ЦСКА: Новият стадион е невъзможен заради плана за Борисовата градина

Стадион "Българска армия"

© Анелия Николова

Стадион "Българска армия"Единият от собствениците на ЦСКА, Юлиян Инджов, заяви, че в момента изграждането на нов стадион на клуба е невъзможно заради устройствения план на Борисовата градина. По думите му клубът се надява на спешно намиране на решение, за да може да се пристъпи към строителни дейности.


Инджов беше на среща с новия министър на спорта Радостин Василев, на която присъстваха още синът на другия собственик Гриша Ганчев - Данаил, както и представители на държавното дружество "Сердика спортни имоти", в чиито активи са базите, ползвани от ЦСКА.


Председателят на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров смята, че първата крачка към решаване на проблемите е направена. Той заяви, че министърът и дружеството са се заели да съдействат, за да може да се пристъпи към изграждане на нов стадион. Футболният клуб вече няколко пъти заяви готовност сам да модернизира "Българска армия", ако получи разрешение за това.
В началото на срещата Василев каза, че иска да направи първите стъпки по проблем, "който много дълго представлява огромен интерес и огромна болка в общественото пространство". "Решението, което днес ще бъде взето, се надявам да достигне до краен етап в реализацията на един проект. Считам, че ситуацията не е толкова сложна, колкото е представена пред обществеността, и се надявам да излезем с позитивно решение", заяви министърът.


След срещата Василев заяви, че първата задача е да се изчисти въпросът на ниво министерство, а след това да се премине към разговори с главния архитект на София Здравко Здравков.


Инджов посочи, че е обсъдено да се направи тристранна работна група с представители на министерството, "Сердика спортни имоти" и ЦСКА, която да разгледа досегашната ситуация и да предложи решение на проблема. По думите му решение трябва да има още до 15 януари."Има напредък в отношението на държавата към спорта изобщо и се надявам в най-скоро време това да проличи и всички ние да разберем за мерките и за решенията, които новият кабинет ще предприеме за развитието на спорта", каза Инджов и допълни, че министерството трябва да вземе принципни решения. "Да изградят стратегия не само за футбола. И да изясни стадионите държавни ли ще бъдат, частни ли ще бъдат, кой ще плаща издръжката на тези стадиони, кой ще ги построи."


"За "Армията" е много по-сложен проблемът. Предвижданията в общия устройствен план на Борисовата градина не са благоприятни за стадион "Българска армия". Предвижданията в плана са само за ремонт на този стадион. Държавата като собственик на този стадион може да направи навеси на трибуните, но това няма да удовлетвори условията на ФИФА и УЕФА. Нашият план към момента не може да бъде реализиран", каза Инджов.Наскоро Гриша Ганчев каза, че има разбирателство с всички "и със зелени, и с пембени" за модернизацията на "Българска армия". Така основният въпрос е за това какво може да прави ЦСКА на стадиона и какво не.


"Затова идва въпросът защо не сме си платили наема в последните две години. Държавата имаше ангажимента да предложи в това общо дружество имот със строителни книжа, За момента за стадиона не могат да бъдат издадени каквито и да е книжа освен за текущи ремонти - да пребоядисаме стените, да позачистим оттук-оттам, което не е в концепцията на един частен инвеститор. Не можеш да си изхарчиш парите за нещо, което не може да доведе до резултат", заяви Инджов.


Според него работната група може да вземе необходимите решения, за да се продължи към искания резултат. "За пореден път сме на среща с министъра на спорта и се надявам да има развитие", добави той.


Представителят на "Сердика спортни имоти" даде различен сигнал и каза, че е обнадежден след срещата. "Постигнахме някои договорености във връзка с натрупани взаимоотношения през годините. Мисля, че скоро ще имаме реализация на идеята за инвестиция в ново спортно съоръжение."


Обсъждането на новия устройствен план за Борисовата градина беше отложено за януари.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK