Не теглете китайски приложения: препоръките на "Репортери без граници" за Пекин 2022

Не теглете китайски приложения: препоръките на "Репортери без граници" за Пекин 2022

© ReutersОрганизацията "Репортери без граници", създадена да защитава свободата на словото и информацията предупреди журналисти, които ще отразяват Зимните олимпийски игри през 2022 г., да се предпазят от наблюдение от страна на китайското правителство.


Основните препоръки към репортерите за Пекин 2022 включват избягване на изтеглянето на приложения, които биха позволили на китайските власти да ги наблюдават.


"Репотери без граници" също така призовават медиите, издателите и социалните мрежи да осъдят всяка редакционна намеса или натиск от правителството в Китай.
"Олимпийските игри в Пекин дават на президента Си Дзинпин мечтана възможност да възстанови имиджа си и да се опита да накара хората да забравят нарушенията му в областта на човешките права, включително свободата на печата и правото на информация", каза Седрик Алвиани, ръководител на Бюрото на "Репотери без граници" за Източна Азия.


"Медиите трябва да внимават с опитите за манипулация на режима и да защитават журналистите си от наблюдение и възможен натиск."


Китай се нарежда на 177-о място от 180 страни в Световния индекс за свобода на печата за 2021 г. само на две места пред Северна Корея.


По данни на "Репотери без граници" в момента в Китай има задържани 127 журналисти.


Други препоръки включват да не се съхраняват, дори временно, пароли или информация, която може да застраши журналистите или техните източници. Алвиани също така препоръчва на журналистите да изтеглят виртуална частна мрежа (VPN), преди да заминат за Китай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK