Министерството на спорта предлага рекордно увеличение на бюджета си

Андрей Кузманов

Андрей КузмановМинистерството на спорта (ММС) е предложило бюджетът му за следващата година да се увеличи с 38 млн. лева, обяви служебният министър Андрей Кузманов. Ако се приеме, бюджетът ще стигне около 135 млн. лева.


За 2021 г. вече имаше голямо увеличение от над 15 милиона благодарение на промените в закона за хазарта и новата роля на спортния тотализатор (БСТ).


Успоредно с това е предложено и увеличение на парите за домакинства на състезания, които в последните години бяха около 5 млн. лева. След въпрос на "Дневник" Кузманов отказа да уточни какво е предложението за промяна, за да не се получавали спекулации.
Той препоръча да се спре течът на пари чрез домакинства на световни и европейски първенства. "Ще оставя разработената схема (за промяна) на следващите, защото има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която провежда за мъже и жени, не получава нищо", каза той.


Под негово ръководство ММС подготви нов начин за финансиране на спортните федерации. Кузманов твърди, че той е много по-точен и изчистен от субективни фактори.


Служебният министър изтъкна, че вече пари ще има не само за 40-ина федерации, а за всичките над сто, защото "всеки трябва да има място под слънцето". Някои федерации лежат на 20-годишни лаври и след това имат епизодични успехи, но получават космически за България бюджети, заяви Кузманов.


Изчислението ще се основава на точки спрямо резултатите на федерациите. Всяка федерация от олимпийски спорт има осигурени за начало 50 хил. лева, а и за неолимпийските началната сума е 20 хил. лева. Отделно са предвидени и пари за наеми на държавни спортни обекти. "Така е направено, че да постигат резултати и догодина бюджетът на федерациите да е още по-голям", заяви Кузманов.


Той изрази задоволство от разговорите в сектор "Спорт" в преговорите за правителството. По думите му с колегите му са започнали и са работили в същата посока. Един от акцентите в преговорите беше извършване на пълна проверка на министерството и подчинените му дружества. Кузманов припомни, че се правят много проверки, 15 от които са предадени към Националната агенция за приходите. От тях една е завършила, но той очаква резултатите. Останалите - включително и в тотото, продължават.


Въпроси без конкретен отговор


На няколко въпроса на "Дневник" Кузманов даде уклончиви отговори. Попитан какво е състоянието на тотото и какви са резултатите му за годината, той отвърна, че очаква отчети.


"Засега работи тотото и засега си изпълнява плановете, предвидени от предната година за тази година. Лично на мен не ми харесва как работи - при положение че е единственият играч на пазара (на моментни лотарийни игри), тези резултати трябваше да са по-големи. Затова казвам, че не ми харесва."


Служебният министър Андрей Кузманов заяви, че не му харесва как работи тотото

© Георги Кожухаров

Служебният министър Андрей Кузманов заяви, че не му харесва как работи тотото


Служебният министър, който няколко пъти в последните седмици говори за бъдещето на комплекса "Червено знаме", заяви, че има потенциални инвеститори. "Знаете, че много хора искат да работят за спорта, но искат и така да работят, че повече да спечелят. Стигнали сме донякъде, имаме идейни проекти, които сме ги гледали, и всичко това ще бъде предадено на следващите след нас, ако те искат - да го продължат."


Наскоро волейболният ЦСКА изрази недоволство, че като последен действащ клуб в комплекса не е търсен от Кузманов. "Те са едни от наемателите. Там ще има нова зала, басейните, ще има площадка за кънки, за хокей, кортове закрити и открити, изобщо сериозен комплекс. Те като всички останали клубове могат да заповядат там да се готвят при хубави условия и да продължават подготовката си. Официално при мен никога не е стигала информация от тях, че имат инвеститор и искат да възстановят зала "Васил Симов". Освен това идеята там не е да се кърпи на парче - залата, басейнът, кортове и т.н. Целта е да се изгради оазис на спорта, защото, знаете, и мястото е привлекателно." По думите му комплексът може да е за спорт и развлечение.


Кузманов посочи, че няма развитие около споровете между държавното дружество "Сердика спортни имоти" и ЦСКА. Той отново изтъкна, че задълженията на футболния клуб са в основата на тежкото състояние на дружеството, което трябва да бъде оздравявано. От ЦСКА твърдят, че дължимите суми или част от тях трябва да бъдат приспаднати от направени инвестиции в базата в Панчарево. Кузманов заяви, че ще покани представители на червените за разговори следващата седмица.


Заместник-министърът Яничка Труева заяви, че се подготвят промени в младежките програми, за да могат те да са по-успешни и да достигат до повече хора. Още с идването си Кузманов заговори за нередности при програмата срещу зависимостите с парите от хазарта.


"Това ще ни позволи да създадем единен стандарт за финансиране на младежки дейности и ще ни позволи правилно да бюджетираме и ориентираме държавния и европейския ресурс към младежите. Ще имаме основа и база за програмиране на държавния бюджет. Ако гледаме прогнозния стандарт с ресурса от тази година, бихме достигнали само и едва 2.26% от дела на младежите в страната, което е изключително малко", каза Труева.


Оптимист за Пекин 2022


Служебният министър каза, че е оптимист за представянето на България на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. Той обаче отново не даде конкретен отговор какви са очакванията му.


"Колкото повече квоти, толкова повече реални шансове за завоюване на места. Десет човека ако отидат, имат повече шансове, отколкото ако отидат двама. Да не говорим, че зимните спортове са малко по-облагодетелствани от летните - в повечето дисциплини МОК раздава т.нар. уайлд кард, за да се набере по-голям брой участници. Ще имаме участник в шейните - те си получават квота. В България да сте чували да има улей за шейни?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Тройно, тройно

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пак за "богоизбрани келеши" от мегаполиса, за сметка на угнетената провинция.

 3. 3 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 758 Неутрално

  За 6 месеца сега научих , че тоя е министър !!!

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  и един лост за коремни отзад в президентсвото

  че стига вече Радев е ползвал лоста за тупане на килими.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Увеличение с 40%?

  Спортен "деятел" да си!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Служебният министър изтъкна, че вече пари ще има не само за 40-ина федерации, а за всичките над сто, защото "всеки трябва да има място под слънцето".

  Това е поредната простотия от очевидно случайно попадналия господин начело на ММС. Вместо да се финансират приоритетните спортове по такъв начин, че да са осигурени на световно ниво, ние ще даваме недостатъчно, но пък на всички. И накрая резултатите ще са лоши, но пък от всички...

 9. 9 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  напред другари да градим социализЪма! само да напомня, че всички предишни опити завършиха с държавни фалити и обедняване на населението. другарят Румен Гечев има доста опит, няма ли да стане вицепремиер в новото правителство като в правителството на Виденов? могат да назначат и самият Виденов за съветник. Напред към миналото!

  Истината ни прави свободни.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на НюЙоркър
  НюЙоркър
  Рейтинг: Неутрално

  Служебният министър изтъкна, че вече пари ще има не само за 40-ина федерации, а за всичките над сто, защото "всеки трябва да има място под слънцето".Това е поредната простотия от очевидно случайно попадналия господин начело на ММС. Вместо да се финансират приоритетните спортове по такъв начин, че да са осигурени на световно ниво, ние ще даваме недостатъчно, но пък на всички. И накрая резултатите ще са лоши, но пък от всички...
  —цитат от коментар 8 на encor3


  При комунизЪма е така. Който не помни уроците на историята е обречен да я повтори.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1364 Весело

  За Стъки ще има ли тая година, че ми е важно

 13. 13 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  защо само 100 млн бюджет на министерството на спорта? предлагам по 1 млрд лв бюджет и за спорта и за културата, и за науката също (за образование отделно поне 5 млрд.) Също така щатът на трите министерства да бъде поне усвоен, защото изнемогват от работа. Да се назначат и поне по двама контрольори, които да контролират всеки един контрольор, и всяко решение да се одобрява поне от 5 души от различни отдели и всичко да се докладва на партийния секретар от ПП, за да няма корупция. Сега нали ще имаме и електронно правителство, така, че одобренията, подслушването и контролирането могат да стават онлайн.

  Истината ни прави свободни.
 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Трябва да четворно,все пак сме в Четворна Коалиция!

 15. 15 Профил на Gantscho Ganev
  Gantscho Ganev
  Рейтинг: 595 Весело

  Новото Мото- пари за всички и по много.

 16. 16 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Този е един от най-смешните министри в това правителство. Дългогодишен шеф на много известната и успешна федерация по модерен петобой. Но пък здраво се заяжда с други спортове, които са исторически много по-добри за България.

 17. 17 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Започна се с искането за увеличение на бюджети в министерствата хахахах

 18. 18 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#14] от "wre501051215":

  Нали има някои от служебните министри - петорна коалиция. Значи петторно вдигане нбюджетите им! От бюджетите 95% за "правилните хора" и 5% за останалите...

 19. 19 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Държавното финансиране на педерациите води до морална и душевна поквара.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5777 Неутрално

  Точно пък за спорта и то по метода за всички видове спорт по равно, няма как да стане!

  Пари само за видовете спорт с принос за България!

  ДБ: Време е да спечелим България
 21. 21 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Какво стана с идеята парите следват спортуващия, пък нека тогава федерациите да се борят със зъби и нокти за спортуващите хора.

  Сега едни безидейни администратори менаджират едни бюджети...

  Класически пример Ски федерацията пари има ... резултати нула, но пък от сърце..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK