Андрей Кузманов: По-подходящо е да се реновира сегашният национален стадион

Андрей Кузманов: По-подходящо е да се реновира сегашният национален стадион

© LAP.BGСлужебният министър на спорта Андрей Кузманов смята, че е по-добре да се модернизира националният стадион, отколкото да се изгражда нов.


"Няма да казвам приказката за чифтето пищови, но реално за положението на българския футбол по-подходящо е да се реновира "Васил Левски". Извинявайте, но този стадион, с тази комуникация и местоположение в София, Борисовата градина отзад, паркинги - прекрасно съоръжение. Вече въпросът е как да се доближи до модерните примери. Нима Англия изостави "Уембли" или Германия - Олимпийския стадион в Мюнхен", каза Кузманов в интервю за "Марица".


Наскоро президентът на БФС Борислав Михайлов показа различна гледна точка. И в речта си пред делегатите по време на извънредния конгрес той говори по темата.
"Трябва да бъде направен поне един национален стадион и няколко по-малки. Според мен ще има нов национален стадион. Когато в Северна Македония направиха стадион, всички казаха: "Ето, вижте, футболният съюз нищо не прави". Не, не футболният съюз прави стадиони, а държавата. Така е навсякъде по света", каза Михайлов пред "Спортал" в края на септември.


Темата за необходимостта от нов национален стадион няколко пъти е поставяна на масата от предишното правителство. Бившият министър-председател Бойко Борисов и бившият министър на спорта Красен Кралев няколко пъти сменяха тезата си дали трябва да се ползва "Васил Левски" или да се строи нов.


В началото на миналата година "Национална спортна база" ЕАД (НСБ), която стопанисва стадиона, е имала планове за ремонтни и строителни дейности на съоръжението, включително и за поставянето на козирка. Те бяха замразени заради пандемията и намалените приходи.


Кузманов посочва, че идеен проект за стадион "Академик". "И той беше занемарен през годините. Там трябват 5, дори 10 милиона лева". От 2017 г. Кралев няколко пъти говореше за започване на ремонт на стадион "Академик", но до същинска дейност не се стигна. Сега Кузманов загатва за евентуални действия на занемарения комплекс "Червено знаме". "В най-скоро време ще може да ме питате, повече нищо не искам да казвам. Или държавата трябва да поеме всичко от първия камък до покрива, или външен инвеститор да вложи доста пари. В най-скоро време, да се надяваме, всички ще бъдем приятно изненадани".


По думите му няма промяна в позицията, касаеща базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и Панчарево. Той обясни, че е необходимо футболният клуб да плати задължения за ползването им и тогава да се стигне до учредяване на съвместно дружество, което да даде път за модернизация на стадиона. Червените твърдят, че са направили инвестиции, надхвърлящи посочените от министерството задължения, като искат те да бъдат признати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK