"Барселона" очаква "да", за да поеме към модернизация на "Камп ноу" за 1.5 млрд. евро

"Барселона" очаква "да", за да поеме към модернизация на "Камп ноу" за 1.5 млрд. евро

© Associated PressБарселона" се надява да получи положителен отговор от членовете си (т.нар. сосиос) в референдума, свързан с модернизацията на комплекса, част от който е "Камп ноу". На 19 декември клубът ще се допита до тях в очакване да получи зелена светлина и да се насочи към проекта.


Изчисленията са, че за изграждането на модерния комплекс "Еспаи Барса" ще са необходими 1.5 млрд. евро. Смята се, че фаворит за финансирането на проекта е "Голдман Сакс".


"Това не са разходи, а инвестиция", каза президентът на "Барселона" Жоан Лапорта.
Генералният директор Феран Ревертер посочи, че сумата е достатъчно реалистична. По думите му от разходите около 900 млн. евро ще са за новия "Камп ноу", 420 милиона ще са за новата многофунционална зала, за залата за ледени спортове и за автобусния паркинг, 100 милиона ще са за спортния кампус на клуба.


"Барселона" ще връща кредита за финансирането в продължение на 35 години. Изчисленията са, че след модернизацията клубът ще изкарва допълнително около 200 млн. евро. От тях около една трета ще отиват за погасяване на кредита, а останалите ще са за клуба. Представените сметки разкриват, че "Барселона" ще продаде името на стадиона си, като планира приходи от близо 50 млн. евро.


Ако получи одобрение от членовете си, клубът ще започне модернизацията в средата на 2022 г. с идеята новият стадион да е готов през 2025 г., а целият комплекс - през 2027 г. Плановете са през първата година футболният отбор да играе на "Камп ноу", през втората да се премести на олимпийския стадион, а след това отново да се върне на стадиона си.


Ретревер изтъкна, че още през 2003 г. Лапорта е предложил да се модернизира стадионът, но след това въпреки големите спортни успехи и високите приходи за инфраструктурата са отделяни малко средства. Той посочи, че в Европа има 67 по-модерни стадиона от "Камп ноу", а в Испания седем от деветте стадиона за над 40 000 души са обновени.


Референдумът, чието мото е: "Ако всички гласуваме, ще спечелим", идва в момент на криза в "Барселона". В средата на август Лапорта каза, че клубът може да се стабилизира финансово след година и половина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK