимание, докато посещава мъжки футболни мачове, показва проучване на Асоциацията на футболните привърженици (FSA). Това е двойно повече от 2014 г., когато е предишния доклад по темата.


Почти половината от 2000 посетители на мачове, анкетирани от FSA, казаха, че свидетелите на сексистко поведение, което ги ядосва. Общо 49% от анкетираните отговарят по този начин, а в предишната анкета процентът е бил 29.


От FSA добавят още, че се наблюдава спада на броя хора, които приемат за нормално да стават свидетели на сексизъм. Още повече жени проявяват нетърпимост към въпроса.
"Окуражаващо е да видим промяната в нагласите през последните години, като по-малко вероятно е феновете да приемат сексисткото поведение или да са готови да го премахнат или да го извинят като закачка", каза членът на борда на FSA Али Симкок.


"Отдавна ходя на мъжки футбол и чух моя дял от сексистки коментари, но напоследък много се промениха. Неща като движението #MeToo помогнаха да се променят възприятията на хората за това, което са готови да дадат с и какво е или не е приемливо", казва още тя.


Разликата е голяма с женските футболни срещи. Общо 75 процента от анкетираните казват, че не са се сблъсквали със сексизъм или нежелано физическо внимание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK